Seful statului considera ca principala cauza pentru care romanii nu merg la vot rezida in aceea ca televiziunea publica nu si-a facut datoria de a-i informa cu privire la referendum, insa admite ca un alt motiv important este dat de apatia cetatenilor care au ajuns sa creada ca votul lor nu conteaza, informeaza NewsIn.

Basescu a spus, la Radio Romania Actualitati, ca potrivit unei cercetari sociologice ce s-a incheiat miercuri si pe care a studiat-o, doar 60 la suta din romani stiu ca pe 25 este un referendum.

"Romanii nu stiu, in cea mai mare parte a lor, pentru ca televiziunea publica n-a vrut sa-si faca obligatiile legale. Primul motiv al unei eventuale neprezentari este ca nu sunt informati", a precizat Basescu, adaugand ca nevalidarea plebiscitului nu va fi un esec al sau, ci al romanilor, informeaza NewsIn.

Presedintele a mai sustinut ca un al doilea motiv pentru care romanii nu mai merg la vot este apatia, in sensul in care cetatenii au ajuns la conlcuzia ca punctul lor de vedere nu conteaza, cu atat mai mult cu cat presa a amplificat si personalizat, in mod eronat, disputele politice.

"Eu vreau sa ii asigur ca punctul lor de vedere conteaza pentru presedintele Romaniei. De aceea am si declansat referendumul. Stiam ca romanii vor altfel de politicieni. (...) Cred ca poate fi o explicatie si in dezinteresul fata de politica, generat de disputele din ultimii doi ani, dispute intre Parlament si presedinte, intre Guvern si presedinte. Presa a extrapolat aceste dispute la nivelul disputelor dintre persoane, ceea ce nu este adevarat. Eu am sanctionat Guvernul intotdeauna atunci cand n-a facut ce trebuia. De aici presa a reusit sa creeze atmosfera unei dispute", a mai comentat seful statului.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile premierului potrivit carora referendumul pentru votul uninominal este doar un "capriciu" al presedintelui, Basescu i-a sugerat lui Tariceanu sa analizeze studiile sociologice pentru a se convinge de slaba incredere de care se bucura actualii parlamentari, alesi pe liste.

"Pur si simplu nu vreau sa apreciez cat de lipsita de corectitudine este aceasta afirmatie. Daca vreun politician, inclusiv primul ministru, nu stie ce zic romanii despre politicieni, ii recomand sa se uite in cercetarile sociologice sa vada ca politicienii din Parlament au ajuns la cel mai scazut nivel de incredere din istoria post-revolutionara. Niciodata Parlamentul Romaniei n-a avut un nivel de incredere din partea romanilor situat la 16, 18, maxim 20 la suta. Este un pericol pentru democratie", a conchis Basescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.