Liderii principalelor partide au discutat la aceeasi masa despre votul uninominal si referendumul de pe 25 noiembrie la invitatia Radio France International si a ziarului „Adevarul".

La prima dezbatere din proiectul "Eurocafe", sustinut de ziarul "Adevarul" si Radio France Internationale, reprezentantii PD si PSD au cazut de acord asupra necesitatii introducerii votului uninominal in doua tururi de scrutin.

Reprezentantii principalelor partide: Eugen Nicolicea - PSD, Dan Motreanu - PNL, Cezar Preda - PD, Lucian Bolcas - PRM si Sabin Cutas - PC au dezbatut cu argumente la "Eurocafe" asupra uninominalului, asupra referendumului si asupra crizei reformarii sistemului electoral.

PSD a sustinut varianta sa de lege, PD si-a arogat consultarea populara prin decret prezidential, PNL a laudat disponibilitatea guvernului de a reforma clasa politica, PRM a contestat uninominalul, iar PC a sustinut paternitatea primului proiect de uninominal.

Criza reformarii clasei politice

Cezar Preda - PD:
Pana acum am avut dezbateri poate la nivelul partidelor, la nivelul parlamentului, la nivelul societatii civile. De ce a lipsit vointa politica, de ce a fost imposibil sa se faca pana acum nu mai intereseaza. Lucrul este constatat de noi si de societatea civila.

Principalii actori care in general pot sa genereze o asemenea schimbare fundamentala, parlamentarii, au lucrat sub presiunea si a societatii civile, poate si a presedintiei. Acum, intr-o faza finala, a intrat in joc si presedintele Romaniei care constitutional are dreptul sa faca acest lucru. (...) E clar ca este un proces aflat acum intr-o faza finala, nu i-as spune criza, ca dupa 30 de zile vom avea o forma finala a legii.

Sabin Cutas, PC:
Cred ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca politic nu s-a dorit. Chiar daca au fost partide care au declarat ca sustin, de fapt nu au sustinut si nici nu sustin nici in acest moment. Doi, s-a ajuns aici pentru ca este o tema imbratisata de masele mari populare. Lumea doreste, si este normal sa doreasca sa aleaga direct, si nu un presedinte de partid sa-si aranjeze lista cum vrea.

si in momentul acela, pentru ca stiti foarte bine ca toate temele bune sunt preluate de ambele Palate, a fost o lupta care pe care pentru a gasi o solutie in favoarea lui sau a celuilalt. Din pacate, trebuie sa recunosc ca si parlamentul a avut o vina, pentru ca stiti foarte bine ca s-a tergiversat foarte mult in Comisia (...). Cred si sunt dispus sa pun pariu ca in 2008 nu vom avea vot uninominal pentru alegerile parlamentare.

Lucian Bolcas - PRM: Noi ne-am opus si ne opunem votului uninominal in continuare fara a umbla cu tot felul de subterfugii, variante si asa mai departe. Ne opunem ideii de vot uninominal si oricareia dintre constructiile care se pot axa pe aceasta idee. Ne aflam in fata unor discursuri, in sensul bun al cuvantului, a sustinatorilor votului uninominal axat pe doua coordonate: primenirea clasei politice, care este esentiala, si apropierea alesului de alegatori. Amandoua sunt afirmatii fara niciun fel de argument.

Primenirea clasei politice inseamna, in primul rand, sa gasesti sensul in care se face aceasta primenire. in ce sens? Nimeni nu mi-a spus. si atunci eu inteleg ca toti acesti sustinatori nu vor altceva decat duceti-va voi ca sa venim noi. Primenirea clasei politice inseamna pentru PRM intinerirea acestei clase politice. Doi, apropierea alesului de alegator. in ce sens? Ca il cunoaste. Ca vine acolo in campania electorala?

Dan Motreanu - PNL: Eu as pleca de la o certitudine, si anume ca la ora actuala avem votul uninominal, si asta ca urmare a faptului ca guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu si-a asumat raspunderea in fata parlamentului pentru introducerea acestui sistem. Avem un sistem de vot uninominal, pe care toate partidele, cu exceptia Partidului Romania Mare, toate partidele parlamentare au fost de acord. (...)

Este un sistem foarte important, pentru ca el imbina doua lucruri importante, si anume, pe de-o parte, da posibilitatea cetateanului sa-si aleaga singur reprezentantul in parlament, pe de alta parte, nu exclude de la participare, de la reprezentare in parlament un numar foarte mare de cetateni. S-a incercat sa se mearga pe un sistem care sa imbine atat votul uninominal, dar cat si reprezentarea proportionala a tuturor partidelor.

Eugen Nicolicea - PSD: Trebuie cunoscut faptul ca au existat mai multe forme de modificare a legii Camerei Deputatilor si a Senatului, dintre acestea singurul care a sustinut votul uninominal pur in forma pe care o stie populatia dupa doua tururi de scrutin ca la alegerea primarului - sintagma imi apartine chiar daca a fost dupa aceea preluata de catre dl. presedinte Traian Basescu, si alaturi o alta initiativa a Partidului Conservator. Atat noi, cat si Partidul Conservator am strans foarte multe semnaturi de la populatie, ceea ce denota ca populatia doreste votul uninominal.

Proiectul nostru de lege de uninominal in doua tururi de scrutin a fost blocat pentru ca s-a hotarat de catre majoritatea de la acea vreme sa se faca o comisie care sa adune toate ideile de modificare a acestei legi si sa faca un proiect comun. (...) in schimb, Partidul Democrat a avut o atitudine, eu spun blamabila, pentru ca una zice si alta face. in timp ce presedintele Basescu sustine uninominal in doua tururi de scrutin ca la alegerea primarului, PSD ma prezenta pe mine si varianta PSD-ului ca fiind impotriva uninominalului, facand din zi noapte si din alb negru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.