Emil Boc a lansat critici vehemente la adresa Uniunii careia ii datoreaza accederea in PPE

PD a intrat in campanie pentru Parlamentul European, dar a lasat problemele de ordin comunitar in afara propriului discurs electoral. Retorica democrata a optat pentru problematica draga mai tuturor partidelor politice romanesti in preajma alegerilor: discursul nationalist, indreptat asupra vesnicului tap ispasitor, UDMR. Liderul PD, Emil Boc, l-a acuzat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca umileste romanii prin mentinerea la guvernare a ministrilor Uniunii, blamati pentru intonarea imnului maghiar la o festivitate romaneasca.

Ambele formatiuni politice fac parte din aceeasi familie a popularilor europeni, PD datorand accederea in aceasta grupare recomandarii UDMR. Presedintele PD, Emil Boc, l-a criticat joi pe premierul Tariceanu pentru pasivitatea dovedita fata de ministrii UDMR care au intonat imnul Ungariei la lansarea candidatilor romani pentru PE.

"Doar Tariceanu astazi, de dragul de a ramane la putere, ii umileste pe romani, pentru ca altfel nu poate fi catalogat gestul prin care, la o festivitate de prezentare a candidatilor Romaniei la Parlamentul European, ministrii Guvernului Romaniei sa intoneze Imnul Ungariei. Esti demnitar al statului roman si trebuie sa respecti interesele lui indiferent de etnia pe care o ai", a declarat Boc.

Boc a reamintit si declaratiile liderilor UDMR la adresa tinutuluui Secuiesc. "Trebuie sa stie un lucru de la PD: Constitutia Romaniei nu se negociaza si niciodata PD nu va face pact cu UDMR prin care sa sacrifice interesul national, unitar si suveran al statului roman", a spus Boc.

UDMR invoca legea

Liderii UDMR au pus atacurile democrate pe seama intentiei acestui partid de a atrage voturile electoratului ultranationalist. Ei au mai reamintit liderului democrat ca legea romaneasca permite unei minoritati nationale folosirea insemnelor maghiare, inclusiv a imnului national. "Domnul Boc e un eminent jurist si ar trebui sa i se citeasca acea hotarare de guvern, sprijinita de PD si de altii, care prevede ca minoritatile nationale pot utiliza simbolurile nationale, inclusiv imnul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.