Vin alegerile europarlamentare. Campania a inceput, dar partidele par incapabile sa ii constientizeze importanta.

Caci, cum era de asteptat, dezbaterile serioase, pe argumentele de idei si programe, nu sunt punctul forte al scenei politice romanesti, unde se pot obtine rezultate prin metode mai facile dar mai smecheresti si care aduc maximum de impact. Iar impunerea votului uninominal, prin raspundere guvernamentala si prin Referendum, in lipsa unor dezbateri aprofundate prin care cetateanul sa fie informat asupra avantajelor si dezavantajelor tipurilor de vot puse in discutie, intr-un moment important, europarlamentarele, arata inca odata incapacitatea clasei politice de a construi durabil pe baze bine intemeiate si de a privi dincolo de propria ograda, in cea a societatii romanesti in ansamblul ei. Pentru ca e o iluzie sa crezi ca un anume tip de vot promis va schimba total politicienii romani, ca-i va face mai buni, mai competenti, mai profesionisti, mai aproape de popor. Se vand doar iluzii, se creaza iluzii... caci asta e cel mai usor si, de cele mai multe ori, asta e manipularea celor care nu au facut nimic si care nici nu pot face, dar se autointituleaza “jucatori”.

Calea solutiilor usoare la probleme grele nu reprezinta decat un raspuns de moment care amana scadenta si agraveaza problema in sine. Clasa politica romaneasca nu se mai raporteaza la realitatile societatii romanesti, ci la un singur om, Train Basescu. O eroare care face imposibila initerea de proiecte si de dezbateri pe probleme concrete... O criza a ideilor, valabila nu numai pentru politicieni. Dar cum ei sunt mai vizibili, de ei discutam.

Europarlamentarele ar fi trebuit sa fie momentul in care sa intelegem cel mai bine ce inseamna Uniunea Europeana pentru noi, care sunt raporturile noastre cu UE, care sunt proiectele europene, cum suntem afectati, cum se vor aloca fondurile si care vor fi categoriile beneficiare etc. Pe langa aceste teme importante ar trebui sa vedem dezbateri cu si despre cadidati, despre competenta si capacitatea lor de a reprezenta interesele Romaniei.

Mai mult decat oricare alta formatiune politica, pentru PSD, alegerile europarlamentare ar trebui sa aiba o miza uriasa, daca tinem cont de faptul ca acest scrutin poate marca decisiv evolutia partidului la alegerile din 2008. In plus, e important pentru social-democrati sa obtina un scor bun si din prisma echilibrului de forte, stanga-dreapta, in vederea intaririi grupului PES in Parlamentul European, pentru a sustine proiecte sociale de importanta majora, vitale pentru o Romanie in care crizele politice si mediocritatea guvernarii au fost ridicate la rang de doctrina, intr-o lume a globalizarii. Pe langa aceste elemente, rezultatele de la votul din noiembrie vor avea si o miza interna. In conditiile in care actuala conducere a PSD a inregistrat mai mult esecuri si a facut o serie de erori, multe nefortate, care au dus la confuzia electoratului si la indepartarea sa de proiectul social-democratiei, un rezultat sub asteptari la europene ar genera obligativitatea unor schimbari. Mai mult decat orice alt partid, PSD este conectat la problematica europeana si are resursele umane si competenta necesare pentru o reprezentare buna in PE. Cu toate acestea, personalitati de marca ale partidului au avertizat asupra impactului pe care oferta electorala ar trebui sa il aiba, in contextul in care proiectul cu care PSD isi propune castigarea euroalegerilor exista, dar lipseste cu desavarsire. Chiar si propriul site cu oferta electorala este imposibil de accesat, un fapt inacceptabil.

Din pacate, reprezentantii PSD, indiferent de taberele in care se situeaza, sau de nemultumirile fata de mediocritatea prestatiei actualului lider, trebuie sa isi stranga randurile, iar Geoana sa constientizeze importanta acestui demers, dincolo de ambitiile si interesele sale, urmand ca apele din partid sa fie limpezite, eventual printr-un Congres, dupa rezultatele la euroalegeri. Mai mult, liderul Geoana are urgent obligatia ca prin renuntarea la atitudinea sa ambigua sa se delimiteze clar (daca poate!) de influenta nefasta pe care presedintele Basescu o exercita asupra clasei politice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.