Chestiunea deconspirarii fostei Securitati, ca politie politica - la care se adauga si promovarea unei legi a lustratiei, ilustrata de punctul 8 din proclamatia de la Timisoara -, a fost mereu adusa in centrul atentiei de societatea civila, dar cu foarte putine efecte in constiinta si practica diferitelor guvernari, ceea ce se pare ca se petrece si acum, dupa opinia lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu, sustine ca faimosul transport al unor kilometri de dosare ale fostei Securitati, din arhiva SRI in halele pe care CNSAS le detine la Popesti Leordeni, este o chestiune doar de ochii lumii, menita in fapt sa tergiverseze deconspirarea fostei securitati ca politie politica, deoarece fara bancile de date, fara centrul de informare si documentare care raman la SRI, dosarele trambalate - care oricum apartin unor informatori morti demult - vor necesita o noua clasificare, informatizare si tot ceea ce tine de formarea unor noi banci de date computerizate. "SRI ofera un steril si nu face altceva decat sa descompleteze arhiva cu greu organizata, pusa pe calculator in sediul SRI", acuza Ticu Dumitrescu, care atrage atentia ca hartia veche de 60-70 de ani din dosare nu poate fi conservata in conditiile improprii de depozitare din halele cu care se mandreste Onisoru. Oricum, Ticu Dumitrescu e dezamagit de indiferenta actualei puteri, care recurge doar la exercitii de imagine in chestiunea dosarelor fostei Securitati, facilitand volens-nolens politica de tergiversare a SRI, doar bifandu-se astfel o problema a carei rezolvare tot mai putinii si batranii fosti detinuti politici fara doar si poate ca n-o vor mai apuca. Fostii securisti, actuali generali SRI dirijati de Radu Timofte, nu fac altceva decat sa intoxice actuala putere politica cu informatii trucate, menite sa le justifice utilitatea si mentinerea in scaun, cred si unele surse din cadrul CNSAS.

Cum se stie, presedintele Traian Basescu si presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, au avut in urma cu ceva timp o intalnire la Cotroceni, in care s-a stabilit ca arhiva fostei Securitati sa fie preluata integral de CNSAS in cel mai scurt timp, atat cartoteca, precum si microfilmele. Presedintele Basescu doreste ca procesul de preluare a arhivei sa se finalizeze "in cel mai scurt timp", CNSAS sa preia integral arhiva, iar Onisoru a declarat ca seful statului este "garantul" realizarii acestei actiuni. Basescu a promis sprijin pentru ca printr-o hotarare de guvern cele doua hale, precum si o treia situata tot la Popesti-Leordeni, sa fie destinate depozitarii arhivei pentru o perioada de 99 de ani. Problema este insa ca aceste hale nu dispun de facilitati precum actualele spatii de la SRI, caz in care transferul nu are nici o valoare.

Claudiu Secasiu - membru CNSAS - sustine insa ca acest "exercitiu de imagine" al SRI este total lipsit de substanta deoarece, practic, CNSAS nu a primit practic nimic si oricum kilometrii de dosare ar fi trebuit verificate initial de o comisie comuna SRI - CNSAS si predate impreuna cu sediul din Militari detinut de SRI.

In aceste conditii, opinia impartasita de analistii politici, societatea civila si o parte a clasei politice, anume ca directorul SRI, Radu Timofte, nu urmareste altceva decat sa faca frumos pentru presedintele Traian Basescu si noua putere politica pentru a nu-si pierde scaunul, ni se pare perfect... barbateasca.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.