Ion Iliescu. Se pretinde liderul opozitiei. Dar pina acum nu a avut nici o initiativa legislativa, nici o interpelare adresata guvernului, nu a luat cuvintul in plen. Participa rar la sedintele Senatului, dar este nelipsit de la sedintele de partid.

Fostul presedinte al Romaniei este preocupat doar de reconstruirea propriei sale cariere politice in fruntea PSD. Cel mai important argument al sau, si poate singurul, este acela ca este fondatorul FSN si PDSR denumit acum PSD. De cind a redevenit senator al principalului partid de opozitie, Ion Iliescu este obsedat doar de a ocupa functia de presedinte al PSD. Pretinde ca are vigoarea de la 45 de ani, dar activismul sau se manifesta doar in lupta interna pentru functiile de conducere din PSD. Nu a ratat nici o sedinta de partid, dar ca lider al celui mai mare partid de opozitie nu a avut nici o initiativa publica cu exceptia celor care sint menite sa infiereze presa - "niste magari", si societatea civila - "niste ONG-uri americane" sau a celor in care incearca sa-si scuze nereusitele multiplelor sale mandate de presedinte al Romaniei.

A jurat si cam atit

Este liderul grupului parlamentar al PSD din Senat. Insa pina acum, in aceasta legislatura, senatorul Ion Iliescu nu a avut nici o initiativa legislativa. Nu a facut nici o declaratie politica in plenul Senatului. Nu a adresat nici o intrebare si nici o interpelare guvernului. Daca nu ar fi trebuit sa depuna "juramintul de credinta fata de tara si popor" in sedinta solemna din 20 decembrie 2004, glasul senatorului Iliescu ar fi ramas necunoscut.

"Eu, Iliescu Ion, in calitate de senator ales in circumscriptia electorala nr. 42, Bucuresti, Jur credinta patriei mele, Romania. Jur sa respect Constitutia si legile tarii. Jur sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Jur sa-mi indeplinesc, cu onoare si fidelitate, mandatul incredintat de popor. Asa sa ma ajute Dumnezeu!", a spus atunci liderul senatorilor PSD. Tot atunci, acelasi text l-au rostit si ceilalti 136 de senatori.

Presa, o eterna problema

Pe linga juramint, la sedinta solemna, Iliescu a mai rostit totusi citeva vorbe in plenul Senatului. In scandalul dintre putere si opozitie creat pe tema votului pentru alegerea presedintelui Senatului, Iliescu a intervenit la tribuna solicitind ca "presa sa-si delege trei observatori" pentru a asista la numaratoarea buletinelor de vot. Daca nu este activ in plen, ar putea fi activ in comisia unde este membru. Dar si la Comisia de politica externa este vazut destul de rar. A fost vazut la inceputul sesiunii, insa nu a mai trecut de mult pe acolo, spun unii membri ai comisiei.

La fel de rar este vazut si la sedintele de plen. In schimb, Iliescu se baricadeaza in biroul sau de lider de grup de la Senat unde isi primeste apropiatii pentru a trage impreuna sfori in partid. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.