Domnule Antonescu, a fost legitimat Cabinetul Tariceanu prin respingerea motiunii?

In conformitate cu regulile democratiei parlamentare, motiunea de cenzura este un instrument prin care se poate incerca rasturnarea Guvernului. Atata vreme cat aceasta nu intruneste jumatate plus unu din voturi, Guvernul ramane la fel de legitim cum a fost investit si isi poate continua activitatea. Toate speculatiile legate de faptul ca au existat mai putine voturi in favoarea Guvernului nu au fundament, pentru ca regula motiunii de cenzura este sa obtina ea jumatate plus unu si atunci Guvernul este demis.

Cum se explica faptul ca motiunea a cazut? A fost mare frica parlamentarilor de anticipate?

Eu cred ca motiunea, inainte de toate, in continutul ei, nu prezenta argumente concrete pentru ca acest Guvern sa fie demis. Motiunea a strans oricum foarte multe voturi, datorita faptului ca cei din Partidul Democrat sunt atat de oportunisti si lipsiti de orice principiu si atasament fata de valorile politice, incat au putut vota o motiune in care se critica un program pe care si ei si l-au asumat si o perioada de guvernare in care si ei s-au aflat in fruntea tarii. Altfel cred ca si cei din PSD, care nu au votat, au fost manati de convingerea ca in locul acestui Guvern nu se poate pune altul mai bun sau ca, in momentul in care Guvernul Tariceanu cade, nu va exista un guvern PSD asa cum isi doreau social-democratii si un mod al lui Traian Basescu de a pune mana si pe aceasta institutie, care pana in prezent i-a schimbat.

Chiar odata ce motiunea a fost respinsa, PNL nu poate sa obtina sprijin pentru proiectele de lege importante decat prin negocierea cu celelalte partide. Cum vedeti evolutia politica pana in 2008?

PNL si Guvernul sunt obligati sa faca discutii cu celelalte partide. Vom avea discutii pe marginea bugetului cu toate grupurile parlamentare si mai ales cu cel al PSD, care este cel mai mare. Premierul
si-a expus de ieri disponibilitatea pentru acest dialog. Cei care ne criticau vehement pana acum, pentru faptul ca avem forme de colaborare cu PSD, au putut vedea ca PD era gata sa faca o alianta fatisa cu Partidul Social-Democrat. Ce este important, cred eu, pentru opinia publica este ca textul acelui protocol incheiat intre PSD si PD sa fie dat publicitatii. Domnul Boc, care a facut atata vreme caz de o guvernare transparenta si a acuzat intelegeri subterane, are obligatia de a prezenta opiniei publice acest acord cu PSD. Mircea Geoana a confirmat ieri, in sedinta grupurilor PSD, existenta acestui protocol.

Credeti ca Traian Basescu si PD vor continua atacurile la adresa Guvernului si liberalilor?

Traian Basescu crede ca misiunea principala a mandatului sau este sa doboare propriul Guvern si eu sunt convins ca nu va ezita sa-si dedice cea mai mare parte a activitatii acestui scop. Noi ne-am obisnuit cu asta, consideram ca este un fapt regretabil, dar asa cum s-a vazut nu putem fi nici speriati, nici intimidati si PNL este deschis dialogului cu toate fortele politice, dar nu face compromisuri pentru a ramane la putere.

PLD si PSD au anuntat deja ca nu vor vota proiectul de buget. Cum va iesi Cabinetul Tariceanu cu bine dintr-o asemenea situatie de blocaj?

Eu cred ca declaratiile PLD, care nu inseamna decat o adunatura de oameni fugiti dintr-un partid si nu au un partid intrat in partid prin vointa electoratului, nu au relevanta. In ceea ce priveste PSD, cred ca ratiunea va triumfa si, in urma unor discutii foarte aplicate pe proiectul de buget, vom reusi sa convingem o majoritate a Parlamentului sa voteze acest proiect. Este necesar pentru Romania, nu pentru Guvern.

Patru partide: PC, PRM, PD si PSD declara ca se afla in opozitie. PC si PRM au votat impotriva motiunii, situandu-se in opozitie cu presedintele Basescu, pe cand PD si PSD sunt in opozitie fata de Guvern. In acest context, s-a ajuns la o clarificare pe scena politica?

Eu cred ca lucrurile sunt de mult clare pe scena politica romaneasca. Avem un Partid National Liberal si UDMR angajati in actiunea de guvernare; pe de alta parte, avem o alianta care a iesit la iveala, intre presedintele Basescu, PD si o parte din PSD. Cred ca in continuare cheia problemei este in interiorul PSD si clarificarile cred ca sunt necesare in acest partid.

A fost aprobata platforma politica a PNL pentru europarlamentare. Care sunt directiile actiunii PNL?

PNL este un partid cu o vocatie europeana dovedita. Este un partid care chiar prin activitatea cabinetului Tariceanu I a fost confruntat direct cu ceea ce inseamna integrarea Romaniei in Europa. Toate procesele de aderare, toate masurile destinate sa consolideze prezenta Romaniei in Uniunea Europeana. Directiile sunt foarte clare, inseamna compatibilizarea institutiilor, o crestere economica in continuare, care sa permita prezenta economiei romanesti in competitia europeana si dincolo de armonizarile de legislatie care au fost in cea mai mare parte realizate deja. Pentru Partidul National Liberal principalul obiectiv este acela de a promova valorile, traditiile si oamenii Romaniei, pentru ca noi consideram ca Romania are lucruri autentice, oameni buni, idei, produse pe care le poate prezenta in Europa.

Totusi, propulsarea in fruntea listei a lui Daniel Daianu si Renate Weber nu arata o lipsa de lideri?

Nu, e vorba de faptul ca PNL a fost deschis si a reusit sa determine valori din societatea civila, oameni de inalt prestigiu profesional si moral sa se angajeze in aceasta lupta pentru Romania in Uniunea Europeana. Faptul ca avem doua pesonalitati este un succes pentru PNL si nu inseamna ca nu am avut oameni. Pe lista sunt oameni care au avut deja realizari importante in viata paralamentara.

In ce stadiu se afla proiectul pentru introducerea votului uninominal?

Pozitia noastra a fost foarte clara si consecventa in aceasta privinta. Am avut de-a face cu tot felul de schimbari de pozitie, din partea PSD in principal. Cred ca procedura parlamentara poate fi parcursa rapid, daca si celelalte partide, PSD si PD isi respecta angajamentele. Daca nu, probabil ca nu este imposibil ca Guvernul sa adopte o ordonanta in aceasta privinta. Premierul Tariceanu a spus permanent ca aceasta problema trebuie rezolvata in Parlament. Noi am facut tot ce tine de noi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.