Anuntata cu mare tam-tam motiunea de cenzura a fost citita, ieri, in plenul Parlamentului de vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu.

Situatia pe scena politica ramane la fel de incerta in contextul in care demersul social-democratilor indiferent de finalitatea sa nu va aduce nimic nou. Nici vorba de limpezirea scenei politice. Paradoxal, dar normal pentru ei, liderii PD anunta ca vor vota o motiune in care sunt tintele criticilor PSD. Nimeni nu mai stie cine este aliatul sau si cine dusmanul. Motiunea este sustinuta, doar la nivel teoretic de toti parlamentarii principalului partid de opozitie. Este adevarat, acuzele cuprinse in textul motiunii contin un adevar incontestabil, dar surprinde tardivitatea gestului PSD. Insusi deputatul PSD, Adrian Severin spunea recent intr-un interviu acordat cotidianului nostru ca este imposibil pentru vreun partid, fie el chiar PSD, sa castige ceva dintr-o ipotetica intrare la guvernare cu doar un an inainte de alegeri. Si cand ne gandim ca in urma cu doar cateva luni, PSD vota investitura Cabinetului Tariceanu II pentru a evita blocajul politic... Indiscutabil, acest guvern mediocru si incompetent si-a dovedit neputinta. Cu toate acestea, o intrebare trebuia pusa, inainte de toate: ce se va intampla dupa motiune?

Motiunea de cenzura “1.000 de zile de haos - sfarsitul guvernarii de dreapta”, initiata de PSD, a fost citita ieri in plenul reunit al Parlamentului de purtatorul de cuvant al social-democratilor, senatorul Cristian Diaconescu.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost insotit, in plenul Legislativului, de ministrii Varujan Vosganian, Tudor Chiuariu, Cristian David, Teodor Melescanu, Ludovic Orban, Cristian Adomnitei, Paul Pacuraru, Ovidiu Silaghi, Decebal Traian Remes, Eugen Nicolaescu, Laszlo Borbely, Adrian Iorgulescu, Iuliu Winkler si Mihai Voicu.”Dupa trei ani de la preluarea puterii de catre alianta portocalie si la sase luni de la instalarea guvernului Tariceanu II, suntem astazi in fata unei optiuni de constiinta: demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic in Parlament si deschidem calea spre o noua formula de guvernare, cu un nou program care sa raspunda nevoilor Romaniei, sustinut de o majoritate parlamentara transparenta, sau incurajam, iresponsabil si cu grave consecinte asupra dezvoltarii Romaniei, mersul catre un model de societate neeuropean, catre o societate profund divizata si polarizata”, se arata in textul motiunii.

In opinia social-democratilor, parlamentarii vor avea de ales, la votarea motiunii, intre instaurarea stabilitatii in tara, punand capat “celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficienta guvernamentala si neliniste sociala”', si mentinerea unui guvern “de amatori, incapabil sa gaseasca solutii pentru principalele probleme ale romanilor”.Social-democrati sustin ca, dupa sase luni de guvernare “dezamagitoare”, “Guvernul nu mai patineaza, ci se scufunda”. “In aceasta situatie, avertismentul nostru dat in Parlament pe data de 3 aprilie - “pana la urma, singura solutie va fi o masina noua” - se concretizeaza prin aceasta motiune de cenzura. Criza politica profunda in care ne gasim astazi este rezultatul incompetentei guvernarii de dreapta din ultimii trei ani de zile” - se apreciaza in motiune. Semnatarii atrag atentia asupra situatiei mai multor categorii sociale si profesionale, care se confrunta cu probleme grave: pensionarii, agricultorii, profesorii si cadrele medicale. “Dupa 7 ani de crestere economica, familiile cu venituri reduse nu resimt in propriile lor case aceasta bunastare”, se apreciaza in textul citat. ”Avem bani mai multi la bugetul de stat, dar nu avem o politica de redistribuire echitabila si coerenta, ceea ce a condus la polarizarea puternica a veniturilor si a consumului. Si inca doua mari 'performante' ale guvernarii de dreapta: 0% absorbtie a fondurilor europene si 0 km de autostrada. Pentru toate aceste greseli grave, care costa Romania si pe fiecare dintre cetatenii tarii, Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!” - considera social-democratii.

Prin motiunea de cenzura, PSD sustine sa isi face datoria de “partid responsabil”, de opozitie, exprimand ingrijorarea majora a peste 90% dintre romani, sub ochii carora se nasc doua Romanii, opuse si ireconciliabile: “o Romanie a opulentei si dispretului social si o Romanie a saraciei umilitoare si a frustrarilor sociale de tot felul”. “O Romanie a celor 200.000 de bogati, care pot cumpara “dreptate”, “sanatate”, “educatie”, “cultura”, servicii de calitate, statut social, iar la polul opus, o alta Romanie, cea a unei largi majoritati de exclusi, care se chinuie sa supravietuiasca in saracie, chiar avand un loc de munca”, afirma PSD.Potrivit motiunii, in ultimii ani, bogatii au devenit tot mai bogati si saracii tot mai saraci. Veniturile si consumul celor mai saraci 20% dintre romani au scazut de la 11,24% din PIB in 2004 la numai 10,66% in 2005 si, respectiv, 10,11% in 2006, in timp ce veniturile si consumul celor mai bogati 20% dintre romani au crescut de la 36,6% din PIB in 2004 la 37,32% in 2005 si, respectiv, 38,03% in 2006.PSD mai considera ca polarizarea proprietatii reprezinta una din marile mutatii survenite in societatea romaneasca, in ultimii ani. Intre domeniile in care guvernul a inregistrat “mari esecuri” se inscriu, dupa cum apreciaza social-democratii, agricultura, “care a fost adusa la sapa de lemn de cele doua guverne Tariceanu”, sanatatea, educatia, invatamantul, politica externa. ”In doar 1.000 de zile de gestiune liberala. Incompetenta, jaf, si dispret fata de interesul national si fata de problemele reale ale agricultorilor - iata ce au produs liberalismul domnului Tariceanu si ignoranta domnului Remes in domeniul agriculturii” - se afirma in motiune.

Cresterea economica nu este sustenabila, fiind intr-o mare masura bazata pe importuri si, in general, “inconsecventa politicii bugetare caracterizeaza ultimii ani de guvernare”, sustine PSD, mentionand ca statul roman a cheltuit intr-o luna - decembrie 2006 - aproximativ 3 miliarde de euro, “nu se stie cum si pe ce”. Ministerul Sanatatii este, de departe, cel mai bolnav organism public din Romania iar lipsurile si debandada din spitale pun in real pericol vietile pacientilor”.De asemenea, in opinia PSD, “domeniul justitiei este terenul in care relatia contorsionata dintre PNL si PD a produs poate cel mai mare rau in ultimii ani”, reformele absolut necesare, care sa faca justitia mai rapida, mai eficienta, mai corecta, mai responsabila, nefiind puse in aplicare. ”Legea ANI a fost folosita permanent drept sperietoare pentru membrii Legislativului. Fostul ministru al justitiei Monica Macovei s-a prezentat drept unicul si veritabilul luptator impotriva coruptiei, amenintand in repetate randuri cu retragerea proiectului daca el nu este votat in forma propusa de domnia sa. Discreditarea Consiliului Superior al Magistraturii este o alta realitate flagranta a guvernarii de dreapta in domeniul justitiei. Reformarea CSM a fost numai una declarativa” - se mai apreciaza in textul motiunii.

PSD: “Toti parlamentarii nostri vor vota motiunea“

Motiunea de cenzura nu este un instrument de santaj la adresa Guvernului si va fi votata de toti parlamentarii social-democrati, a declarat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana, la finalul prezentarii in Parlament a textului motiunii.El a sustinut ca motiunea de cenzura reprezinta mandatul primit de PSD de la patru milioane de votanti care asteapta aplicarea politicilor publice promise de social-democrati, intre acestea numarandu-se pensii mai mari pentru varstnici, subventii in agricultura, alocatii mai mari pentru tinerele mame, burse pentru studenti si tineri, un sistem de sanatate care sa nu mai permita ca la farmacii batranii si bolnavii “sa se bata” pe medicamentele compensate. ”Suntem pregatiti toti parlamentarii, cu mic cu mare, sa votam saptamana viitoare motiunea de cenzura. Apreciez ca toti ai nostri vor fi prezenti si vor vota motiunea”, a spus Geoana. Intrebat ce garantii are pentru aceste afirmatii, liderul PSD a raspuns ca are acele garantii “pe care orice partid disciplinat le are in astfel de situatii”. “Va fi o chestiune elementara de disciplina politica, ca toti parlamentarii sa voteze motiunea, aici nu exista targuieli”, a spus Geoana. El s-a aratat sigur ca va sti cum au votat senatorii si deputatii PSD la dezbaterea motiunii: “Vom sti, asa cum am stiut la orice motiune, adica vom sti exact cum se voteaza. Exista deja semnaturi, decizii, exista democratie si disciplina in partidul nostru. Discutia despre sanctiuni este nelalocul ei”, a mentionat Mircea Geoana.

Premierul isi pregateste replica

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri la incheierea sedintei plenului Parlamentului in care s-a dat citire motiunii de cenzura depuse de PSD ca nu dorette sa comenteze continutul documentului, pana saptamana viitoare. “Astazi, conform procedurilor am ascultat textul motiunii si comentariile imi rezerv dreptul sa le facem la momentul dezbaterii (miercurea viitoare - n.r.). Astazi nu fac nici un fel de comentariu in legatura cu textul motiunii”, a spus Tariceanu. El a apreciat ca PSD, in calitate de partid de opozitie, avea tot dreptul de a recurge la depunerea motiunii. “Este dreptul opozitiei de a depune o motiune de cenzura, este instrumentul cel mai puternic pe care opozitia il poate folosi in cadrul unei democratii parlamentare pentru a ataca pozitiile guvernului”, a subliniat premierul.

PD: “Nu cred ca va trece!“
Vicepresedintele PD, Ioan Oltean nu crede ca nu crede ca motiunea de cenzura depusa de PSD va trece de Parlament. In opinia democratului, soarta motiunii “1000 de zile de haos, sfarsitul guvernarii de dreapta” sta in mainile presedintelui onorific al PSD, Ion Iliescu. “Din cate vad eu, sunt destul de slabe sanse ca motiunea sa fie votata in Parlament. Soarta motiunii si cea a Guvernului Tariceanu stau in mainile unui comunist, ale lui Ion Iliescu. Daca acesta va vota motiunea, atunci motiunea va trece de Parlament, dar daca Iliescu nu va sustine motiunea, aceasta nu va trece. Lucrurile sunt foarte simple”, a spus Oltean, care a adaugat ca diferenta dintre cei care au anuntat ca sustin motiunea si cei care nu o vor vota este una foarte mica - 17 parlamentari. “Personal cred ca motiunea va obtine maxim 210-220 de voturi (numarul necesar de voturi pentru ca motiunea de cenzura sa treaca este de 232 n.r.). Nu va trece, fiindca din cei 17 parlamentari care inclina balanta intr-o parte sau alta, unii sunt europarlamentari si pot fi plecati la Bruxelles in ziua votului, altii se pot imbolnavi ca sunt si ei oameni, ca sa nu mai vorbesc de cei care vor introduce gresit bilele in urne”, a mai declarat liderul democrat. Ioan Oltean a tinut sa precizeze ca “parlamentarii PD vor fi prezenti, in plen, in proportie de 99,9 la suta si toti vor vota in favoarea motiunii de cenzura”.

PRM se abtine

Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a declarat ieri pentru A.M.Press ca motiunea de cenzura initiata si depusa de PSD nu este constructiva fiindca nu ofera solutii pentru o guvernare mai buna, ci se bazeaza doar pe criticarea manierei de dreapta in care Guvernul Tariceanu II a inteles ca conduca Romania. “Motiunea de cenzura care a fost citita astazi (joi n.r.), in plenul Parlamentului, a scos la iveala o realitatea pe care Partidul Romania Mare o stia deja - aceasta motiune este una lipsita de perspective sau de solutii pentru o guvernare eficienta a Romaniei. Simpla contrapunctare a programului de guvernare de dreapta, pe care ministrii din Cabinetul Tariceanu au incercat sa il puna in practica, nu este o solutie din punct de vedere pragmatic. PSD trebuia sa vina si cu solutii, nu numai cu critici”, a spus Bolcas, care a tinut sa precizeze ca “este foarte adevarat ca Romania a fost guvernata cum nu se putea mai prost”. Vicepresedintele executiv al PRM a adaugat ca parlamentarii peremisti se vor abtine de la vot fiindca “PRM nu va vota impotriva unei motiuni de cenzura care cuprinde adevaruri dureroase despre cum este guvernata tara, dar nici nu vor sustine o motiune de cenzura lipsita de perspectiva si solutii”.

UDMR: “Textul documentului- neconvingator“

Liderul UDMR, Marko Bela, a precizat, ca motiunea de cenzura depusa de PSD “are o argumentatie foarte slaba”, motiv pentru care nu va primi, in Parlament, cele 232 de voturi necesare pentru a fi adoptata. “Textul motiunii “1000 de zile de haos, sfarsitul guvernarii de dreapta” este unul foarte slab, care nu face altceva decat sa critice programul Guvernului Tariceanu. Personal, cred ca motiunea nu va trece de Parlament, fiindca daca parlamentarii si formatiunile politice pe care acestia le reprezinta, isi vor da seama care sunt interesele lor reale, atunci nu vor mai vota motiunea. Cred ca senatorii si deputatii ar trebui sa realizeze ca Romania are alte prioritati in acest moment, cum ar fi alegerile pentru Parlamentul European”, a spus Marko Bela. Liderul UDMR a tinut sa precizeze ca “soarta motiunii va depinde foarte mult de felul in care se vor limpezi apele in PSD”.

PC: “Votam impotriva!“

Reprezentantii Partidului Conservator vor vota impotriva motiunii de cenzura initiate de social-democrati la adresa Guvernului Tariceanu, a declarat, ieri, pentru Rompres deputatul PC Sergiu Andon. El a amintit ca aceasta decizie a conducerii partidului a precedat lecturarea textului motiunii de cenzura in plenul Parlamentului si si-a exprimat speranta ca ea nu se va schimba.”Chiar daca acele critici la adresa Guvernului cuprinse in textul motiunii sunt intemeiate, Partidul Conservator ramane la parerea ca momentul unui asemenea demers nu este bine ales”, a declarat Andon. In opinia liderului conservator, calendarul politic si interesul national impun, in aceasta perioada, concentrarea pe alte probleme mult mai importante.

”Alegerile europarlamentare, analiza chibzuita si aprofundata a bugetului, absorbtia fondurilor europene, inventarierea temelor de restante in materie de integrare, propunerile urgente in materie de reforma, toate acestea impun un climat de liniste si conclucrare. Cred ca trebuie respinsa aceasta motiune, pentru a se ajunge cat mai repede la acest climat care sa ne permita concentrarea pe ceea ce este esential”, a punctat Andon.

PLD va vota impotriva guvernului

Partidului Liberal Democrat vor vota in favoarea motiunii de cenzura initiate de social-democrati, considera, senatorul Nicolae Vlad Popa, dupa prezentarea textului motiunii in legislativ. ”Noi ne raportam la actul juridic care ataca Guvernul, iar acele critici pe perioada anterioara le vom demonta in cuvantul pe care il vom lua in plen”, a precizat el, adaugand ca din textul motiuni nu au citite in sedinta de joi anumite pasaje.”Am observat ca au fost pasaje care au fost sarite, pasaje mai dure ca atac la actualii ministri David si Chiuariu. Poate din lipsa de timp, dar poate din eleganta cititorului s-au ocolit acele pasaje in care se vorbea despre nevestele ministrilor care circula cu girofarul”, a spus Nicolae Vlad Popa.

Senatorul a afirmat ca din punct de vedere juridic o motiune priveste Guvernul in functiune. ”Tot ce este cuprins in extenso asupra ministrilor care nu mai fac parte din acest Guvern este inutil. Din punct de vedere politic este un exercitiu, in niciun caz de a aduna voturi, ci de a demonstra ca PSD este in opozitie. In realitate PSD nu este in opozitie. (...) Relatiile intre unii membri marcanti ai PNL si PSD sunt atat de apropiate, mai ales din punct de vedere economic, incat greu imi vine sa cred ca se trece peste ele”, a spus Nicolae Vlad Popa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.