Partidul Social Democrat ar fi dispus sa renunte la dezbaterea motiunii de cenzura, daca o serie de portofolii din actualul Cabinet ar reveni social-democratilor in urma unei remanieri guvernamentale, au declarat, pentru Rompres, surse din PSD.

In acest caz, remanierea ar trebui sa aiba loc pana la data fixata de Parlament pentru dezbaterea motiunii, respectiv 3 octombrie.Aceasta posibilitate a fost deja invocata si ar putea constitui, cel mai probabil, baza unor discutii intre reprezentanti ai PSD si PNL, in zilele de joi si vineri, au afirmat sursele citate.In cazul in care o remaniere a cabinetului in favoarea PSD nu va avea loc, motiunea de cenzura urmeaza a fi dezbatuta in Parlament.Daca s-ar ajunge la un acord privind intrarea social-democratilor la guvernare, portofoliile care ar putea fi preluate de PSD, in numar de 6-7, ar viza posturile ministrilor care sunt in prezent cercetati de DNA, sau care, sustin sursele citate, sunt vizati de procurori. Sunt vizate Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Sanatatii. Pe langa acestea, social-democratii ar fi interesati si de obtinerea portofoliului Internelor, mai spun sursele citate.

La randul lor, liberalii incearca sa ii convinga pe pesedistii care fac parte din gruparea Iliescu, ostila motiunii de cenzura, sa nu voteze pentru demiterea Cabinetului Tariceanu, speculand astfel vulnerabilitatea presedintelui PSD Mircea Geoana in raport cu propiul partid. Surse din conducerea PNL au declarat ca, mai nou, strategia liberalilor este aceea de a discuta cu pesedistii, de la om la om, pe holurile Parlamentului, evitandu-se in schimb negocieri la nivel de conducere a partidului, negocieri pe care liderii PNL le resping in continuare. Potrivit surselor citate, parlamentarii liberali trebuie sa faca lobby pe langa colegii de la PSD, mai ales pe langa cei care sunt adeptii lui Ion Iliescu si si-au manifestat deja opozitia fata de motiunea de cenzura a lui Mircea Geoana.

Ghidandu-se oarecum dupa principiul “divide et impera”, in discutiile informale avute cu parlamentarii PSD, argumentul forte al liberalilor este acela de se gandi la ceea ce se va intampla dupa demiterea Guvernului, in sensul in care pesedistii vor fi la mana lui Traian Basescu si risca confruntarea cu anticipatele. In plus, ei mai argumenteaza ca esecul motiunii ar fi un bun prilej pentru cei care urmaresc schimbarea lui Geoana.

Membri ai conducerii PNL au pus in acest context si discutiile purtate de Tariceanu si Iliescu, in cadrul informal, in scurta intalnire pe care au avut-o saptamana trecuta. Surse liberale nu au exclus ca astfel de discutii sa mai aiba loc.

Pe de alta parte, potrivit surselor din conducerea BPC, Tariceanu nu l-ar fi mandatat explicit pe vicepresedintele Teodor Melescanu pentru a iesi public cu declaratii referitoare la instituirea unui moratoriu pana la alegerile pentru Parlamentul European, urmand ca actualul Cabinet sa isi continue mandatul pana la organizarea de anticipate, odata cu alegerile locale de anul viitor.O astfel de ipoteza a fost vehiculata in mediile liberale, fara a fi insa dezbatuta in forurile de conducere ale partidului, iar Melescanu ar fi lansat aceasta propunere cu scopul de a testa reactia partidelor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.