Incercarea disperata a presedintelui-jucator de la Cotroceni de a profita de “ arma” Referendumului si de a incerca sa organizeze alegerile europarlamentare simultan cu Referendumul pentru uninominal, in scopul favorizarii partidului sau de suflet – PD, a esuat lamentabil.

In fata tentativei sefului statului de a aseza partidele ca pe niste pioni pe propria sa tabla a politicii, deputatii juristi au reactionat votand un amendament potrivit careia in cazul in care alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul. Amendamentul care da prioritate Referendumului presedintelui in dauna oricarui tip de alegeri, darama ca un castel de nisip planurile lui Basescu, care se antrena deja in tricoul PD pentru campanbia pentru PE. Clasa politica a salutat decizia luata, mai putin democratii care dupa ce s-au abtinut de la vot, au contraatacat furibund spunand ca amendamentul mentionat contravine si recomandarilor UE.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, ieri, ca prin amendamentul votat la Comisia juridica potrivit caruia “alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul” i se acorda prioritate sefului statului. Amendamentul la Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost votat cu majoritate de voturi, dar cei trei deputati PD din Comisia juridica s-au abtinut. ”Prin acest amendament, are prioritate referendumul propus de presedinte. Banuiesc ca presedintele va avea intelepciunea de a nu pune referendumul intr-o zi care este deja ocupata. Daca il pune, atunci facem referendumul, in schimb alegerile vor trebui sa fie amanate cu o saptamana, sa zicem, care nu este un lucru extraordinar de grav, dar ii asiguram cadrul propice de a nu influenta nici referendumul pe care domnia-sa il doreste”, a afirmat Eugen Nicolicea. Potrivit deputatului social-democrat, prin acest amendament, “nu propunem sa nu se organizeze referendum cand sunt alegeri, propunem sa nu se organizeze alegeri cand este referendum, pentru ca tocmai asta a atacat Curtea Constitutionala, sa nu impunem blocaje presedintelui in a face referendum”.
”Presedintele, prin textul pe care l-am adoptat, poate sa faca referendum cand doreste, ba mai mult, in sprijinul lui, dorim ca acest referendum sa nu fie influentat absolut deloc, de niciun fel de alt eveniment, cum ar fi alegerile parlamentare, alegerile locale sau alegerile prezidentiale”, a spus Eugen Nicolicea.

El a precizat ca motivul propunerii amendamentului este legat de deciziile Curtii Constitutionale, prin care in cazul de neconstitutionalitate care privesc legile inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale. ”Am facut aceasta reexaminare si am luat o decizie, de a pune de acord un nou text, care sa nu mai poata sa fie criticat ca neconstitutional. Daca va fi adoptat de plen, evident ca va intra in vigoare pana la alegerile pentru Parlamentul European”, a adaugat Eugen Nicolicea. Deputatul social-democrat a subliniat ca presedintele nu mai poate sa retrimita pentru reexaminare Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului. ”Din punctul meu de vedere, textul este extraordinar de constitutional, respecta toate prevederile si toate criteriile stabilite de Curtea Constitutionala, de a nu pune blocaje presedintelui in a stabili un referendum prin care poporul sa-si exprime vointa”, a spus Eugen Nicolicea.

La randul sau, liderul UDMR Marko Bela s-a aratat de acord cu amendamentul la legea referendumului adoptat marti seara de deputatii din comisia juridica, prin care, daca un referendum national se suprapune cu alegerile pentru Parlamentul European, acestea se amana automat. „Eu nu sunt de acord ca doua alegeri - si referendumul este tot un fel de alegeri - sa se suprapuna. Eu n-as suprapune de acum incolo nici prezidentialele, nici parlamentarele, nici alegerile locale, nici europarlamentarele, pentru ca fiecare alegere are un deziderat special si nu trebuie sa-l amestecam cu o alta campanie si cu alte deziderate”, a precizat Marko Bela. Punctul sau de vedere a fost completat de liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, care a spus ca e posibil ca adoptarea amendamentului la legea referendumului sa nu se tergiverseze si sa se adopte in procedura de urgenta. „S-ar putea insa ca domnul presedinte Basescu sa tergiverseze adoptarea si sa o retrimita la Parlament, pentru ca domnia-sa are o cota: o treime din legi le retrimite Parlamentului”, a afirmat Marton Arpad.

Democratii sar ca arsi

Amendamentul adoptat marti de Comisia Juridica contravine Constitutiei sub mai multe aspecte, a declarat, ieri, deputatul PD, Daniel Buda, mentionand ca juristii nu puteau adopta un atare amendament deoarece era vorba de o decizie a Curtii Constitutionale. ”In primul rand, nu se putea formula un amendament pe o decizie a Curtii Constitutionale (CC), deoarece noi, in Comisie, nu eram sesizati cu un proiect de lege la care sa se poata aduce un astfel de amendament”, a sustinut Daniel Buda. Deputatul democrat a subliniat, insa, ca prin acest amendament “se rapeste indirect dreptul presedintelui de a convoca un referendum care sa se suprapuna cu alegerile, de orice natura ar fi ele”.

Buda a spus ca amendamentul formulat de social-democratul Eugen Nicolicea rapeste si posibilitatea statului “de a scuti niste bani care ar trebui sa fie cheltuiti cu desfasurarea referendumului”. El a adaugat ca amendamentul mentionat contravine si recomandarilor UE, care spun foarte clar sa nu se interzica desfasurarea unui referendum concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European. Democratul a afirmat, pe de alta parte, ca grupul sau parlamentar va ataca la Curtea Constitutionala acest proiect de modificare a legii, in cazul in care va fi adoptat de plen. El a conchis ca, potrivit legilor in vigoare, acest “proiect de lege poate sa fie supus din nou unui control din partea Curtii Constitutionale”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.