Inca de la infiintarea sa, UDMR a profitat la maximum de luptele si scandalurile nesfarsite de pe scena politica autohtona.

S-a pus, initial cu mici conditii, la dispozitia fiecarui partid sau aliante care au castigat alegerile. Orgoliile stupide ale liderilor politici au facut, de prea multe ori, indispensabile voturile parlamentarilor Uniunii. Promotorii unei politici fara scrupule, in care santajul a jucat un rol primordial, Marko Bela si colegii sai si-au atins interesele. Atat cele politice, cat si cele economice. Unii lideri ai UDMR, vezi cazul Verestoy Attila, au reusit sa imbine armonios politica cu afacerile, reusind sa obtina averi de ordinul a zeci si zeci de milioane de euro. Indiferent de colaborarea cu PSD, PD, PNTcd sau PNL, reprezentantii Uniunii au realizat ca “tintele imbogatirii” pot fi atinse mult mai usor impreuna cu parlamentarii celorlalte formatiuni. Treptat, insa, conditiile minimale cu care au intrat la guvernare au devenit... maximale. Guvernele au inceput sa fie puse in fata unor presiuni tot mai mari, in contextul in care liderii Uniunii au fost mai mereu convinsi ca li se va permite orice... Orice declaratie obraznica, orice mostra de tupeu, orice jignire adusa poporului roman, a fost acceptata cu o umilinta greu de inteles pentru cei care pozeaza, zi de zi, in nationalisti convinsi.

Ce au facut Mariile lor, presedintele Basescu, premierul Tariceanu sau liderul democratilor, Emil Boc, in fata tupeului fara limite al mai-marilor Uniunii? Nimic, efectiv nimic. Gyorgy Frunda, nimeni altul decat presedintele delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, si-a permis neobrazarea de a declara, in plenul acestui for, nici mai mult nici mai putin decat ca acolo ei nu au reprezentat Romania. Reactia autoritatilor? Zero. Marko Bela, la acea data ditamai vicepremierul in Cabinetul Tariceanu si liderul unui partid aflat la guvernare, a reusit sa depaseasca cele mai pesimiste mostre ale tupeului. Acesta a vorbit, la Budapesta, in cadrul unei sedinte de guvern romano-maghiare, in calitate de demnitar al Romaniei, despre necesitatea autonomiei teritoriale. Mai mult, pentru ca umilinta colegilor sai de Guvern sa fie maxima, a preferat sa faca declaratii in... limba materna. Tariceanu s-a gandit, bineinteles, la ”interesul national” si nu a zis nimic. A lasat, in stilul sau caracteristic, capul in pamant, ca nu cumva parlamentarii Uniunii sa se supere si sa il lase fara... coledzi. Adica, fara atat de iubitul scaun de premier. In ultima luna, liderii UDMR au inceput sa vorbeasca deschis despre “necesitatea” ca limba maghiara sa devina a doua limba oficiala a Romaniei. Mai mult, Marko Bela a socat, zilele trecute, cand a declarat ca Romania nu mai este stat national. Cu toate acestea, Tariceanu tace. Si Basescu tace. Si clasa politica, exceptand PRM, tace. Astfel, reactia autoritatilor se lasa asteptata, in timp ce Uniunea continua sa fie la guvernare. Sa “apere interesele” unei Romanii fata de care nu ezita sa-si verse, zi de zi, dispretul. In contextul in care, prin declaratiile referitoare la faptul ca Romania nu mai este un stat national, a adus atingere ordinii constitutionale, liderul UDMR, Marko Bela, trebuie sa raspunda penal pentru afirmatiile facute...

Parlamentul, un vis frumos?
UDMR deschide lista candidatilor pentru Parlamentul European cu senatorii Frunda Gyorgy - reprezentant al Parlamentului Romaniei in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei - si Sogor Csaba. Pe urmatoarele locuri se afla ministrii Winkler Gyula si Korodi Attila, precum si viceprimarul din Oradea, Biro Rozalia. Modificarea primelor cinci locuri pe lista de candidati a venit in contextul discutiilor esuate intre liderii UDMR si cei ai organizatiilor politice care il sustin pe episcopul reformat Laszlo Tokes, privind candidatura acestuia pe o lista comuna cu reprezentantii UDMR. Dupa esuarea discutiilor dintre cei doi, o parte din membrii marcanti ai UDMR, printre care si senatorul Eckstein Kovacs, recunosteau ca esecul dialogului intre pastor si echipa de conducere a UDMR ingreuneaza simtitor sansele comunitatii maghiare de a fi bine reprezentata in Parlamentul European.

In context, Eckstein-Kovacs considera “regretabil” faptul ca episcopul Laszlo Tokes nu a acceptat sa candideze la alegerile europarlamentare pe lista UDMR, cu atat mai mult cu cat maghiarii nu doar ca isi vor imparti voturile intre doua tabere, riscand astfel sa nu castige nimeni, dar vor fi si “trasi de maini din toate partile”. ”Rezultatul este unul prost, pentru ca daca Laszlo Tokes candideaza ca independent, se poate ajunge la o nereprezentare a comunitatii maghiare in Parlamentul European. Toate sondajele arata ca daca va candida ca independent, va pune intr-o situatie grea UDMR”, a spus Eckstein. Si presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, si-a avertizat, la sfarsitul saptamanii trecute, colegii de partid ca s-ar putea ca formatiunea sa nu intre in Parlamentul European. Deputatul UDMR a indemnat alesii locali ai partidului sau sa iasa in teritoriu si sa stea de vorba cu oamenii, pentru ca este nevoie de fiecare vot. Totodata, Kelemen Hunor le-a sugerat celor care vor face campanie sa nu-i “hraneasca cu iluzii” pe alegatori. Kelemen Hunor a mai spus ca, pana la 1 noiembrie, in toate organizatiile partidului se vor face alegeri pentru consolidarea echipelor care se vor implica in urmatoarele alegeri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.