Motiunea care a bulversat natiunea se asteapta sa fie discutata in aceasta saptamana, la intrunirea Comitetului Executiv National al PSD. Abia atunci se va lua o decizie finala.

Dupa ce depunerea documentului a fost amanata, demersul social-democratilor a pierdut din intensitate si a dat posibilitatea adversarilor politici, cat si mass-media anti-PSD sa atace, transformand o decizie normala, corecta si democratica intr-o problema pentru partid. In conditiile in care celelalte formatiuni nu-si doresc motiunea si concretizarea ei le-ar pune intr-o situatie extrem de dificila, avand responsabilitatea pentru urmari, se poate spune ca PSD a avut asul in maneca, dar nu a stiut sa-l foloseasca. In fata unei evidente campanii de manipulare, PSD condus de Mircea Geoana a intrat in capcana sistemului de tip bumerang, fara a da o replica pe masura. Liderul partidului nu a reusit sa transmita un mesaj coerent, transant, nu a prezentat in detaliu cauzele si efectele motiunii, optand ca in multe alte situatii pentru decizii si pozitii conjuncturale, nu pe termen lung.

Mai mult de atat, sub efectul informatiilor aparute pe surse potrivit carora portofoliul de presedinte de partid ii este amenintat, acesta s-a lansat in atacuri la adresa unor colegi de partid, a caror experienta este incontestabila si care ar fi putut fi de folos formatiunii social-democrate. Prin actele sale politice, Mircea Geoana a dovedit ca nu oricine poate fi un lider valoros, deoarece nu a reusit sa impuna unitate partidului, sa-l conduca spre o decizie comuna, ci a involburat mai tare apele in PSD. El a transformat depunerea motiunii dintr-un act impotriva guvernarii, menit sa scoata PSD din ambiguitate, intr-un demers al luptei interne de partid pentru suprematie. Actionand astfel, Mircea Geoana a facut jocul adversarilor PSD, care isi doresc slabirea acestui partid, controlarea si chiar scindarea sa. In conditiile in care liberalii par suspect de linistiti in privinta eventualei motiuni, se ridica un serios semn de intrebare in privinta continuarii demersului de catre social-democrati. Din aceasta cauza, Geoana incearca sa transfere responsabilitatea deciziei in bratele unui for mult mai larg al partidului. Tocmai de aceea, este greu de explicat de ce unii lideri din PSD, politicieni cu experienta, nu au fost consultati inaintea sedintei de la Bran. Aflat in fata unui examen pentru viitorul sau, PSD, partidul cel mai bine structurat, cu cea mai bogata zestre umana si profesionala, trebuie sa demonstreze ca are forta de a merge mai departe, prin strangerea randurilor, promovarea tuturor celor care pot avea un punct de vedere avizat si competent, o politica clara si fara echivoc de stanga, cu programe concrete si coerente, avand curajul sa-si asume riscurile, cat si eventualele esecuri, fara teama de adversarii politici, dar cu teama de a nu pierde credibilitatea in fata cetatenilor.

Va pica Guvernul fara motiune?

Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a avansat ipoteza potrivit careia exista sanse ca Executivul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu sa cada inainte ca motiunea de cenzura a social-democratilor sa fie depusa la Parlament. “Exista 99,9 la suta sanse ca Guvernul sa nu mai aiba sustinere juridica. De circa patru luni am amanat saptamanal supunerea la vot a unui proiect de lege de aprobare a structurii, organizarii si functionarii Guvernului, iar marti, 18 septembrie, va fi votat. Este vorba de Ordonanta de Urgenta 25/2007 privind aprobarea restructurarii Guvernului, care se afla in dezbatere in Senat din data de 25 mai”, a sustinut Doru Ioan Taracila. In opinia senatorului social democrat, in aceasta seara, Guvernul nu va mai avea sustinere legislativa. “Noul Guvern Tariceanu, ca sa functioneze, a trebuit sa dea o lege prin care s-au infiintat noua ministere. A desfiintat si restructurat ministere si agentii, in frunte cu Ministerul Integrarii. Ca Executivul, in totalitatea lui, si fiecare minister in parte, sa poata cheltui legal banul public, trebuie sa aiba o lege de organizare si functionare”, a mai spus Taracila. In context, si democratii au anutat ca vor vota impotriva ordonantei de reorganizare a Guvernului, daca va fi inclusa pe ordinea de zi. In cazul in care aceasta va pica, pedistii considera ca actuala forma de organizare a Guvernului nu ar mai avea suport legal si trebuie sa se revina la formula fara ministere comasate de dinaintea scoaterii PD de la guvernare.

Puscas ramane adeptul motiunii

Vasile Puscas, unul din criticii demersului PSD de a depune motiune de cenzura, pe motiv ca nu a fost bine ales momentul si mai ales pentru ca a fost folosita pentru a forta intrarea la guvernare fara a prezenta o strategie post-motiune, considera ca partidul trebuie sa-si asume consecintele acestei actiuni. ”Liderii PSD ar trebui sa probeze vointa si capacitatea de a duce partidul spre rezultate concordante cu obiectivele si proiectele sociale, raspunzand asteptarilor unei importante parti a societatii si nu unui grup sau altul din PSD. Toti liderii PSD vor fi responsabili in fata militantilor sai, dar si a cetatenilor Romaniei, de rezultatele si efectele acestei motiuni de cenzura”, a afirmat deputatul social-democrat. El a sugerat intr-o declaratie de presa, ca “liberal-mercantilii si social-mercantilii, plus oportunistii din PSD au proiectat o Antanta de torpilare a motiunii de cenzura” cu scopul de a anihila motiunea si de a supravietui actuala guvernare. In opinia sa, singurul obiectiv al motiunii ar trebui sa fie intarirea PSD ca partid de opozitie, cu toate consecintele care deriva de aici, inclusiv anticipatele.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.