Cabinetul Tariceanu intentioneaza sa modifice Legea fondului funciar astfel incat sa fie lovite de nulitate absoluta acele acte prin care terenurile au fost trecute in domeniul public sau privat al statului, desi pe aceste terenuri erau depuse cereri de reconstituire. Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea pentru modificarea mai multor legi din domeniul proprietatii si, in prezent, majoritatea actelor normative sunt in faza de finalizare.

Urmeaza sa fie modificate cele doua acte normative din domeniul funciar - Legea 18/1991 si Legea 1/2000. Principiul fundamental al modificarilor este cel al restituirii pe vechile amplasamente. Restituirea integrala urmeaza sa se faca la limitele anului 1945 pentru terenurile agricole si ale anului 1948 pentru paduri. Mai concret, potrivit noii legi, "terenurile persoanelor fizice care au fost preluate de stat sau cuprinse in perimetrul cooperativelor agricole de productie fara titlu revin de drept proprietarilor pe vechile amplasamente". Pentru cel care nu dispune de acte oficiale, reconstituirea se face pe vechiul amplasament daca terenul este liber si este recunoscut de vecini.

O alta noutate in Legea fondului funciar este introducerea unui articol potrivit caruia sunt lovite de nulitate "actele administrative prin care au fost trecute in domeniul public sau privat terenuri pentru care s-a cerut reconstituirea dreptului de proprietate privata in termenul legal". De asemenea, vor fi lovite de nulitate "actele de instrainare a terenurilor in litigiu, inclusiv pentru perioada de suspendare a proceselor".
Padurile comunitare vor fi reconstituite pe vechiul amplasament chiar daca ating suprafetele din rezervatiile nationale. Pentru persoanele fizice este exclusa aceasta posibilitate. In cazul cultelor religioase, se va face reconstituirea in totalitate prin diferenta fata de punerea in posesie din fondul bisericesc.

Pentru a grabi procesul, Guvernul a elaborat si un proiect referitor la accelerarea judecatilor in materie funciara. Acesta prevede, in esenta, crearea de complete specializate, reducerea termenelor de judecare si simplificarea procedurilor de citare, recunoasterea expertizelor tehnice extrajudiciare in cadrul proceselor funciare, eliminarea caii de atac a apelului, simplificarea si scutirea de taxe a punerii in executare silite.

Va fi, de asemenea, modifcata si Legea caselor nationalizate. Acest proiect cuprinde ca elemente de noutate prevalenta principiului restituirii in natura a tuturor imobilelor, inclusiv a celor exceptate de Legea 10/2001 - sedii de partide, ambasade, institutii publice -, in cazul acestora asigurandu-se mentinerea destinatiei pentru o perioada de pana la 5 ani, cu plata unei juste chirii. Noul act normativ va prevedea sanctionarea autoritatilor locale si centrale in cazul tergiversarii dosarelor de catre structurile competente - prefecti, respectiv autoritatea pentru Legea 10.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.