Europarlamentarul crestin-democrat Markus Ferber s-a tinut de cuvant si a depus un amendament la raportul Moscovici privind cererea Romaniei de a deveni membra a UE in care cere redeschiderea negocierilor la capitolul 24 privind Justitia si Afacerile Interne.

"Parlamentul European regreta decizia pripita a Consiliului European din 16 si 17 decembrie 2004 de a inchide negocierile cu Romania si cere Consiliului si Comisiei redeschiderea capitolului 24 Justitie, inchis prematur, precum si purtarea de noi negocieri cu Romania", se solicita in amendamentul lui Ferber. Acesta spune ca masura este necesara pentru ca UE sa ramana, si dupa aderarea Romaniei, un spatiu al libertatii, sigurantei si dreptatii. Markus Ferber a depus un amendament si la proiectul de recomandare, elaborat tot de Moscovici, privind aderarea Romaniei la UE, in care insista ca UE sa amane cu un an aderarea tarii noastre daca aceasta nu indeplineste criteriile. Ferber, care face parte din aripa bavareza a crestin-democratilor germani - Uniunea Crestin Sociala - a anuntat de acum cateva saptamani ca va propune Parlamentului European amanarea aderarii Romaniei la UE.

Libertatea presei, aurul, igiena alimentara

Alti parlamentari nu s-au alaturat acestor solicitari dure, dar exista in schimb alte 45 de amendamente care contin, in majoritatea lor, diverse critici la adresa Romaniei. Astfel, crestin-democrata Doris Pack si socialista Christa Prets noteaza ca Reporters sans Frontieres a plasat Romania pe locul 45 in indexul privind libertatea presei, alcatuit pentru 2002 - acesta fiind cel mai scazut nivel intre statele UE sau intre cele candidate. In plus, cele doua europarlamentare sunt ingrijorate de numarul mare de agresiuni - neelucidate - asupra jurnalistilor. Posibila deschidere a exploatarii aurifere de la Rosia Montana este un alt subiect de ingrijorare, europarlamentarii ecologisti cerand un studiu de impact asupra mediului, cu referire speciala la riscul contaminarii cu cianura si la modul in care mediul va fi refacut dupa epuizarea zacamantului.

Alti parlamentari sustin ca Romania a obtinut perioade de tranzitie prea mari in ceea ce priveste protectia mediului. Situatia agriculturii este si ea subiectul a doua pagini de recomandari transmise de comisia pentru agricultura a Parlamentului European. Aceasta comisie este ingrijorata de rata redusa de absorbtie a fondurilor SAPARD, chiar daca alocatiile pe 2000 au fost utilizate. In consecinta, parlamentarii cer autoritatilor romane sa imbunatateasca informatia, precum si gradul de implicare a populatiei in proiecte de dezvoltare rurala. O grava ingrijorare este exprimata in legatura cu situatia din sectorul sanitar-veterinar si se cere Romaniei sa ia masuri pentru a indeplini criteriile comunitare in ceea ce priveste conditiile de igiena din intreprinderile de procesare a alimentelor.

Comisia pentru agricultura atrage insa atentia ca cerintele privind igiena alimentelor au drept scop protejarea consumatorilor si nu trebuie sa devina un pretext pentru o concentrare a industriei procesatoare. In sfarsit, comisia pentru agricultura si o serie de europarlamentari din comisia de politica externa arata ca numarul celor care lucreaza in agricultura ramane excesiv de mare, iar proprietatile funciare sunt extrem de divizate. Alte amendamente la raportul Moscovici vizeaza birocratia, mediul legislativ impredictibil, protectia granitelor si situatia minoritatilor. De altfel, europarlamentarul de origine maghiara Kinga Gal, sustinut de un parlamentar italian de origine germana, Michl Ebner, propune ca minoritatea maghiara din Romania sa fie protejata inclusiv prin "masuri teritoriale de protectie". Amendamentele la raportul Moscovici vor fi discutate in sedinta din 29 martie a comisiei de politica externa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.