“…Important de subliniat este faptul ca PSD are suficiente personalitati, nu ca alte partide care asteapta minuni de la o singura personalitate care joaca si rolul de locomotiva la un tren cu vagoane anonime, asa cum sunt listele acestora. Noi incercam, prin lista pe care o vom prezenta electoratului, sa facem o combinatie intre notorietatea si credibilitatea candidatilor pe de o parte si competenta in materia afacerilor europene, pe de alta parte…”

“...Evident, dorim sa trimitem in Parlamentul European oameni foarte buni, dar in acelasi timp nu putem sa lasam partidul fara oameni care sa fie folositi in politica interna, atat la nivel parlamentar, cat si guvernamental...”
“...Ma tem de o campanie populista si agresiva axata pe subiecte de tipul scandalurilor interne si a atacurilor la persoana...”
“...De modul in care se vor comporta partidele, electoratul, candidatii, va depinde statutul Romaniei si capacitatea de a cere respect in Uniunea Europeana...”
“...Noi incercam sa venim la guvernare pe baza ponderii in Legislativ si este neindoielnic ca ne vom asuma o misiune aproape sinucigasa, intrucat la guvernare nu castigi simpatii, ci te erodezi...”

- Domnule Severin, are PSD cea mai competitiva lista pentru alegerile europarlamentare? Corlatean, Ponta, Puscas, Severin...

- Lista intreaga a candidatilor PSD pentru Parlamentul European a fost prezentata acum cateva saptamani, fara sa se stabileasca insa si ordinea. Important de subliniat este faptul ca PSD are suficiente personalitati, nu ca alte partide care asteapta minuni de la o singura personalitate care joaca si rolul de locomotiva la un tren cu vagoane anonime, asa cum sunt listele acestora. Noi incercam prin, lista pe care o vom prezenta electoratului, sa facem o combinatie intre notorietatea si credibilitatea candidatilor pe de o parte si competenta in materia afacerilor europene, pe de alta parte. Nu este suficient sa fii un bun candidat pentru a deveni un europarlamentar eficient. Asa se intampla, din pacate, in democratie, unde nu intotdeauna cei mai buni candidati sunt cei mai calificati pentru functiile la care candideaza. Vrem ca in cazul nostru sa gasim un echilibru just intre aceste calitati. Evident, dorim sa trimitem in Parlamentul European oameni foarte buni, dar in acelasi timp nu putem sa lasam partidul fara oameni care sa fie folositi in politica interna, atat la nivel parlamentar, cat si guvernamental. In acest context, se dovedeste ca PSD, ca unicul partid cu adevarat mare de pe scena politica romaneasca, are resurse umane care ii permit sa asigure la un nivel corespunzator, atat nevoile Parlamentului national si ale guvernarii, cand este cazul, cat si pe cele ale Parlamentului European. Prin comparatia listei noastre cu aceea a celorlalti candidati, alegatorii vor observa diferenta. Ca atare, PSD va obtine un scor foarte bun.

- Cat de mare este miza alegerilor pentru Parlamentul European?

- As atrage atentia asupra faptului ca PSD este, pe nedrept, un partid acuzat de coruptie si de lipsa de innoire. Pe lista PSD sunt persoane care nu au fost implicate in dosare de coruptie, abuzuri de putere sau aroganta in functiile care le-au detinut. Trebuie spus ca aceste criterii de competenta si moralitate politica sunt foarte importante. De asemenea, un cenzor in acest sens este si Partidul Socialistilor Europeni. O spun inca o data. Noi nu trimitem un grup de parlamentari ai PSD in Parlamentul European, ci trimitem un grup pentru a intari familia socialistilor europeni, asa incat pentru ceea ce promitem noi la euroalegeri, garantul nostru este partidul Socialistilor Europeni. Spre deosebire de alegerile nationale, fiecare partid se prezinta cu un garant, iar alegatorii trebuie sa fie foarte atenti in privinta celui care garanteaza respectarea promisiunilor. Pentru ca, de ponderea politica a partidului european in care fiecare candidat, fiecare grup isi va desfasura activitatea, depinde capacitatea noastra de a ne indeplini promisiunile. In perioada imediat urmatoare vom stabili ordinea pe lista, care urmeaza dupa locul patru si sunt convins ca si aici veti gasi personalitati competitive.

- Cum vedeti desfasurarea acestei campanii? Va temeti ca va fi una agresiva, demagogica, in dauna unor dezbateri de idei si programe viabile?

- Ma tem de o campanie populista si agresiva, axata pe subiecte de tipul scandalurilor interne si a atacurilor la persoana. Spun asta pentru ca deja observ ca ofertele de candidati si cele politice ale altor partide sunt slabe, iar in cazul in care acestea sunt slabe, partidele recurg la metode neconventionale de lupta sau mai direct spus la o campanie neloiala. Desigur ca o asemenea abordare deranjeaza nu numai PSD, dar este contrara interesului national, pentru ca alegerile europene nu sunt numai o afacere interna, ci sunt urmarite din afara. De modul in care se vor comporta partidele, electoratul, candidatii, va depinde statutul Romaniei si capacitatea de a cere respect in Uniunea Europeana. Ar trebui sa privim aceste alegeri ca o competitie intre cetateanul roman, bulgar, maghiar, estonian si cel ceh, si ar trebui sa stim ca in cazul in care prezenta la vot va fi mai mare decat a acestora, Romania va avea un drept la respect mai mare in UE. Se va face o comparatie intre modul in care electoratul roman se va comporta in aceste alegeri, raportat la alte electorate. Lucrul este similar si in ceea ce priveste comportamentul partidelor politice. Este o oportunitate uriasa pentru Romania. Exista riscul ca unele partide politice sa puna pe lista persoane incompetente sau chiar, mai rau, exportarea la Parlamentul European, a unor persoane care sunt incomode pentru liderii partidelor. Aceste aspecte ar actiona in detrimentul Romaniei. Explicatia este simpla. Competitia va fi in mod artificial dezechelibrata, iar pe de alta parte, vor intra persoane care vor fi privite asa cum sunt, ca niste expulzati din politica interna.

- Cum vedeti evolutia scenei politice post-motiune, in conditiile in care atat PNL cat si PD au respins categoric orice colaborare cu PSD?

- Este foarte greu sa faci in cateva cuvinte o analiza de dupa motiunea de cenzura. Variantele sunt atat de numeroase incat ne-ar lua un spatiu imens o analiza coerenta si edificatoare. Cred ca PSD are o pozitie extrem de inconfortabila in acest moment. Pe de o parte, in cazul in care incearca sa pastreze echilibrul si stabilitatea politica in conditiile luptei permanente dintre Guvern, Presedintie si Parlament, PSD va fi acuzat de duplicitate. Noi incercam sa venim la guvernare pe baza ponderii in Legislativ si este neindoielnic ca ne vom asuma o misiune aproape sinucigasa, intrucat la guvernare nu castigi simpatii, ci te erodezi. Cu siguranta ca, in conditiile in care mai este doar un an pana la alegeri si preluand o situatie nu tocmai usoara si incrcand sa aplici o terapie social - democrata, care este in totala contradictie cu politicile de dreapta care au fost aplicate pana acum, nu poti sa obtii, intr-un timp atat de scurt, rezultatele prin care sa iti consolidezi pozitia. In al treilea rand, in cazul in care PSD accepta o opozitie dura exista riscul sa se ajunga la un guvern si mai prost decat cel actual prin interventia intotdeauna destabilizatoare a presedintelui Basescu, careia i s-ar oferi din nou posibilitatea sa conduca jocul politic.

- Ia in calcul PSD varianta alegerilor anticipate?

- Daca mergem la anticipate, putem vorbi de o confruntare electorala in care orice partid trebuie sa se simta pregatit. Insa, negresit, aceasta varianta ar incarca si mai mult un calendar politic si asa foarte dens. Urmarile acestui demers ar avea consecinte greu de anticipat. PSD are de optat intre variante inconfortabile si este firesc sa faca o analiza atenta in cadrul unor dezbateri interne, de partid. Din pacate, prea multe puncte de vedere sunt interpretate de unii drept un mesaj ambiguu. In asemenea conditii, intr-un mediu public, lumea trebuie sa accepte ca, in incercarea de a gasi cel mai bun echilibru intre tactica si strategie, intre nevoile si obiectivele pe termen scurt, mediu si lung, PSD trebuie sa revina, din cand in cand, asupra unor hotarari, sa le amendeze, sa le ajusteze, sa le adapteze, de aceea eu ma astept in continuare la o atitudine a PSD, care va fi obligat sa echilibreze fermitatea strategica cu flexibilitatea publica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.