Presedintele invoca referendumul pentru uninominal de dragul procentelor democratilor

Intentia anuntata a sefului statului de a organiza un referendum pentru introducerea uninominalului a dat ocazia partidelor parlamentare - cu exceptia PD - sa-l acuze pe presedinte ca manevreaza tema consultarii populare in favoarea democratilor. Pentru a evita declansarea referendumului, alesii sunt constransi sa adopte proiectul de lege care vizeaza schimbarea sistemului de vot pana pe 25 octombrie, termen impus de Basescu. Marti, membrii comisiei de cod electoral au facut un prim pas in acest sens, insusindu-si proiectul de uninominal propus de Asociatia ProDemocratia. Cu toate acestea, seful statului a avertizat, ca in cazul declansarii referendumului, va supune votului populatiei un alt sistem de scrutin, mai simplu decat cel prevazut in proiectul APD: votul uninominal majoritar, in doua tururi. Acest sistem este folosit in prezent la alegerea primarilor. Basescu si-a motivat decizia, precizand ca i-ar fi greu sa explice o modalitate foarte complicata de vot la referendum. De altfel, presedintele si-a aratat dezacordul fata de proiectul APD inca din luna iulie, declarand atunci ca acest sistem asigura alegerea a doar jumatate din parlamentari prin vot uninominal, cealalta jumatate putand ascunde toate "hahalerele" din partid. Presedintele APD, Cristian Parvulescu, a apreciat ieri ca sistemul propus de Basescu nu este in opozitie cu cel al Asociatiei. De altfel, documentul propus de ProDemocratia va intra in dezbaterea Senatului pe 3 septembrie, odata cu debutul unei noi sesiuni parlamentare, alesii avand la dispozitie 10 zile pentru a depune amendamente, pe care comisia de cod electoral le va analiza. Ulterior, proiectul va fi dezbatut in plenul Camerei superioare, unde va primi un vot final. Documentul va urma apoi acelasi parcurs legislativ in Camera Deputatilor. Proiectul APD vizeaza introducerea votului uninominal mixt, prin compensare.

Presedintele in campanie pentru PD

Clasa politica a reactionat la avertismentul presedintelui privind posibila organizare a unui referendum pe tema uninominalului odata cu alegerile europarlamentare. Toti actorii politici cu exceptia PD considera ca presedintele face campanie electorala pentru PD si risca sa atraga antipatia Bruxelles-ului.

PNL: Euroalegerile nu se suprapun cu alt vot

Presedintele isi pregateste terenul pentru o dorinta a sa mai veche de a suprapune data unui eventual referendum cu data euroalegerilor, pentru a putea amesteca cele doua campanii si pentru a putea sprijini direct partidul prezidential, respectiv PD, afirma vicepresedintele PNL Crin Antonescu. "Presedintele va incerca, fara doar si poate, sa profite daca celelalte partide politice nu vor reusi sa concretizeze acest consens, pentru a interveni in campania electorala nu in favoarea votului uninominal de care ii pasa foarte putin, in opinia mea, ci pentru a putea potenta scorul partidului sau democrat", sustine Antonescu. "Din punctul de vedere al PNL, nu e nevoie de nici un ultimatum prezidential sau de alta natura. Noi am elaborat proiectul impreuna cu Pro Democratia si, din cate cunosc eu, si in Comisia parlamentara pentru elaborarea acestui proiect de lege, condusa de liberalul Mihai Voicu, lucrurile au ajuns, in fine, la un consens, incat la inceputul sesiunii parlamentare Senatul sa abordeze proiectul ca prima Camera sesizata", sustine Crin Antonescu. El insista ca "ar trebui ca recomandarea UE, ca alegerile pentru Parlamentul European sa nu fie amestecate sau interferate cu oricare alt tip de vot, sa fie respectata".

PSD: Recomandarea Bruxelles-ului este de nesuprapunere a referendumului cu europarlamentarele

Presedintele PSD, Mircea Geoana, sustine ca suprapunerea referendumului pe uninominal cu alegerile europarlamentare ar putea deranja Uniunea Europeana.

"Exista o recomandare expresa de la Bruxelles sa nu se suprapuna alegerile europene cu alegeri sau teme de interes national. Europa doreste ca alegerile pentru Parlamentul European sa se concentreze pe problematica legata de tematica europeana si de prioritati europene" - a declarat Geoana.

Liderul social-democrat considera ca nu se impune organizarea unui referendum, cu atat mai mult cu cat exista vointa politica pentru introducerea votului uninominal.

"Incercarea presedintelui Traian Basescu de a fi principalul propagandist al PD-ului nu este deloc sanatoasa", a afirmat presedintele PSD, care considera "joaca de-a referendumul" drept o "arma electorala a presedintelui si a democratilor".


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.