Motiunea de cenzura ar trebui sa fie gata pana pe 10 septembrie. Surprinzatoarea mutare a social-democratilor a pus pe jar intreaga clasa politica, in ciuda scepticismului afisat de unele partide cu privire la sansele de reusita a demersului PSD.

In asteptarea motiunii, domneste incertitudinea. Democratii se mai gandesc daca voteaza documentul, PNL va incerca sa demonstreze ca initiativa PSD poate cauza o criza politica si sugereaza ca PD si social- democratii ar trebui sa-si asume guvernarea. UDMR nu vede alta solutie la actuala situatie politica decat alegerile anticipate, idee la care subscriu PRM si PC dar si democratii. PSD s-a decis sa-si joace rolul de partid de opozitie printr-un demers politic care elimina ambiguitatile in privinta locului sau pe scena politica. In ciuda abundentei de pareri referitoare la incompetenta Cabinetului Tariceanu, acuzat ca prezinta multe deficiente in actul de administratie, partidele nu par sa se inghesuie sa voteze motiunea si, chiar mai mult, exclud variante posibile de cooperare, dand impresia unui joc de atacare a adversarului in care primeaza doar interesul de grup si nu cel national.

Declaratiile de pana acum arata ca partidele tatoneaza terenul, dar si pluseaza incercand sa determine anumite mutari. Pe aceasta linie se inscrie afirmatia ministrului liberal Cristian Adomnitei care a sustinut ca patru parlamentari ai PSD nu vor vota motiunea si ca in randul social-democratilor domneste confuzia, sugerand astfel ca demersul va fi boicotat din interior. Pe de alta parte, multe zvonuri dau ca posibile negocieri concrete intre PSD si PD. O declaratie interesanta a venit si din partea europarlamentarului social-democrat, Alexandru Athanasiu, care contrazice optimismul liderului Mircea Geoana in privinta trecerii motiunii in Parlament. Acesta considera ca “nu exista sanse reale” ca documentul sa fie votat, “in mod sigur nu de catre PD si PLD”, iar “intreaga tevatura de pe scena politica fiind doar un joc”. El crede ca este important ca PSD sa aiba un premier, dar apreciaza ca acest lucru nu pare posibil in actualul context politic.

Potrivit lui Athanasiu, nu se poate forma o majoritate parlamentara solida, in cazul in care motiunea de cenzura va fi votata, deoarece inlocuirea unui Guvern minoritar PNL, cu altul PSD, tot minoritar este un gest inoportun, “incorect din punct de vedere politic”. In opinia sa, dat fiind rolul unei motiuni, cu sanse de a fi votata, care este de schimbare a aspectului si a spectrului politic si atunci solutia viabila in actuala situatie, ar fi organizarea de anticipate. Athanasiu este de parere ca existenta unui Guvern PSD “la cheremul aranjamentelor conjuncturale din Parlament” nu ar fi oportuna nici pentru politica romaneasca, nici pentru social-democrati, in conditiile in care mai este un an si jumatate pana la alegerile parlamentare. Din punctul sau de vedere, “rolul PSD este in opozitie si trebuie sa demonstreze din opozitie alternativele”. Caculele arata ca in Parlament, PSD are 147 de senatori si deputati, PD si PNL cate 77, PRM - 45, PC - 26, UDMR - 32, PLD - 30, la care se adauga cei 18 deputati ai grupului minoritatilor nationale, alta decat cea maghiara. Sunt necesare 234 de voturi pentru ca un Guvern sa aiba majoritate in Parlament. O varianta de guvernare ar fi PSD-PD-PLD, partide care ar cumula impreuna in Parlament 254 de voturi, mai mult decat necesarul de 234. Un Guvern format din PSD-PNL-UDMR, ar avea 256 de voturi in Parlament. Daca s-ar merge pe varianta PSD-PD-PC, ar fi 250 de voturi. Un numar similar de voturi ar cumula si o varianta PSD-PNL-PC. Formulele enuntate nu par a avea sanse sa se concretizeze deoarece, cel putin la nivel declarativ, partidele, si implicit PSD, lasa impresia ca doresc anihilarea acestei actiuni chiar inainte de demararea ei.

Geoana e optimist

Cel mai activ sustinator al demersului PSD este liderul Mircea Geoana. Aflat la Timisoara, acesta a reafirmat ca motiunea de cenzura a social-democratilor va trece, iar Guvernul Tariceanu va pica. In aceasta situatie, presedintele PSD si-a nuantat pozitia, subliniind ca partidul pe care il conduce nu doreste sa faca singur, in mod obligatoriu, Executivul, ci are obligatia sa dea tarii un Guvern competent si stabil.Pe de alta parte, Geoana a subliniat ca repsonsabilitatea pentru ce va urma, dupa aprobarea motiunii, revine sefului statului, care “este liber sa faca ce doreste: sa intretina criza sau sa aduca stabilitatea, sa puna un Guvern care sa fie la fel de slab si ca reprezentativitate in Parlament, si ca si competenta, precum este actualul, sau unul mai puternic si mai competent”. In opinia presedintelui PSD, formarea unui nou Guvern mai performant, nu trebuie sa fie un subiect de ras, (cu referire la atitudinea lui Traian Basescu). “Daca acesta e un subiect de ras, inseamna ca avem motive, cu totii, sa plangem, pentru ca nu acesta este modul de abordare”, a spus Geoana.

Liderul social-democratilor a mai remarcat cu umor ca, de doi ani si jumatate, seful statului insista ca Tariceanu sa plece, iar acum “a venit timpul ca dorinta sa i se indeplineasca”, sugerand ca Basescu ar trebui sa-i fie recunoscator. In alta ordine de idei, Geoana considera ca in programul de guvernare al viitorului Executiv, indiferent care va fi acesta, “trebuie sa se regaseasca, obligatoriu, cateva dintre politicile publice esentiale pentru bunul mers al societatii”, in care cresterea pensiilor sa fie bazata pe o marire predictibila si nu conjuncturala, sa fie excluse “carpelile din domeniile educatiei si muncii”, precum si “batjocura din sanatate”. Presedintele PSD a reafirmat opinia social-democratilor potrivit careia este obligatoriu ca la viitoarele alegeri sa fie introdus sistemul votului uninominal, “pentru primenirea clasei politice romanesti”, reamintind ca PSD nu se teme de alegeri anticipate, deoarece cu actualul procent de 25 % din optiunile de vot, si cu o campanie buna, se poate ajunge la scorul care sa readuca PSD la guvernare. Mircea Geoana si-a reinoit propunerea potrivit careia la inceputul lunii septembrie sa fie adoptat rapid un proiect de lege pentru introducerea votului uninominal pe modelul german, care sa asigure atat alegerea directa a parlamentarilor de catre cetateni, precum si o “forma de pluralism care sa permita ca in votul politic sa se reflecte numarul deputatilor partidelor care vor intra in Parlament”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.