Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, si-a exprimat speranta ca acordul politic stabilit intre PSD, PNL, PD, UDMR si PC va duce la deblocarea lucrarilor din Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral.

“Am putea spune ca exista un acord in privinta proiectului de lege pe care l-am convenit inca din luna iunie cu PSD, PNL si PD. Am recunoscut cu totii, atat cei care au negociat, cat si ceilalti, ca acest proiect este inspirat din modelul german si raspunde nevoilor PSD, dar si ca face fata unei cereri importante a societatii romanesti si anume a votului uninominal. Noi speram ca ceea ce s-a convenit va duce la deblocarea lucrarilor din Comisia parlamentara”, a afirmat Cristian Parvulescu, la finalul discutiilor cu reprezentantii partidelor parlamentare. Presedintele APD a precizat ca obtinerea acestui acord politic “este lucrul cel mai important”, adaugand ca participarea PC si UDMR a fost “un real castig”. “Discutia a evoluat spre aspecte tehnice legate de modul in care se realizeaza compensarea, ceea ce mi
s-a parut pozitiv pentru ca inseamna ca exista un interes din partea partilor”, a sustinut presedintele APD.

Parvulescu a precizat ca nu exista diferente de substanta intre proiectul Pro Democratia si modelul german sustinut de PSD, mai ales ca proiectul sau a fost inspirat din sistemul german. “Singura diferenta care ni se pare cruciala, dar care este ceruta de electoratul roman, este ca la noi alegerile se desfasoara doar in colegiile uninominale, exact ca alegerea primarului sau a presedintelui Romaniei. In sistemul german, alegerile se desfasoara si in colegii uninominale si in colegii plurinominale, de lista, ceea ce ar putea crea confuzie si nu ar raspunde cererii alegatorilor romani. Noi speram ca toti reprezentantii PSD sa inteleaga acest lucru. Victor Ponta ne-a asigurat asupra acestui fapt si de aici incolo discutia nu poate fi decat una tehnica”, a subliniat analistul politic. El a reamintit ca acordul se bazeaza pe o serie de principii precum reforma clasei politice, rapiditatea votarii legii electorale in sesiunea din toamna, principiul bunei credinte, odata ce s-a convenit asupra unor principii acelea se respecta, si ultimul care presupune ca ceea ce s-a votat in Comisia parlamentara ramane votat. In plus, Cristian Parvulescu a mentionat ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor parlamentare s-a mai convenit, la propunerea UDMR, ca “proiectul de lege sa fie inaintat Senatului in forma actuala, urmand ca Senatul sa faca amendamente, iar eventualele modificari tehnice sa se produca in a doua faza, la Camera Deputatilor”.

Potrivit lui Parvulescu, UDMR, prin reprezentantul sau - liderul deputatilor Uniunii Marton Arpad- , s-a declarat in favoarea proiectului propus de Pro Democratia, insa cu mici obiectii de ordin tehnic. Vicepresedintele PSD, deputatul Victor Ponta, a afirmat ca, pana la sfarsitul lunii septembrie, Senatul va avea pe masa proiectul legii votului uninominal in varianta propusa de Pro Democratia si PNL. “PSD va vota sistemul mixt al modelului german, imbunatatit de varianta Pro Democratia”, a afirmat Victor Ponta, dupa intalnirea informala cu reprezentantii partidelor parlamentare organizata la sediul Pro Democratia pe marginea proiectului legii votului uninominal. El a precizat ca, dupa viitoarele doua sedinte ale Comisiei electorale de la Parlament, se va elabora si raportul la acest proiect de lege, urmand apoi sa fie supus dezbaterii si votului in plenul Senatului. Ponta a specificat ca, desi mai sunt unele detalii tehnice care trebuie lamurite, decizia politica de sustinere de catre toate partidele prezente marti seara la negocieri - PSD, PD, PNL, PC si UDMR - a variantei de lege propuse de Pro Democratia a fost luata si spera “sa nu mai apara intre timp alte parazitari”.

Deputatul social-democrat a mentionat ca PSD a renuntat la toate propunerile sale initiale in ceea ce priveste votul uninominal, idei agreate si de presedintele Traian Basescu, si si-a exprimat increderea ca si seful statului va avea aceeasi intelegere, astfel incat urmatoarele alegeri sa se desfasoare in sistem uninominal. Pe de alta parte, deputatul PD Valentin Iliescu a declarat, la iesirea de la negocieri, ca nu exista niciun fel de garantii in sensul adoptarii acestei variante de vot in cursul lunii septembrie, in conditiile in care PSD a mai facut unele promisiuni in acest sens, pe care apoi nu le-a respectat. Iliescu a precizat ca participantii la negocieri au cazut de acord ca, daca la sedinta de vot a Comisiei electorale nu se vor intruni 10 voturi din cele 15 necesare pentru adoptarea legii in varianta Pro Democratia-PNL, sa se adopte varianta sustinuta de PSD, bazata pe modelul german.

Participantii la intalnirea informala de marti seara au stabilit ca legea sa fie adoptata cat mai repede, cazand de acord sa nu se mai revina din nou in sedinta Comisiei electorale la punctele deja stabilite anterior, in conditiile in care aceasta lege este una care afecteaza imaginea intregii clase politice, fiind asteptata de electoratul roman. Participantii la intalnirea cu Asociatia Pro Democratia - reprezentantii PNL, PD, PSD, UDMR si PC - au ajuns la concluzia ca din toate variantele posibile, proiectul Pro Democratia este cel care satisface cerintele fundamentale ale unei reforme a sistemului electoral - vot in circumscriptii uninominale si pastrarea vointei electoratului, adica o finalitate proportionala, a precizat presedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral, liberalul Mihai Voicu. “Din toate variantele pe care le avem la dispozitie, chiar daca mai sunt elemente tehnice de imbunatatit, vom merge in continuare pe varianta Pro Democratia. Am cazut de acord sa recunoastem voturile date de comisie in cursul lunii iulie, cand s-a votat sa existe numai circumscriptii uninominale si s-a votat ca sistemul sa aiba o finalitate proportionala”, a sustinut Mihai Voicu. Lucrarile Comisiei electorale de la Parlament vor fi reluate pe 28 august, plecand de la cele stabilite la intalnirea ce a avut loc la inceputul acestei saptamani. ROMPRES


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.