“Instalarea viitorului Executiv, responsabilitatea lui Basescu”

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, la Resita, ca face apel la presedintele Traian Basescu pentru a crea conditiile instalarii unui nou guvern, soliditatea si competenta viitorului Executiv depinzand de seful statului si partidele parlamentare, informeaza Mediafax.

"Cat de solid si cat de competent va fi viitorul guvern e responsabilitatea presedintelui si a partidelor parlamentare", a spus Geoana, care a constatat ca "se incearca o transferare a responsabilitatii catre PSD in ceea ce priveste efectele motiunii de cenzura".

El a aratat ca a observat aceasta situatie in presa, fiind vorba de "un joc" si "o siretenie". Geoana sustine ca PSD nu face decat sa-si exercite rolul de partid de opozitie, a carui datorie este sa depuna motiune de cenzura atunci cand considera ca Guvernul nu mai este capabil sa raspunda asteptarilor populatiei.

Mircea Geoana a afirmat ca, dupa votarea motiunii de cenzura, presedintele Traian Basescu ar trebui sa apeleze la PSD, ca partid cu cea mai mare pondere parlamentara, pentru formarea unui nou Executiv, si dupa aceea la altii. El considera ca "este obligatia" sefului statului de a asigura conditiile pentru formarea noului guvern.

Mircea Geoana s-a declarat nemultumit si de afirmatiile liderilor PD si PNL privind neparticiparea la guvernare alaturi de PSD, avertizand ca fara PSD nu poate fi adoptata nicio initiativa legislativa in Parlament. Geoana a respins si acuzatiile liderilor PD potrivit carora Ministerul Educatiei ar fi repartizat mai multi bani pentru repararea scolilor catre autoritatile locale conduse de PSD, aratand ca social-democratii detin 40% din administratiile locale, dar au primit 28% din fondurile alocate, cei mai multi bani revenind tot primarilor PD si PNL.

"Declaratiile PD si PNL, fariseism politic"

De asemenea, Mircea Geoana a spus ca declaratiile liderilor PNL si PD privind o necolaborare guvernamentala cu social-democratii constituie o proba de "fariseism politic".

Geoana a spus ca, in conditiile in care PD si PNL detin, in actuala conjunctura politica, doar cate 15% din mandatele parlamentare, declaratiile liderilor democrati si liberali privind necolaborarea cu social-democratii pe linie guvernamentala sunt o dovada de fariseism politic.

Presedintele PSD a mai apreciat ca declaratiile liderului democrat Emil Boc, care si-a nuantat pozitia privind votul parlamentarilor PD asupra motiunii de cenzura anuntate de PSD, constituie „un joc de pozitionare politica pentru discutiile dintre partide".

Geoana a spus, referindu-se la aceste eventuale discutii politice ulterioare motiunii de cenzura, ca vor trebui sa se axeze pe identificarea unei eventuale noi formule guvernamentale, care sa aiba un program de guvernare care sa includa obligatoriu masuri destinate pensionarilor.

Liderul social-democrat a evitat sa avanseze posibile solutii guvernamentale dupa un eventual succes al motiunii de cenzura si a spus ca, in actuala conjunctura, „interesul ingust" al PSD ar fi sa nu intre la guvernare, fiind riscant sa isi asume guvernarea in ultimele luni ale actualului mandat. Pe de alta parte, el a spus ca, daca presedintele Traian Basescu va respecta, in conditiile eventualului succes al motiunii de cenzura, cutumele politice, va trebui „sa se indrepte", pentru desemnarea unui premier, catre PSD, care detine cel mai mare numar de parlamentari. Geoana a adaugat ca, daca Basescu nu va alege un premier din randul social-democratilor, PSD este „dispus" sa discute cu celelalte partide parlamentare constituirea unui program de guvernare, din care sa faca parte cateva teme specifice social-democratilor. Liderul liberal, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, la finalul sedintei Biroului Politic Central al PNL, ca formatiunea pe care o conduce nu ia in calcul o guvernare alaturi de PSD, subliniind ca PNL va trece in Opozitie daca o motiune de cenzura va fi votata de Parlament. "Nu se poate pune problema unei guvernari PSD-PNL. Colegii cu care astazi am discutat nu considera ca aceasta este o optiune pentru PNL, clar si fara echivoc", a precizat liderul PNL. Tot luni, liderul democrat, Emil Boc, a spus ca, atata vreme cat va ocupa functia de presedinte al PD, interdictia colaborarii politice cu PSD va ramane o teza a Programului politic al democratilor.

"Excludem orice colaborare politica PD-PSD la nivel guvernamental. E bine ca PSD sa isi vada de drumul lui, ca partid pe care stanga il revendica. PD e un partid de centru-dreapta, are in programul politic excluderea colaborarii politice cu PSD si respecta aceasta teza", a precizat Emil Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.