Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) propune social-democratilor sa-si declare sustinerea pentru actualul guvern, fiind dispusa sa negocieze conditiile in care acestia vor sa-si dea voturile pentru proiectele Executivului, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, liderul UDMR, Marko Bela.

In opinia acestuia, Partidul Social Democrat nu are decat doua variante - fie sa sprijine Guvernul in actuala formula, fie, prin depunerea unei motiuni de cenzura, sa declanseze alegerile anticipate. Presedintele Uniunii s-a declarat convins ca PSD “nu are niciun interes” de a guverna singur si nici sa aiba un premier, in eventualitatea unei formule de guvernare PSD-PNL. “Nu cred in aceasta intentie a PSD. Ar crea anumite probleme. (...) Motiunea de cenzura nu ne ajuta nici pe noi, dar nu ajuta nici PSD”, a spus Marko Bela. Liderul UDMR a afirmat ca PSD “trebuie sa-si clarifice statutul”. “As vrea sa clarificam anumite relatii. Social-democratii sunt in opozitie, dar au sustinut guvernul prin voturile lor, pentru ca nu a existat alta solutie. Nu au intrat la guvernare, dar nu au fost nici in opozitie. De aceea, propun sa incerce sa-si clarifice statutul, de exemplu, un statut de partid de opozitie care sustine Guvernul in anumite conditii”, a subliniat presedintele UDMR.

Pe de alta parte, el a precizat ca, in cazul in care PSD va alege cealalta varianta si va depune o motiune de cenzura, Uniunea este pregatita de anticipate. ”Noi nu ne cramponam de guvernare, iar daca celelalte formatiuni politice decid in acest sens, suntem pregatiti pentru alegeri anticipate”, a afirmat Marko Bela, precizand ca, pana in prezent, nu a avut nicio discutie cu liderii PSD pe tema motiunii de cenzura. De asemenea, liderul UDMR sustine ca nu vede niciun impediment constitutional in inregistrarea Uniunii Civice Maghiare (UCM) ca formatiune politica, deoarece liderii acesteia sunt inconsecventi atat in ceea ce priveste programul, cat si in retorica lor, “uneori radicala”. Marko Bela a subliniat ca in Romania sunt inregistrate foarte multe partide politice, conditiile legale fiind relativ usor de indeplinit, daca depun un statut si o lista cu un anumit numar de semnaturi. Presedintele UDMR nu s-a aratat ingrijorat in ceea ce priveste inregistrarea unei alte formatiuni politice a maghiarimii intr-un an premergator alegerilor generale, reamintind ca, din 1992 incoace, au existat repetate incercari din partea mai multor “partidulete” de a concura Uniunea. Marko Bela a precizat ca UDMR nu are de gand sa conteste inscrierea UCM la Tribunalul Municipiului Bucuresti si nici nu va verifica listele cu semnaturi pe care viitoarea formatiune politica le va depune. “Nu este treaba noastra, este treaba justitiei”, a adaugat liderul UDMR. Acesta este de parere ca presedintele Traian Basescu isi va schimba pozitia si va sustine legea privind statutul minoritatilor nationale. Bela sustine ca seful statului ar trebui sa aprecieze rolul pe care UDMR si liderii acestei formatiuni l-au avut in solutionarea problemelor interetnice legate de comunitatea maghiara.

”Nu exista o analogie cu problema din Kosovo, dar poate fi facuta o comparatie atunci cand vorbim despre rolul liderilor politici in solutionarea problemelor interetnice. (...) Noi incercam, de 17 ani, sa gasim o rezolvare pentru toate problemele din aceasta zona”, a spus Marko Bela. Presedintele UDMR i-a multumit din nou sefului statului pentru faptul ca s-a deplasat in judetele Harghita si Covasna, ca sa se intereseze de situatia reala din aceste judete, cat si pentru corectitudinea unor concluzii exprimate de Traian Basescu in declaratia sustinuta marti, la Palatul Cotroceni. ”Atunci cand apreciem relatiile dintre romani si maghiari trebuie sa ne referim, insa, si la UDMR, inainte de a aduce anumite calificative Uniunii si liderilor acesteia”, a afirmat Marko Bela. El si-a manifestat speranta ca presedintele Basescu, in urma analizei pe care a facut-o privind vizita in secuime, va sprijini adoptarea legii privind statutul minoritatilor nationale, care contine o serie de solutii la problemele din regiune, inclusiv predarea limbii romane intr-un mod diferit fata de cel de acum. Totodata, presedintele UDMR a reamintit ca acest proiect de lege contine solutii si pentru alte probleme si ca, “pe langa o autonomie locala si o descentralizare reala, este nevoie si de un fel de autonomie teritoriala”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.