Liderul Partidului Popular European i-a spus premierului ca in formatiunea sa sint rezerve fata de aderarea Romaniei la UE; Pozitia PPE fata de votul din 13 aprilie se va stabili dupa Pastele catolic

Liderul celui mai important grup din Parlamentul Europei, cel al Partidului Popular European, Hans Gert Poettering, a fost rezervat in a spune ca europarlamentarii PPE vor vota in favoarea tratatului de aderare a Romaniei la UE. El s-a intilnit ieri, la Bruxelles, cu premierul roman Calin Popescu-Tariceanu pentru a discuta despre sustinerea acestui grup la votul din 13 aprilie.

"Este prea devreme pentru a spune care va fi votul din 13 aprilie. Sint multe persoane din grupul nostru care sint pentru un vot favorabil, dar, in aceeasi masura, sint citiva mai rezervati", a afirmat germanul Poettering, la finalul intrevederii cu premierul roman. El a adaugat ca discutiile din interiorul grupului asupra atitudinii PPE la votul din Parlament in ceea ce priveste aderarea Romaniei vor continua in zilele urmatoare, iar dupa Pastele catolic se va decide pozitia grupului popularilor europeni.

"Am vazut ca primul-ministru si guvernul au facut multe reforme si ii incurajam sa continue progresele in privinta coruptiei si a problemelor din administratie. Sintem bucurosi ca muncesc din greu pentru a atinge performantele cerute", a spus, in mod diplomatic, Poettering.
El a mai adaugat ca este important ca liderii de la Bucuresti sa tina legatura cu europarlamentarii in perioada urmatoare, pina la vot, lucru acceptat de premierul roman, care a spus ca vrea sa se intilneasca si cu cei "rezervati". In timpul intrevederii, care a durat aproximativ o jumatate de ora, premierul Calin Popescu-Tariceanu a incercat sa-l convinga pe liderul PPE ca Romania "se afla in grafic". "Avind in vedere ca in perioada recenta au existat o serie de declaratii care au creat ingrijorare in Romania asupra rezultatului votului din 13 aprilie, am considerat necesar sa ma intilnesc cu cei mai importanti lideri pentru a le furniza elemente concrete despre progresele Romaniei, astfel incit sa trecem fara emotii peste acest obstacol care ne-a mai ramas", a mentionat Tariceanu.

El a facut referire astfel la declaratiile nu tocmai prietenoase ale unui membru PPE, de asemenea german, Markus Ferber, care in urma cu citva timp a cerut Comisiei Europene sa reanalizeze daca Romania "este pregatita pentru aderare". Ieri seara, Tariceanu urma sa aiba convorbiri si cu comisarul pentru extindere, finlandezul Olli Rehn, dar si cu presedintele Comisiei externe, germanul Elmar Brok.

Noi avertismente vin si din partea lui Olli Rehn

Comisarul European pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat Guvernul Romaniei ca trebuie sa respecte primele termene-limita pentru reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei. El a subliniat ca o deosebita importanta o are respectarea acestor termene. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a recunoscut ca, la intilnirea cu Olli Rehn, a purtat discutii despre decalajele existente in domeniul justitiei. De altfel, Olli Rehn a repetat, asa cum a facut-o la fiecare intilnire cu oficiali romani, ca Comisia Europeana nu va ezita sa foloseasca clauza de salvgardare in cazul neindeplinirii criteriilor europene. In fata acestei pozitii ferme, Tariceanu s-a angajat ca nu va fi nevoie de aminari sau de folosirea clauzei de salvgardare, intrucit guvernul sau va respecta toate cerintele europene. In privinta masurilor de trebuie luate, Tariceanu a spus ca e vorba de prezentarea unei strategii anti-coruptie pe 2006-2007 si un plan de actiune concordant. Aceste documente trebuie intocmite de Ministerul Justitiei. In contextul lansarii Raportului Freedom House, Tariceanu a spus ca "va fi facuta o consultare politica cu Monica Macovei" si o dezbatere la nivelul guvernului, "pentru a analiza solutiile propuse".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.