„Trebuie sa adoptam neaparat o pozitie cat mai agresiva fata de Cabinetul Tariceanu. Fata de incompetenta crasa a Guvernului nu poti sa adopti o alta atitudine decat una de atac si critici vehemente...”

„ ...Eu nu cred ca PSD a devenit victima PD-ului si a PNL-ului, ci cred ca Romania a devenit victima acestora, in urma aliantei toxice pe care aceste partide au format-o. Este obigatoriu insa ca noi sa condamnam, atat guvernarea Aliantei DA, cat si pe cea de dupa separarea dintre PNL si PD. Ambele Cabinete Tariceanu au avut o prestatie jalnica. Eu sunt adeptul unei motiuni de cenzura, o solutie pe care o vad indispensabila pentru actualul moment politic, si sper ca si ceilalti colegi sa gandeasca la fel...”

„...Mi-e teama ca vom avea de-a face cu o campanie agresiva, murdara, populista. Si daca Romania a ajuns unde a ajuns si pierde in continuare puncte pretioase in relatia cu Uniunea Europeana, este tocmai din aceasta cauza, a populismului exagerat. Ar fi normal ca la aceasta campanie sa explicam oamenilor de ce este cat mai bine sa fim reprezentati in Parlamentul European de oameni competenti, ci nu de oligarhii doamnei Udrea sau de fantasmele domnului Boc. Este nevoie de o campanie in care argumentele sa primeze...”

„...Cine greseste sa plateasca. Sunt adeptul atat al recompensei in momentul in care dovedesti ca ti-ai facut treaba si ai obtinut rezultate bune, dar si al sanctiunilor in cazul in care ai esuat...”.

Domnule Banicioiu, in calitate de lider al Organizatiei de Tineret a PSD, ati fost printre cei care au cerut o intensificare a opozitiei PSD fata de Cabinetul Tariceanu, inclusiv prin depunerea, la inceputul noii sesiuni parlamentare, a unei motiuni de cenzura. Este decis partidul sa devina cu adevarat unul de opozitie?

Trebuie sa adoptam neaparat o pozitie cat mai agresiva fata de Cabinetul Tariceanu. Fata de incompetenta crasa a Guvernului nu poti sa adopti o alta atitudine decat una de atac si critici vehemente. Si trebuie sa recunoasteti ca PSD a adus si pana acum critici punctuale la adresa fiecarui ministru, si cel al sanatatii, si cel al agriculturii, si cel al invatamantului... Si exemplele pot continua. Au fost depuse motiuni si sunt convins ca in aceasta toamna demersurile necesare nu numai ca vor fi continuate dar vor fi si accentuate, pentru ca asa nu se mai poate. Actuala stare de lucruri exaspereaza populatia.

Risca PSD sa devina victima “razboiului” dintre PNL si PD? Multi lideri social-democrati au criticat pozitia ambigua pe care partidul o are fata de liberali. Cat timp veti mai permite ca liberalii sa profite de social-democrati?

Eu nu cred ca PSD a devenit victima PD-ului si a PNL-ului, ci cred ca Romania a devenit victima acestora, in urma aliantei toxice pe care aceste partide au format-o. Este obigatoriu insa ca noi sa condamnam, atat guvernarea Aliantei DA, cat si pe cea de dupa separarea dintre PNL si PD. Ambele Cabinete Tariceanu au avut o prestatie jalnica. Eu sunt adeptul unei motiuni de cenzura, o solutie pe care o vad indispensabila pentru actualul moment politic, si sper ca si ceilalti colegi parlamentari sa gandeasca la fel. Avem nevoie de o motiune de cenzura pentru ca sunt, asa cum va spuneam, domenii care nu functioneaza deloc. Sunt ministri in actualul cabinet care nici nu constientizeaza ce li se intampla. Putem vorbi in continuare de sanatate dar, de doi ani si jumatate, nu ne aude nimeni, de agricultura, de ministrul Paul Pacuraru, caruia am vazut ca Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania i-a cerut demisia. Sincer, m-ati pune in dificultate daca mi-ati cere sa va enumar un membru al guvernului de care sunt multumit. Intre PNL si PSD nu exista nicio relatie de apropiere. Insa Guvernul PNL profita la maximum, pentru ca nu exista alternativa. PD nu-si asuma responsabilitatea guvernarii, iar impreuna, liberalii si democratii nu vor sa recunoasca rezultatele alegerilor din 2004, cum era si normal. Daca presedintele Basescu si premierul Tariceanu ar fi inteles lucrul acesta, aveam un guvern PSD, asa cum de alfel, populatia si-a exprimat vointa la ultimele alegeri.

Poate lua PSD in calcul o motiune de cenzura, chiar cu riscul alegerilor anticipate?

Alegerile anticipate, daca erau dorite asa cum s-a afirmat pana acum, erau provocate demult. Cred ca Emil Boc sufera de scenarii si face doar jocuri politice ieftine. Atata tot. Cu siguranta, o motiune de cenzura ne-ar mai ajuta putin sa ne revenim. Fara o sanctiune dura la adresa Cabinetului Tariceanu, nu se mai poate. Daca iau in calcul perioada post-decembrista, o spun raspicat ca prestatia actualului guvern este cea mai slaba.

Victor Ponta s-a lansat intr-o serie de acuze extrem de dure la adresa tinerilor ministri din Cabinetul Tariceanu. Reprezinta acestia doar simple marionete in mainile mai varstnicilor lor colegi?

Din pacate, Victor Ponta a avut in totalitate dreptate. Toti tinerii ministri din Cabinet nu sunt altceva decat niste marionete in mana papusarilor politici din spatele lor. Si eu regret, in primul rand, ca se demonetizeaza conceptul de tanar politician. Stiti ca noi ne zbatem sa aducem in politica, sa promovam oameni cat mai tineri, cu alta mentalitate, oameni care isi doresc o altfel de politica. Nu putem sa punem insa la educatie, ministru, o persoana care nu a avut nicio legatura cu acest sistem. Sa fie clar: nu asta e sistemul pe care dorim sa-l promovam in politica. Non-performanta tinerilor ministri de la PNL ne aduc grave prejudicii de imagine noua, celor tineri.

Opinia publica este invadata, practic, de valuri de sondaje. Cat de mare este miza politica a acestor alegeri? Cum apreciati scorul cu care PSD este creditat in sondajele de opinie?

Ca si pana acum, ne confruntam cu o batalie pe viata si pe moarte intre cei care doresc sa manipuleze in interesul lor opinia publica. Fiecare incearca sa-si expuna marfa intr-un ambalaj cat mai atragator. Si uneori uita esenta. Eu nu cred in sondaje de opinie. Singurul sondaj in care cred este votul din ziua alegerilor. Intr-adevar, PSD a pierdut multe puncte in ultima vreme, si dupa referendum pierderea a fost, de asemenea mare, dar sunt convins ca oamenii incep incet, incet, sa constientizeze efectele negative ale mentinerii PNL la guvernare si jocul dualist al PD.

Se anunta o campanie agresiva, murdara la alegerile pentru Parlamentul European. Este pregatit PSD pentru acest tip de confruntare electorala?

Mi-e teama ca vom avea de-a face cu o campanie agresiva, murdara, populista. Si daca Romania a ajuns unde a ajuns si pierde in continuare puncte pretioase in relatia cu Uniunea Europeana, este tocmai din aceasta cauza, a populismului exagerat. Ar fi normal ca la aceasta campanie sa explicam oamenilor de ce este cat mai bine sa fim reprezentati in Parlamentul European de oameni competenti, ci nu de oligarhii doamnei Udrea sau de fantasmele domnului Boc. Este nevoie de o campanie in care argumentele sa primeze.

Ramane PD principalul adversar politic al social- democratilor, in contextul in care acest partid este sustinut, vehement, de presedintele Basescu?

Daca ne raportam si la sondaje, bineinteles cu septicismul de rigoare, vedem ca PD reprezinta o forta si e principalul adversar cu care ne vom confrunta la examenele electorale viitoare: europarlamentare, locale, parlamentare si prezidentiale.

Guvernarea ramane principalul obiectiv al fiecarui partid politic, inclusiv al partidului pe care il reprezentati. Care sunt argumentele PSD pentru a reveni la guvernare?

In primul rand, PSD are cei mai competenti oameni cu care poate guverna Romania. Spre exemplu, PNL si PD au dorit sa faca un guvern comun in 2005, l-au facut, au guvernat, iar apoi nu au stiut cum sa arunce vina unul pe altul. De atunci, toata Romania este obligata sa sufere pentru ca s-au certat „marii lideri”, iertati-mi ironia, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu. In vremea PSD-ului, le place ori nu unora sau altora, se guverna. Chiar eficient. In conditiile in care PSD reprezinta in continuare o forta politica si are resursele necesare pentru a reveni la guvernare, nu ma tem s-o spun ca populatia va avea, dupa alegerile din 2008, guvernul pe care il merita. Un guvern PSD. Noi vom aduce seriozitate, competenta, programe viabile. Va garantez ca nu vom aduce la Educatie o persoana care nu a lucrat o zi in invatamant si la sanatate un analfabet din punct de vedere medical. Nu concep sa ascult aberatiile unui contabil, care imi spune cum sa prescriu medicamentele. PSD se afla in fata unor examene foarte importante, in care se joaca viitorul nostru politic. Dar dupa cum PSD a mai dovedit si in perioada 1996-2000, cand s-a mobilizat si a reusit sa revina la guvernare, sunt convins ca si acum se va intampla la fel.

Confruntarea electorala la alegerile pentru PE se anunta una extrem de dura. Ce va face PSD in cazul in care partidul va obtine rezultate sub asteptari?

Cine greseste sa plateasca. Sunt adeptul atat al recompensei in momentul in care dovedesti ca ti-ai facut treaba si ai obtinut rezultate bune, dar si al sanctiunilor in cazul in care ai esuat. Bineinteles ca in cazul in care vom obtine rezultate sub asteptari trebuie organizat un congres in care sa se faca o analiza lucida, dar ferma, a cauzelor esecului. Toti cei vinovati, fie ei lideri de la centru sau de filiale judetene, trebuie sa-si asume responsabilitatea infrangerii. Dar, repet, eu sunt convins ca PSD are capacitatea de a obtine un rezultat foarte bun la aceste alegeri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.