„ ...Eu, personal, niciodata nu mi-am propus, intr-o competitie electorala, sa ma multumesc cu pozitia a doua. De altfel, pentru PSD nu trebuie sa existe locul II. Nu va fi insa simplu, avand in vedere situatia actuala, dar cred ca PSD trebuie sa-si propuna, transant, castigarea acestor alegeri...”

„ Partidul nostru este tinut la cote scazute in optiunile electoratului si asta demonstreaza gradul de manipulare. Pe de alta parte, PD este mentinut la cote artificiale, foarte inalte in sondaje si asa cum a aparut si in presa din ultimele zile, actuala cota electorala a democratilor este una mincinoasa. Dincolo de asta, stau si ma gandesc daca nu este nevoie de o minima reglementare legislativa in materie de institutii de sondare a opiniei publice...”

„Mie teama, insa, ca ne vom confrunta cu o campanie care va contine destule mesaje populiste, demagogice si asta este vizibil, in special din partea reprezentantilor PD...”.

Domnule Corlatean, in ultima perioada, “piata” a fost invadata de un val de sondaje de opinie cu rezultate contradictorii. Care este miza acestor sondaje si cum apreciati scorul cu care PSD este creditat in optiunile electoratului?

Arta maniplularii prin sondaje de opinie este practicata de multa vreme in Romania, de cei care investesc, platesc si comanda aceste sondaje. Trebuie sa admitem faptul ca marii beneficiari ai sondajelor sunt cei aflati la putere. Nu este nimic surprinzator in faptul ca PSD, lucru cunoscut si apreciat, de altfel, de milioane de romani, a reusit promovarea legii privind majorarea pensiilor. Cu toate acestea, partidul nostru este tinut la cote scazute in optiunile electoratului si asta demonstreaza gradul de manipulare. Pe de alta parte, eu nu ascund faptul ca PD este mentinut la cote artificiale, foarte inalte in sondaje si asa cum a aparut si in presa din ultimele zile, actuala cota electorala a democratilor este una mincinoasa. Dincolo de asta, stau si ma gandesc daca nu este nevoie de o minima reglementare legislativa in materie de institutii de sondare a opiniei publice. Este inadmisibil ca in momentul de fata orice firma de apartament poate produce un sondaj de opinie pentru ca dupa aceea prin mijloace specifice, si intens popularizat, poate aduce prejudicii grave prin promovarea unei imagini false la nivelul opiniei publice cu privire la gradul de incredere sau popularitatea anumitor partide sau lideri politici. Cred ca noi ca partid trebuie sa ne vedem in continuare serios de treaba si speram sa neglijam ceea ce spun sondajele, ca sa ne concentram pe actiunile si activitatea politica in sprijinul cetatenilor romani.

Adrian Nastase este creditat de sondaje drept al doilea reprezentant al PSD, la capitolul credibilitate politica, dupa Mircea Geoana. Cata nevoie are PSD, inaintea unor examene electorale extrem de importante, de implicarea tuturor personalitatilor politice ale partidului in campania pentru alegeri?

PSD are obligatia sa-si foloseasa intregul potential si sa-si vada de activitatea sa politica, de proiectele cetatenilor, de a face o campanie corecta pentru Parlamentul European, mai ales ca aici, cred eu, dincolo de natura subiectiva a aprecierii, PSD sta cel mai bine la capitolul oferta si echipa politica.

S-a vorbit foarte mult despre cooptarea unor consilieri straini in echipa domnului Mircea Geoana. Isi va schimba PSD strategia privind alegerile pentru Parlamentul European?

Este vorba de o asistenta pe care, o echipa condusa de fostul secretar general al Partidului Laburist din Marea Britanie, o va acorda PSD pe perioada campaniei pentru PE. Este un lucru binevenit dar evident decizia politica legata de strategia de campanie si modalitatile concrete de punere a aceasteia in practica apartine conducerii partidului.

Ce-si propune PSD la alegerile pentru Parlamentul European?

N-as vrea sa ma lansez in aprecieri de pe acum, pentru ca ar fi nefiresc. Totusi, cu titlu personal, cred ca PSD poate obtine cel putin 25 la suta din electorat. Acest rezultat ar putea insemna si un semnal privind relansarea partidului si ne-ar oferi o perspectiva pozitiva in privinta alegerilor locale si parlamentare de anul viitor. Dincolo de asta, trebuie sa finalizam ceea ce am inceput la ultimul Comitet Executiv National si anume alcatuirea unei liste extrem de competitive si puternice si a unei oferte pe care PSD o poate lansa de o maniera credibila si substantiala.

Credeti ca aceasta campanie va fi una a programelor si a confruntarilor de idei, sau una a atacurilor la persoana?

Ar fi de preferat sa fie o campanie de informare cu privire la institutiile europene, la oferta europeana, la beneficiile integrarii pentru cetateni, cu privire la costuri. Mie teama, insa, ca ne vom confrunta cu o campanie care va contine destule mesaje populiste, demagogice si asta este vizibil, in special din partea reprezentantilor PD. Nu trebuie neglijata nici dorinta evidenta a presedintelui Basescu, de a organiza cu orice chip un referendum simultan cu alegerile pentru PE., pe asa zisa tema arzatoare a votului uninominal. De fapt, este vorba de un pretext politic si de necesitatea unui vehicul electoral numit presedintele Basescu, care va face campanie electorala pentru reprezentantii PD. Este o chestiune incorecta, imorala si nelegala. De aceea eu militez pentru adoptare rapida a unui proiect de lege privind votul uninominal, varianta de compromis reprezentata de sistemul german de vot este o versiune care poate fi acceptata rapid de toate partidele politice si Parlament. Spun asta pentru ca, din pacate, pozitia noastra corecta de fond a PSD-ului, generat si de faptul ca suntem singurul partid care am prezentat in Parlament un asemenea proiect de lege “pur”, nu a putut fi transmisa si receptata la nivelul opiniei publice. Astfel incat am fost acuzati, in mod absurd, ca am fi impotriva votului uninominal, ceea ce este o mare minciuna. Concret, adoptarea rapida a unui proiect de lege cu compromisurile de rigoare ar putea elimina pretextul pe care seful statului il cauta pentru realizarea unui referendum.

Ramane PD principalul adversar politic al social democratilor?

Pentru mine, principalul obstacol cu care ne confruntam este cel legat de mobilizarea structurilor interne ale partidului, respectiv sa evitam a mai consuma energii negative in mod public si sa intelegem ca adversarii partidului sunt in exteriorul, nu in interiorul PSD. Astfel, ca secretar general al partidului, fac un apel public catre toti colegii mei, atat cei de la nivel central, cat si cei de la nivelul structurilor teritoriale, sa ne concentram pana in lunile noiembrie, inceputul lui decembrie, cand vor avea loc alegerile europarlamentare, pentru a castiga aceasta competitie electorala. Eu, personal, niciodata nu mi-am propus, intr-o competitie electorala, sa ma multumesc cu pozitia a doua. De altfel, pentru PSD nu trebuie sa existe locul II. Nu va fi insa simplu, avand in vedere situatia actuala, dar cred ca PSD trebuie sa-si propuna, transant, castigarea acestor alegeri. Avem cea mai buna oferta, cele mai bune solutii si indiscutabil cea mai competitiva lista.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.