Principalul punct al negocierilor dintre Mark Bla si Tks Lszl il reprezinta infiintarea unui organ reprezentativ pentru toate organizatiile politice ale comunitatii maghiare din Ardeal, care seamana cu fostul FSN.

O noua runda de negocieri intre reprezentantii celor sase organizatii maghiare care il sustin pe Tokes Laszlo si cei ai UDMR va avea loc miine, 10 august, la Tirgu-Mures. La intilnire vor fi prezenti doar membrii grupului de lucru desemnati de cele doua parti. Liderul UDMR, Marko Bela, si cel al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, nu vor fi prezenti la intilnire. Cele doua grupuri de negocieri au ca principala sarcina redactarea unui document care sa stabileasca principiile comune de colaborare pentru viitor. Acesta va fi redactat pe baza documentelor pe care cele doua tabere le-au prezentat la prima intilnire, cea de saptamina trecuta.

Documentul grupului Tokes poarta numele „Dialog pentru primenirea si innoirea reprezentantilor comunitatii maghiare“, iar cel al UDMR este intitulat „Pentru obiective nationale comune“. Ca o prima conditie a negocierilor, Tokes le cere conducatorilor UDMR sa recunoasca pluralismul politic existent in cadrul comunitatii maghiare. Pentru recunoasterea pluralismului, grupul Tokes cere infiintarea unei noi organizatii in care sa fie reprezentate toate formatiunile politice maghiare. Organizatia ar urma sa poarte numele Forumul de Mediere a Maghiarilor din Ardeal si ar avea ca scop armonizarea diferitelor pozitii si puncte de vedere care apar in politica si spatiul public din comunitatea maghiara. Si in documentul UDMR apare ideea infiintarii unor forumuri de mediere, insa la ultimul punct al documentului. Si este vorba doar de un forum consultativ, unde intelectualii maghiari din Romania, reprezentantii societatii civile si ai bisericii pot doar „opina“ in probleme de mare interes pentru comunitatea maghiara.

In ceea ce priveste autonomia teritoriala, documentul Tokes este extrem de punctual. Cere sprijinirea toala, logistica si politica, de catre UDMR, a referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc, demarat de Consiliul National Secuiesc. Iar asta ar trebui sa se faca pe trei paliere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.