Sase partide reprezentate in actualul Parlament risca sa nu treaca pragul electoral de 5% la alegerile generale de anul viitor.

Cea mai dramatica scadere in sondaje a avut-o PRM, aflat acum undeva la 5%, dar emotii mari pentru parlamentare au si udemeristii, cotati aproape de pragul electoral.Conservatorii lui Dan Voiculescu nu au sanse nici in 2008 sa intre in Parlament de unii singuri, partidul nereusind sa treaca bariera celor 2 procente de mai bine de doi ani. Pe lista formatiunilor slab cotate sunt partidele formate dupa alegerile din 2004 de parlamentari care si-au parasit formatiunile cu care au intrat in Legislativ: PLD, PIN, UPSC.

Partidul Romania Mare (PRM)

PRM s-a prabusit de la inaltimea celor peste 20 de procente obtinute la alegerile din 2000, iar ultimele sondaje crediteaza partidul undeva intre 4 si 6%.in 2004, PRM a luat 13,3% la parlamentare si a reusit sa se mentina la acest scor pana in octombrie 2006. Ascensiunea lui Gigi Becali si a PNG a clatinat serios partidul lui C.V.Tudor. Becali a adoptat un discurs justitiar si nationalist similar celui al Tribunului si i-a furat din electorat.

A urmat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, de pe urma caruia PRM a avut si mai mult de pierdut: doar 3,7% in iunie conform unui sondaj IMAS, urmat de un rezultat mai bun 6% intr-un sondaj CURS din aceeasi luna. in luna august a acestui an, PRM e creditat de Gallup si IMAS la 5%.

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR)

UDMR s-a bazat de la infiintare pe voturile etnicilor maghiari din Romania care reprezinta, conform recensamantului din 2002, 6,6% din populatia tarii. in lipsa unei alte formatiuni care sa le reprezinte interesele, maghiarii au pus stampilele pe listele UDMR care a intrat in Parlament in fiecare Legislatura. in 2004, UDMR a luat 6,19% din voturi. intre timp, UDMR a inceput sa aiba concurenta. A aparut Uniunea Civica Maghiara(UCM), care strange acum semnaturi pentru infiintarea unui partid politic-Partidul Civic Maghiar. „Vrem sa desfiintam monopolul politic detinut de UDMR, iar prin nasterea PCM vrem o alternativa care sa ofere comunitatii maghiare libertatea electorala”, sustin liderii UCM.In aceste conditii, UDMR a inceput sa scada in sondaje, ultima cercetare Gallup de la sfarsitul lunii iulie creditand formatiunea lui Marko Bela cu doar 3%

Partidul Conservator(PC)

De 15 ani, partidul infiintat si condus de Dan Voiculescu se zbate sa creasca in sondaje si sa reuseasca sa intre in Parlament prin forte proprii. Conservatorii au patruns de fiecare data in Legislativ remorcati de altii. in 2000 i-au luat pesedistii, la fel si in 2004. Singura data cand au candidat singuri la alegerile locale din 2004 , sub denumirea de PUR, subordonatii lui Voiculescu au luat 6%. Procentele s-au pierdut dupa ce, in acelasi an, s-au aliat cu PSD pentru alegerile generale, si au schimbat barca, intrand in Guvern cu PNL, PD si UDMR. De atunci, PC nu mai sare de 1-2% in sondaje. La europarlamentare merg singuri pe liste, iar la generalele de anul viitor vor cauta probabil din nou sprijin politic pentru Parlament.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.