Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat ieri pentru A.M.Press, ca Uniunea Civica Maghiara si-a ales gresit momentul pentru a inscrie, pe scena politica, Partidul Civic Maghiar.

Frunda considera ca dezbinati, reprezentantii politici ai maghierimii nu vor mai reusi sa apere interesele comunitatii maghiare in Parlamentul Romaniei. “Daca nu ar fi oportunisti si daca s-ar gandi o clipa la interesul comunitatii maghiarilor din Romania, UCM nu ar mai inscrie acest partid politic. Cred ca nu si-au ales momentul potrivit. Electoratul maghiar ar putea interpreta aparitia Partidului Civic Maghiar drept o rupere politica. Ar trebui sa mai astepte, mai ales ca aceasta Uniune si-ar putea gasi, cu usurinta, locul sub umbrela UDMR. Noi niciodata nu i-am exclus din partid pe membrii UCM, care la baza lor sunt udmr-isti”, a spus Frunda. Senatorul UDMR a tinut sa precizeze ca formatiunea condusa de Marko Bela verifica toate listele cu semnaturi, stranse de UCM in 20 de judete, plus Bucuresti. “Desi Andras Tokes a anuntat ca va face propriile verificari de liste pentru a nu lasa loc interpretarilor, eu tot nu am incredere in ei, dupa ce ultima data cand au dorit sa inscrie Partidul Civic Maghiar, au folosit semnaturi false. De exemplu, eu ma indoiesc ca cei din Craiova sunt chiar asa de interesati de soarta comunitatii maghiare. Poate acestia si-au pus semnatura pe listele UCM pentru suta de lei. Trebuie si noi sa ne convingem cum au stat lucrurile”, a conchis Gyorgy Frunda.

Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Szilagy Szolt, considera ca impasul la care se ajunsese in sistemul politic maghiar din Romania a fost provocat in primul rand de faptul ca acesta era format dintr-un singur partid. CNMT a realizat, impreuna cu alte cinci organizatii civice si politice maghiare, un document, pe care l-a inaintat, recent, UDMR, la intalnirea pe care au avut-o cei doi lideri maghiari - episcopul Laszlo Tokes si presedintele Marko Bela. ”Documentul a fost redactat de cele sase organizatii si porneste de la o realitate - aceea ca societatea maghiara din Transilvania este una pluralista. Criza in care am ajuns a fost cauzata si de sistemul monopartidic, de faptul ca ungurii nu au de ales, voteaza o singura lista”, a spus Szilagy Zsolt.Acesta a mai spus ca o posibila colaborare in legatura cu alegerile pentru Parlamentul European poate exista daca se identifica telurile comune, solutiile concrete pentru scoatere sistemului politic maghiar din Transilvania din impas. ”Acest lucru necesita o schimbare de baza - trecerea de la sistemul partidului unic la pluralism, la democratie. Suntem constienti ca legile electorale, care prescriu un prag de 5% ne obliga sa ne coalizam”, a spus vicepresedintele CNMT.

Documentul formulat de cele sase organizatii maghiare si pe care UDMR va trebui sa-l analizeze si sa formuleze un raspuns prevede lustratie totala pentru actorii maghiari in politica nationala si locala, transparenta totala in cheltuirea banilor publici, stoparea practicarii sistemului clientelar format pe fondurile publice si schimbarea intregului sistem politic. Acest lucru ar putea fi realizat prin instituirea alegerilor interne in cadrul comunitatii maghiare. ”Inainte de alegerile propriu-zise, sa organizam alegeri interne, in urma carora sa rezulte o lista comuna, pe care sa o sustina toate fortele”, a mai spus Szilagy.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.