sustine europarlmentarul PSD, Gabriela Cretu

- Care credeti ca ar fi motivatia scaderii cotei de popularitate a social-democratilor? De ce se reorienteaza electoratul PSD spre oferta dreptei?

- Nu cred intr-o reorientare reala doctrinara. De vina este politica duplicitara pe care o duc ceilalti. Nu spun ca nu avem si noi slabiciunile noastre, le avem cu certitudine dar... Sa luam exemplul PD, care si-a schimbat culoarea politica si care, in tara, continua sa joace rolul unui partid de stanga, in timp ce in Parlamentul European duce o politica cu totul contrara celor afirmate aici. Si asta creeaza deruta. Eu sunt mai speriata, nu atit de scorul PSD la ora actuala, cat de faptul ca oamenii devin din ce in ce mai dezinteresati de politica, mai nesiguri in optiunea lor. Ce sa faca? Cu cine sa mai voteze, in promisiunile cui sa mai creada? La noi, politica se face mai mult la televizor si, din pacate, primeaza declaratiile goale. Fara acoperire.

- Care sunt slabiciunile PSD de care aminteati?

- O comunicare deficitara, in primul rand. Am inceput pe blogul meu personal (http://www.gabrielacretu.ro/) un sir de articole tocmai despre PSD, despre ce vrea PSD si programul sau viitor, din perspectiva mea, precum si despre alte lucruri despre care un partid de stanga ar trebui sa vorbeasca. O alta slabiciune a noastra este faptul ca nu ne asumam suficient de clar anumite teme, care sunt prezente sau ar trebui sa fie pe agenda publica a Romaniei. Sa nu uitam ca traim intr-o tara, care in epoca post moderna are inca de rezolvat probleme mai curand premoderne. Avem reminiscente de feudalism, in toate... de la modalitatea in care facem productie agricola pana la relatiile dintre oameni. Sunt multe lucruri care ar trebui spuse si in privinta carora noi ar trebui sa adoptam o anumita pozitie mai clara. Pe de alta parte, slabiciunea noastra vine si din partea celor pe care ar trebui sa ne sprijinim, sindicatele. Orice partid de stanga in Europa se bazeaza pe relatia cu sindicatele si cu societatea civila. Ori, noi suntem intr-o situatie aparte si din acest punct de vedere. Noi nu avem sindicate foarte puternice si, pe zi ce trece, forta lor devine din ce ce mai slaba. Si de aici, posibilitatea noastra de a comunica cu cei care, de regula, voteaza stanga este foarte redusa. Trebuie sa ne asumam o relatie mai clara si mai ferma cu sindicatele si cu societatea civila.

- Si atunci, ce poate face PSD, nu neaparat pentru a-si recastiga procentele, ci pentru a ajuta Romania sa-si rezolve problemele?

- Problema, in ceea ce ma priveste, nu este aceea de a accede la putere. Pentru ca nu este suficient doar sa fii acolo. Sa fii acolo, pentru ce? Asta-i raspunsul. Ce vrei sa faci acolo este foarte important! Ori noi, mai avem foarte multe de schimbat. Eu sunt unul dintre sustinatorii ideii de a ne asuma o pozitie foarte clara si ferma in Opozitie. Pentru ca exista o guvernare de dreapta cu care, logic, nu putem avea multe lucruri in comun. Si daca ne temem sa ne asumam Opozitia... De fapt, nu cred ca este vorba de o teama, ci mai degraba, de dorinta noastra de a face lucruri bune. Dar lucrurile nu ies intotdeauna asa cum vrem noi. Deci, cel mai bun lucru de facut este sa ne asumam o Opozitie clara si sa ne batem pentru temele importante de care aminteam. Cred ca problema actuala a PSD este mai curand una de imagine. La baza, in teritoriu, partidul functioneaza foarte bine.

- Ultimele sondaje aparute in media releva o neconcordanta evidenta intre dorintele electoratului de a beneficia de o sporire a masurilor de protectie sociala si optiunile sale de vot pentru partidele de dreapta. De unde aceasta confuzie si ce se poate face pentru a se clarifica scena politica?

- Este o deruta cauzata de o deficienta de comunicare, care este generata, in primul rand, de media. In Romania, media este preponderent de dreapta. De ce sa n-o spunem pe romaneste, media este cumparata de dreapta si promoveaza interesele de dreapta, intr-o maniera uneori brutala. Si atunci, oamenilor nu le este foarte clar, nici macar politicienilor nu le este foarte clar intotdeauna, care este stanga si care dreapta. Ca gluma, se spune ca in fostele tari comuniste, oamenii au doua maini drepte!

- Dar credeti ca mai este importanta pentru electorat doctrina unui partid?

- Daca nu va deveni importanta, electoratul va risca intotdeauna sa fie pacalit. Romanii trebuie sa inteleaga ca Parlamentul, de exemplu, trebuie sa fie format din oameni care sa-i reprezinte si sa le reprezinte interesele, iar acea reprezentare sa fie oarecum proportionala cu ponderea intereselor in societate. Daca in societate sunt doar 10% oameni bogati, dar votezi in proportie de 90% parlamentari care le reprezinta interesele, atunci normal ca masurile care se vor lua vor fi numai in avantajul celor 10% bogati. Sau, invers! La noi in tara, 80% dintre oameni traiesc din salarii, iar 25% dintre ei traiesc la limita ori sub pragul saraciei si daca acest segment nu-i voteaza pe acei parlamentari care sa le reprezinte interesele, atunci evident ca nimeni nu se va ocupa de problemele lor. Trebuie sa-si vada fiecare elector propriul interes. Si partidele trebuie sa fie consecvente cu interesele pe care si
le-au asumat ca le vor reprezenta. La noi, nu a existat aceasta distinctie clara intre stinga si dreapta, decat la nivel declarativ. Si PSD, ca partid de centru-stanga, a promovat uneori politici cat se poate de liberale si atunci, normal ca apare deruta. Ne-am pus si noi aceasta problema. Trebuie sa modernizam relatiile dintre noi, dar sa nu-i pierdem pe cei pe care-i reprezentam. Ei sunt acolo! Cei 25% saraci sunt inca in tara asta, n-au disparut. Sunt printre noi, sunt ai nostri. Sunt parintii si bunicii nostri si sunt aici, de ei trebuie sa ne ocupam in primul rand. De asemenea, este necesara o clarificare si in privinta rolului si atributiilor institutiilor, caci la nivel de informare publica, exista grave confuzii. Asa vom putea reface si increderea in institutii. Sunt inca multe lucruri de pus la punct. Eu, personal, cred inca in doctrine. Pana la urma este vorba despre valori. De exemplu, solidaritatea! Socialistii, social-democratii sunt solidari. Liberalii, in schimb, cred ca trebuie sa fie concurenta si libera competitie. Asta trebuie sa inteleaga oamenii si sa opteze in cunostinta de cauza.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.