Declara secretarul general al PNL, Dan Motreanu

- Domnule Motreanu, presedintele Traian Basescu vorbea despre posibilitatea organizarii simultane a referendumului pentru votul uninominal si a alegerilor europarlamentare. Cum comentati? Care este pozitia PNL fata de cererea presedintelui? Este favorizat PD in acest sens, fiind cunoscut faptul ca Traian Basescu se va implica in campania PD?

- Nu cred ca aceasta propunere este potrivita in zilele acestea in care toate partidele isi declara, intr-un fel sau altul, sustinerea pentru votul uninominal. PNL este singurul partid care a sustinut de trei ori pana acum introducerea votului uninominal. Noi consideram ca el este necesar pentru reforma clasei politice si am sprijinit acest proiect, elaborat impreuna cu ProDemocratia. Cred ca presedintele Romaniei ar trebui sa faca un referendum care sa fie separat de ceea ce se va intampla in campania pentru Parlamentul European. Din doua motive: pentru ca noi credem ca in campania pentru Parlamentul European trebuie sa ne axam pe teme importante legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si cresterea nivelului de trai a romanilor, accesarea fondurilor europene si cheltuirea lor. Pe de alta parte, pentru ca in aceasta perioada este foarte greu sa vorbesti despre sustinerea votului uninominal, daca tu vrei sa-l faci undeva la sfarsitul lunii noiembrie, in acelasi timp cu alegerile europarlamentare. In acel moment va fi foarte greu pentru Parlament sa dezbata acea lege fiindca ca va trebui ca aceasta lege sa treaca pana la sfarsitul lunii noiembrie si cu toate amendamentele celor doua Camere ale Parlamentului. Daca Traian Basescu vrea cu adevarat sa se implice in aceasta initiativa si dorinta a romanilor, va trebui sa faca un referendum undeva la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, pentru ca Parlamentul sa poata sa dezbata.

- Reprezentantii PSD din comisie acuza PD ca blocheaza adoptarea votului uninominal in doua tururi, varianta PSD... Pozitiile partidelor par sa se fi schimbat radical de la acordul intre PSD, PNL si PD pe marginea proiectului ProDemocratia. PSD a declarat initial ca sustine varianta ProDemocratia pentru ca apoi sa vina cu propria propunere...

- Din cele trei partide, doar PNL sustine evident votul uninominal. Cu exceptia a doi-trei parlamentari, care erau bolnavi, toti parlamentarii nostri au semnat pentru varianta Prodemocratia, un sistem mixt, care introduce pe de-o parte votul uninominal si pe de alta parte satisface dorinta cetatenilor de a fi reprezentati in Parlament proportional cu voturile pe care le-au dat. PSD este reprezentantul celor care vor sa introduca votul uninominal in doua tururi si este pe aceeasi lungime de unda cu Traian Basescu. In conditiile acestea este foarte greu sa se ajunga la un acord dar fac apel la cele doua partide, pentru ca am mai avut discutii cu ele prin reprezentantii nostri la sediul ProDemocratia si am pus in balanta toate partile pozitive si negative si cu totii am fost de acord ca proiectul initiat de ProDemocratia este cel mai adecvat realitatilor Romaniei de astazi.

- Dar PNL pare totusi prins in conflictul dintre democrati si social-democrati?

- Suntem prinsi intr-un conflict artificial pentru ca aceste doua partide doresc doar intr-o masura mai mica introducerea votului uninominal. Partidul Democrat, desi sustine pe toate canalele, nu este un fan al acestui tip de scrutin. Mai ales in situatia actuala cand partidul pare pe val, si se stie clar ca Partidul Democrat sta in spatele unui lider providential, este un partid de lista, disciplinat. De asemenea si PSD. Sunt doua partide care nu prea doresc sa sustina acest tip de vot, dar PNL va actiona ca arbitru si va ramane un partener si un garant al angajamentului luat.

- Este chiar atat de mare diferenta intre varianta Prodemocratia si varianta propusa de PSD?

- Da, este o mare diferenta si din punctul meu de vedere varianta PSD are trei defecte. Votul majoritar in doua tururi, pe de-o parte, presupune costuri mult mai ridicate. Pe de alta parte, are alte doua dezavantaje. Primul legat de faptul ca foarte multi cetateni nu vor fi reprezentati in Parlament, pentru ca in turul doi nu intra decat primii doi clasati si din experienta pe care o avem, am vazut ca un procent de 40% dintre cetateni nu vor fi reprezentati in Parlament, ceea ce este foarte rau, deoarece tendinta de modernizare consta in reprezentarea unui numar cat mai mare de cetateni in Parlament. Cel de-al treilea dezavantaj este destructurarea partidelor politice romanesti. Acestea sunt in acest moment intr-o faza in care au facut progrese in imbunatatirea programelor, proiectelor politice. Sunt partide tinere, care nu au varsta majoratului. Structura majoritara presupune o cultura politica solida, care sa-i responsabilizeze pe cei care ajung in Parlament, astfel incat sa respecte proiectele partidelor. Ma indoiesc ca acest lucru e posibil in Romania la momentul de fata pentru ca nu avem inca educatia si cultura politica de a ne plia pe proiecte si programe, ideologii si doctrine si nu pe interese de moment. Sistemul Prodemocratia exclude listele. Toti cei care vor candida in colegii uninominale vor fi si cei care vor intra in Parlament, chiar daca nu vor primi mandatul din prima. Este un sistem care aduce foarte clar vointa cetateanului in Parlament pe doua paliere: pe de-o parte cetateanul are posibilitatea sa aleaga omul, persoana, pe de alta parte partidul va fi reprezentat in Parlament proportional cu voturile obtinute la nivel national.

- In calitate de sef de campanie al PNL pentru europarlamentare, care sunt, in opinia dv., temele pe care PNL ar trebui sa se axeze?

- Avem nevoie de o dezbatere serioasa, pe teme care tin de statutul Romaniei de membru al UE. Sper ca partidele sa dea dovada de o buna cultura politica si sa plieze campania pe ce inseamna Romania pe calea europeana, care sunt posibilitatile si prerogativele unui Parlamentar European si pe absorbtia fondurilor europene. Romania nu trebuie sa greseasca, sunt foarte multi bani alocati pana in 2013, iar aceasta oportunitate trebuie sa imbunatateasca nivelul de trai al romanilor. PNL, ca partid la guvernare, va trebui sa raspunda atacurilor si intrebarilor adversarilor politici, dar nu ne temem, pentru ca avem ce spune, sunt foarte multe lucruri facute de guvernul liberal in cei doi ani si jumatate. Suntem in masura sa raspundem tuturor intrebarilor pentru ca avem foarte multe realizari. Din acest punct de vedere, ne dorim de o dezbatere reala, sincera, pe realizarile guvernului.

- Totusi, aveti 11% in sondaje...

- Nu avem 11% ci undeva in jurul a 15%. PNL si-a propus sa-si pastreze electoratul pe care l-a avut si in 2004, si anume 17, 8% si cred ca printr-o campanie prin care vom reusi sa ne promovam politicile, personalitatile si calitatea umana a candidatilor pentru PE, vom demonstra ca PNL nu a scazut dupa doi ani si jumatate de guvernare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.