Sustine deputatul PSD, Adrian Severin

“...As spune ca partidul se afla in fata unei dileme importante: fie mentinerea unui partid foarte mare, si din acest motiv relativ eterogen sub aspect ideologic si al capacitatii de manevra politica sau sa fie un partid ceva mai mic, dar mai omogen...”

“...Mie imi este foarte clar ca PSD este partidul care poate sa adreseze romanilor mesajul cel mai dorit de acestia...”

“...Nu putem sa spunem ca un partid care se reformeaza este in criza. Putem sa spunem doar ca o reforma care dureaza prea mult seamana
cu o criza, si nu ajuta la relansarea pe termen scurt a entitatii care se reformeaza...“

- Dupa demisia din functia de vicepresedinte pe probleme de strategie politica, a lui Vasile Dancu, ati fost numit coordonator al ofertei politice a partidului si a strategiei pentru perioada campaniei electorale. Ce solutii propuneti pentru revigorarea PSD in sondaje?

- In primul rand, as vrea sa precizez ca nu am luat locul domnului Dancu. Eu am fost desemnat sa ma ocup de strategia partidului pentru campania pentru alegerile europarlamentare, de care, de altfel m-am si ocupat, intr-o oarecare masura si pana acum. O strategie al carui punct de pornire trebuie sa fie edificarea populatiei asupra rostului acestor alegeri. Din pacate, sondajele noastre releva faptul ca populatia intelege prea putin in acest moment, la ce se refera alegerile europene si ce urmeaza sa se intample in urma acestor alegeri. In acest context, este important sa se stie ca PSD sau PNL sau PD nu alcatuiesc in PE grupuri de sine statatoare; ele urmeaza sa intregeasca, prin europarlamentarii pe care ii vor trimite, grupurile, familiile politice europene, ale partidelor politice europene ai caror membrii sunt. Prin urmare, cine voteaza PSD va vota si PSE , Partidul Socialistilor Europeni. Al doilea lucru pe care vreau sa-l propun este o campanie simpla, sobra, austera. O campanie care sa se adreseze mintii oamenilor si de abia dupa aceea, daca mai este cazul, emotiilor lor. In al treilea rand as dori, si acest mesaj se adreseaza tuturor celor ce vor participa la campanie, sa evitam greseala de a lasa deoparte temele europene, sub cuvant ca ele nu intereseaza pe romani, spre a ne angaja in abordarea si continuarea disputelor politice interne. Este foarte important sa transmitem populatiei un mesaj corect si coerent al proiectulului nostru european, al fiecarui partid in parte, in intampinarea nevoilor foarte concrete ale cetatenilor Romaniei. Cei care afirma ca proiectele europene nu-i intereseaza pe romani nu fac decat sa recunoasca, in realitate, ca nu inteleg aceste proiecte europene si de aceea nu sunt capabili sa le explice romanilor. Proiectele europene vizeaza si viata romanilor, si viata cetatenilor fiecarei tari membre UE. Cine intelege ce face PE, poate sa faca teme europene interesante pentru cetateanul roman care voteaza. Cine nu intelege, prefera sa discute despre scandaluri si confruntari nationale. Eu voi propune o campanie cu adevarat europeana, insa va trebui sa stim sa explicam, pe intelesul nespecialistilor, ce poate sa aduca UE fiecaruia.

- Ati amintit de oferta social-democrata europeana... Ce inseamna sau, mai exact, ce ar trebui sa insemne cu adevarat stanga in Romania?

- Din pacate, in Romania, pana acum noi am avut o democratie pe care eu as numi-o monopartida. Respectiv, un partid foarte mare, PSD, un partid de stanga care a condus Romania in cea mai mare parte din timp, aplicand atat idei si programe specifice stangii cat si programe specifice dreptei. O asemenea ambiguitate politica a fost probabil inevitabila intr-o perioada de tranzitie. Problema a fost ca, in Romania, dreapta a fost mai mult simbolica si aceasta lipsa a unei drepte autentice a impins PSD catre reprezentarea in politica sa a tuturor curentelor ideologice. Dar lucrurile trebuiesc limpezite, mai ales cu actuala guvernare de dreapta, desi nu pare ca va conduce prea curand spre crearea unui curent de dreapta autentic, puternic si clar, totusi a venit vremea pentru ca stanga sa se delimiteze si sa-si defineasca foarte clar profilul. Avem nevoie de politici care sa asigure un echilibru mai just intre cei bogati si cei saraci, care sa asigure nu numai protectia celor care sunt vulnerabili, dar si integrarea lor in societate, si aici putem vorbi si de marginalizarea tinerilor, care intampina serioase dificultati in a-si gasi un loc de munca sau chiar despre excluderea oligarhilor, care s-au autoizolat fata de restul societatii. De asemenea, politica social-democrata este bazata pe solidaritate, exprimata in politici coerente si trebuie sa duca si o politica de modernizare concreta. Nu se mai poate sa avem sate cu wc-uri in fundul curtii, ori neelectrificate, fara alimentare cu apa. Iar aceste realitati nu sunt numai la sate, sunt si in anumite zone ale oraselor. O asemenea situatie nu poate sa mai continue, intr-o Romanie europeana.

- Conform cifrelor prezentate de ultimele sondaje, romanii par sa prefere propunerile dreptei. Unde credeti ca a gresit PSD in acesti doi ani si jumatate de Opozitie?

- Cred ca acesti doi ani si jumatate ar putea fi impartiti in mai multe perioade si in fiecare perioada altele sunt elementele caracteristice care ar putea sa explice aceasta scadere in sondaje. Un element comun ar putea fi nesfarsita reforma interna a partidului. Orice proces de schimbare este un proces care creeaza o serie intreaga de neclaritati, de tensiuni, de elemente de rezistenta, care conduc la anumite innoiri neasimilate inca, nici la nivelul instantelor partidului si nici la nivelul populatiei. Din cauza ca reforma aceasta s-a facut mult prea gradual, cu mult prea multe reiteratii s-a ajuns ca fenomenele mentionate sa determine o scadere pe o perioada mult prea lunga de timp a indicelui de popularitate. Sper ca aceasta perioada sa se apropie de sfarsit. In acelasi timp as spune ca partidul se afla in fata unei dileme importante: fie mentinerea unui partid foarte mare, si din acest motiv relativ eterogen sub aspect ideologic si al capacitatii de manevra politica sau sa fie un partid ceva mai mic, dar mai omogen. Insa, deocamdata, mie imi este foarte clar ca PSD este partidul care poate sa adreseze romanilor mesajul cel mai dorit de acestia. Pe de alta parte, PSD se confrunta cu partide mai mici, dar mult mai omogene ca mesaj si din cauza aceasta PSD, in confruntarea cu ceilalti actori politici, pierde mai ales la capitolele marginale, la lupta de hartuire. Nu programul politic este analizat ci nivelul de credibilitate al liderilor, sau mai exact, trecutul liderilor, biografia lor. Nu este analizata competenta, ci acele aspecte inca neclarificate si nedovedite, in legatura cu comportamentul liderilor. Nu spun ca trecutul sau comportamentul nu au importanta, dar pana la urma viata oamenilor este legata de capacitatea partidelor de a evalua corect realitatea de a da solutii concrete la problemele existente si de a le aplica cu competenta.

- Totusi, PSD pare sa traverseze o perioada de criza...

- Faptul ca liderii partidului se mai exprima public si critic unii fata de ceilalti nu mi se pare o situatie de criza. In mai toate partidele, din toata lumea, aceste lucruri se intampla. Ca observator al vietii politice sunt mai ingrijorat de frictiunile si luptele interne, mai putin mediatizate si mai putin transparente din PD, decit de confruntarile de opinii din PSD, transparente dupa cum se vede. Eu as vedea jumatatea plina a paharului si as spune ca PSD a castigat foarte mult in transparenta. Desigur ca aceste confruntari nu sunt intotdeauna binevenite, atita timp cat nu se mai sfirsesc... Reintorcandu-ma la PD, mi s-a parut foarte interesanta declaratia recenta facuta de Emil Boc, care atragea atentia asupra faptului ca politicienii din Cluj ar fi vanati spre a fi exclusi din conducerea tuturor partidelor. In viziunea domnului Boc se pare ca se prefera alaturari politice pe criteriul regional si nu pe cel ideologic. Ceea ce ar insemna un fenomen de feudalizare a tarii. Pe de alta parte, cred ca Boc avertizeaza ca domnia-sa se gaseste in pericol, precum si alti lideri PD din Cluj, ca urmare a acestui fenomen. Iata, deci, ca lupte grele se dau si in PD, numai ca nu sunt transparente. Eu cred ca descentralizarea este buna, dar trebuie sa se realizeze la nivel organizatoric, nu la nivel critic si ideologic. Nu putem sa avem ideologii diferite, in judete sau regiuni diferite si cu totii sa fim parte a aceluiasi partid. Putem face ca actiunea politica sa se adapteze mai bine la specificul local, insa dincolo de aceasta, nu cred ca putem avea proiecte politice diferite la nivelul diferitelor regiuni. Iar aceste incercari nu pot fi coerente cu ideea unui partid politic modern si eficient, care-si poate planifica strategii pe termen lung. Toate aceste chestiuni trebuie lamurite, pentru a face ca popularitatea PSD sa creasca. De asemenea, nu putem sa spunem ca un partid care se reformeaza este in criza. Putem sa spunem doar ca o reforma care dureaza prea mult seamana cu o criza, si nu ajuta la relansarea pe termen scurt a entitatii care se reformeaza. Opinia mea este ca intr-un fel sau altul va trebui pus capat dilemelor, spre a se incheia procesul de reforma in PSD si spre a se trece la actiunea politica a partidului vizavi de concurentii sai politici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.