„Indiferent de discutiile purtate in contradictoriu, faptul ca exista o decizie majoritara comuna, in sensul jocului in echipa, este un lucru foarte bun pentru PSD. Mizele electorale succesive care stau in fata partidului sunt extrem de importante si ca atare, pentru a reveni la guvernare, partidul are nevoie de coeziune, strangerea randurilor si promovarea unor programe clare de stanga. Sa fie clar: PSD nu poate castiga decat in echipa.

Chiar daca putem fi nemultumiti de o decizie sau alta, chiar justificat, consideram ca cele mai importante raman interesele PSD, ca partid. Este vorba, totusi, de un moment pe care credeam ca l-am depasit. Noi am stiut, din pacate, sa ne descurcam mai bine la guvernare si mai putin bine in opozitie. Si asta este toata cauza acestor intrebari, dileme, cautari care duc uneori la tensiuni in interiorul partidului. De altfel, PSD a mai trecut prin perioade dificile si a stiut sa revina mereu in prima linie”, a precizat in interviul acordat “ Cronicii Romane “, secretarul general al PSD, Titus Corlatean.El mai vorbeste despre refuzul presedintelui Basescu de a promulga legea pensiilor, de obiectivele partidului la europarlamentare, dar si de demisia vicepresedintelui PSD, Vasile Dancu.

Domnule Corlatean, reprezinta refuzul presedintelului Basescu de a promulga legea pensiilor o lupta pentru beneficii electorale?

Este pur si simplu un joc politicianist a presedintelului Basescu, care incearca sa castige ceva capital electoral din marirea pensiilor. Am spus-o si cu alt prilej la dvs. in ziar: nu i-a pasat nici cat negru sub unghie de pensionari timp de doi ani si jumatate. Acum, cand cineva a reusit sa faca un lucru necesar pentru acestia, evident ca a fost deranjat si incearca disperat sa castige puncte electorale invocand asa-zisa lipsa de resurse bugetare pentru realizarea acestui proiect. Este un joc politicianist ieftin, care prelungeste suferinta, indoielile si asteptarile a milioane de oameni. Nu intamplator PSD i-a solicitat public sa termine cu acest joc electoral si sa semneze decretul de promulgare pentru ca, in cazul in care refuza, isi asuma o mare responsabilitate. Din acest motiv noi ii dam presedintelului Basescu toate asigurarile posibile ca in cazul in care va trimite lege in Parlament, vom vota in aceeasi forma aceasta lege si-l vom obliga, conform Constitutiei, sa promulge decretul privind majorarea pensiilor. Si aici
subliniez un lucru. Pentru ca pensionarii sa beneficieze de majorarea pensiilor incepand cu ianuarie 2008 este absolut necesar ca legea sa intre in vigoare acum, pentru a putea obliga Guvernul sa introduca resursele necesare in proiectul de buget pe anul viitor, care trebuie lansat in Parlament pana la 1 octombrie 2007. De aceea, PSD este dispus sa convoace o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru ca, daca situatia o cere, legea va trebui adoptata inca o data.

A iesit partidul intarit dupa Comitetul Executiv National al PSD? A inteles, in sfarsit, PSD ca strangerea randurilor este prioritara orgoliilor si intereselor personale?

Eu sper ca da. Nu a fost o discutie simpla si sper ca, indiferent de discutiile purtate in contradictoriu, faptul ca exista o decizie majoritara comuna, in sensul jocului in echipa, este un lucru foarte bun pentru PSD. Mizele electorale succesive care stau in fata partidului sunt extrem de importante si ca atare, pentru a reveni la guvernare, PSD are nevoie de coeziune, strangerea randurilor si promovarea unor programe clare de stanga.

Liderii PD au precizat ca vor face o campanie electorala pozitiva. Cu toate acestea, Vasile Blaga a avertizat ca principalii adversari ai democratilor raman PSD si PNL. Cum comentati?

Nu-mi aduc aminte ca PD-ul sa fi facut vreodata, daca luam in calcul ultimele cicluri electorale, o campanie pozitiva. In nici un caz. PSD si-a axat campania pe atacuri politice de multe ori sub limita decentei, cu tot felul de acuze nefondate, ca dupa aceea sa descoperim, apropo de Alianta DA, ca cei care acuzau jaful la RAFO Onesti, sau mai corect JAFO Onesti cum spunea presedintele Basescu, uitau subit sa spuna ca in spatele intereselor de aici se aflau Theodor Stolojan si clientela sa politico-economica. Genul acesta de campanie murdara si negativa a reprezentat modul de abordare a luptei politice in viziunea PD. Pentru binele cetatenilor, mi-as dori ca la alegerile pentru Parlamentul European sa avem o campanie pozitiva, pentru ca tema acestor alegeri este foarte importanta, in primul rand din perspectiva beneficiilor pe care fiecare cetatean roman ar trebui sa le aiba in urma integrarii europene.

Este capabil PSD sa lupte cu populismul liderilor democrati, in special cu cel al presedintelui Traian Basescu?

Populismul, ca arma politica in Romania, risca sa devina periculos si sa aduca prejudicii pe termen lung societatii noastre. Este o arma politica pe care nu numai presedintele Basescu, dar si alti actori politici o poseda. Cu toate acestea, eu sper in maturizarea mai accelerata a electorartului roman, in sensul in care nu afirmatiile populiste si faptul de a te afla pe val, asa cum ii place presedintelui Basescu sa sustina, si solutiile concrete sa invinga, chiar cu riscul de a-ti asuma o tema nepopulara pentru moment, dar cu beneficii mari pe viitor. Traian Basescu a vorbit foarte frumos in campanie de problemele pensionarilor, ale salariatilor, ale profesorilor, medicilor darnu a facut, timp de doi ani si jumatate, nimic pentru acestia.

Credeti ca actuala echipa de conducere ar trebui sa-si depuna mandatul in eventualitatea unor rezultate sub asteptari la alegerile pentru Parlamentul European?

Eu cred ca ar fi o mare greseala sa pornim de la o premisa negativa. Sunt convins ca vom obtine un scor mult mai bun decat am obtinut la Referendum. Stim ca exista o succesiune de campanii electorale: europarlamentare, locale, parlamentare si prezidentiale. Este un ciclu mai lung, iar aici conteaza implicarea tuturor, nu numai a conducerii partidului, la nivel national. Vom evaua astfel implicarea si rezultatele obtinute de fiecare filiala in parte, cu obiectivitate, si vom trage concluziile care se impun.

Este PSD mai slabit dupa demisia vicepresedintelui Vasile Dancu?

Sunt convins ca trebuie sa privim cu luciditate aceste semnale si sa avem puterea de a trage concluziile corecte. Aportul politic, intelectual si de creativitate al lui Vasile Dancu in domeniul strategiei a fost si ramane important si cred ca vom gasi o formula ca acesta sa ramana implicat cu experienta sa deosebita. Politica este un joc de echipa, care trebuie sa depaseasca limita generata de inaltimea functiilor pe care le avem. Insa aceasta discutie trebuie sa aiba loc in interiorul PSD si sa genereze un efort in primul rand de echipa. Sa fie clar: PSD nu poate castiga decat in echipa. Chiar daca putem fi nemultumiti de o decizie sau alta, chiar justificat, consideram ca cele mai importante raman interesele PSD, ca partid. Este vorba, totusi, de un moment pe care credeam ca l-am depasit. PSD a stiut, din pacate, sa se descurce mai bine la guvernare si mai putin bine in opozitie. Si asta este toata cauza acestor intrebari, dileme, cautari care duc uneori la tensiuni in interiorul partidului. De altfel, PSD a mai trecut prin perioade dificile si a stiut sa revina mereu in prima linie. PSD are avantajul unor bazine de resurse umane fara concurenta pe scena politica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.