Senatorul Vasile Dancu a demisionat din functia de vicepresedinte al Partidului Social Democrat (PSD) pentru analiza politica si comunicare. In documentul pe care l-a inaintat luni presedintelui PSD, Mircea Geoana, Vasile Dancu declara ca motivatiile gestului sau sunt personale, dar si politice, si sunt legate de modalitatile concrete prin care se realizeaza managementul politic al PSD .

”In ultimele luni, partidul pune in practica o strategie si o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publica si credibilitatea PSD ca partid de opozitie, iar solutiile propuse de mine sunt, in mod systematic, respinse. In plus, hotararea dumneavoastra de a-mi interzice sa dau interviuri presei pe teme strategice, reiterata la ultimul Comitet Executiv National, ma pune in imposibilitatea de a raspunde sarcinilor pe care le am ca vicepresedinte pentru analiza politica si comunicare”, spune Dancu in scrisoarea adresata lui Geoana. Tot in acest document, fostul vicepresedinte social-democrat mai spune ca el, ca intelectual de stanga, nu poate accepta pierderea libertatii de gandire si a capacitatii de expresie a analizei critice. “Sunt sigur ca si domnia voastra pretuiti aceste valori eterne ale social-democratiei”, sustine Vasile Dancu in documentul adresat presedintelui partidului. De asemenea, senatorul PSD subliniaza ca va ramane alaturi de echipa de conducere a social-democratilor atunci cand va fi nevoie de expertiza sa. Totodata, Vasile Dancu isi afirma dorinta de a reprezenta mai bine comunitatea care i-a acordat mandatul de membru al Senatului, precum si de a servi interesele tarii in Parlamentul European, pentru lunile care au mai ramas din mandatul sau. In finalul scrisorii, Vasile Dancu precizeaza ca decizia sa este una individuala: “Gestul meu este un act de vointa individuala si nu implica in niciun fel organizatia PSD Cluj sau alte organisme politice din care fac parte.”. In cursul zilei de luni, conducerea PSD stabilise ca vicepresedintii Liviu Dragnea si Vasile Dancu sa coordoneze campania pentru alegerile europarlamentare. Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, joi era programata prima intalnire a conducerii PSD cu europarlamentarii din acest moment ai partidului. In cadrul acesteia, grupurile de lucru conduse de Dragnea si Dancu urmau sa isi prezinte proiectele privind organizarea si programul electoral.Va prezentam in continuare un interviu acordat cotidianului nostru, ieri la pranz, de la Bruxelles, de proaspatul demisionar Vasile Dancu, inainte insa de aparitia pe agentiile de presa a informatiei oficiale privind demisia acestuia din functia de vicepresedinte al PSD.

Domnule Dancu, sunteti unul dintre responsabilii campaniei pentru PE. Ce isi propune PSD la alegerile europarlamentare si care este strategia pentru obtinerea unor rezultate pe masura?

Zilele acestea vom definitiva o strategie completa legata de proiectul nostru de comunicare si program. Este clar ca alegerile pentru Parlamentul European sunt foarte importante pentru repozitionarea partidelor in perspectiva celorlalte campanii electorale. Dorim, in primul rand, sa obtinem un rezultat foarte bun care sa ne permita abordarea celorlalte confruntari electorale de pe o pozitie ascendenta. Nu avem un proiect neaparat cantitativ, dar vizam atingerea unui trend ascendent care sa fie vizibil in cel mai scurt timp. Avem un program legat de popularizarea Uniunii Europene in Romania si a oportunitatilor pe care acest lucru le presupune in raport cu cetatenii si cu comunitatile. Cea mai mare parte a campaniei noastre va fi una de informare privind UE si rolul cetateanului care are ocazia sa devina activ si sa fie asistat la propriile proiecte. Evident, vom incerca sa promovam oameni valorosi si sa aratam ca suntem o alternativa reala la actuala guvernare. Vrem sa aratam o viziune reala de stanga pentru ca Europa sociala presupune si o Romanie sociala, daca tot avem cu totii acest vis. PSD a pus, de altfel, proiectul “Romania sociala“ in dezbatere publica si vom incerca sa conectam populatia Romaniei la acest proiect.

A gasit PSD antidotul luptei impotriva demagogiei si populismului presedintelui Basescu si ai liderilor democrati? Tot mai multi social- democrati trag un semnal de alarma in aceasta directie...

PD a crescut cu ocazia Referendumului si ale nefericitelor decizii luate de coalitia anti-Basescu. De atunci, in mod normal, nu exista in acest sens masuratori credibile. Sunt prognoze realizate de institute de sondare a opiniei publice care nu prezinta prea multa credibilitate. PD a mai castigat si din acel entuziasm popular care l-a inconjurat pe Basescu, vazut atunci ca o victima politica. Astea sunt valuri de moment ale opiniei publice, care, ca orice val, se sparg la un moment dat. Ar fi absurd ca PD sa faca o campanie impotriva PD. Noi vom face o campanie in care vom incerca sa aratam oamenilor superioritatea noastra si a proiectelor PSD. Trebuie sa facem foarte clar diferenta intre realism politic si demagogie. Sigur ca nu vom putea elimina handicapul pe care il avem in acest moment fata de PD, dar cu siguranta ca distanta dintre noi si ei se va reduce foarte mult in aceasta perioada. PSD trebuie sa actioneze solidar, inclusive printr-o legatura mai puternica intre Centru si filiale.

Ce-si propune PSD pentru recastigarea electoratului de stanga si pentru a arata indecisilor ca reprezinta o alternativa reala la actuala guvernare?

Sunt mai multe lucruri pe care vrem sa le atingem. In primul rand, avem un proiect foarte bine articulat, legat de renasterea comunitatilor reale. De asemenea, exista proiecte legate de cultura, de investitiile industriale in zonele sarace si mai ales folosirea parghiilor pe care Europa le propune in privinta politicii de coeziune sociala. Exista atat in politica de dezvoltare regionala, cat si in cea de dezvoltare regionala, foarte multe programe care ar putea fi accesate direct de comunitati. PSD trebuie sa-si ia ca partener, oamenii. Noi am facut foarte mult timp greseala sa ne consideram un partid de stanga, dar este foarte important sa-i facem pe oameni sa ne priveasca ca pe un partener respectat. Vom incepe instruirea primarilor si a activistilor nostri, pentru accesarea de fonduri europene. Vom face scoala cu ajutorul unor specialisti ai Uniunii Europene sau cu ajutorul unor colegi europarlamentari, si vom aborda o maniera incercata si de altii in Europa, laburistii spre exemplu, aceea de a ne lua parteneri sociali, nu doar la nivelul discursului.

PSD a ajuns la ora adevarului... Daca doreste sa castige alegerile pentru Parlamentul European, sau pe cele locale si parlamentare de anul viitor, trebuie sa faca o analiza serioasa, cu bune si rele. Unde credeti ca a gresit partidul in acesti doi ani si jumatate de opozitie?

PSD nu a gresit atat de mult cum, poate, sunt tentati sa acuze unii sau altii. Dar au fost si erori. Una dintre ele este inconsecventa. Faptul ca am lansat foarte multe proiecte si nu am reusit sa angrenam si oameni in jurul acestora, pentru ca ele sa aiba un impact social. Cred ca am mizat prea mult pe proiecte si prea putin pe convingeri. Un partid nu poate rezista numai cu programe, ci are nevoie de convingeri si aici am esuat, in conditiile in care liderii nostri nu investesc emotie in actiunile partidului si nu privesc mai des la tabla de valori a stangii. In viitor ar trebui sa privim mult mai atenti spre acest aspect. Poate ca nu am avut prea mult curaj, in conditiile in care au fost actiuni care necesitau, din partea liderului Mircea Geoana si a conducerii partidului, mai mult curaj, de a schimba, de a inova si de a sari peste interminabile negocieri atunci cand se intampla sa parasesti ceva din domeniul trecutului. Este foarte greu sa refaci stanga romaneasca peste noapte. Poate etapa aceasta a fost necesara. De acum inaine nu mai avem timp nici de greseli, nici de un joc de asteptare. Intram intr-o perioada de campanie, de solidaritate interna, de precizie si de combativitate. Va trebui sa fie abandonat populismul, in special cel de dreapta, care a ajuns la cote ingrozitoare, si sa aducem Romania la ora adevarului.

Prea multe orgolii in partid, domnule Dancu. Credeti ca are, in aceste conditii, partidul forta de a reveni la guvernare?

Exista, din pacate, nu numai in PSD dar si in viata politica multe orgolii. Calitatea unui om nu este data nici de numarul de voturi pe care le are in spate si nici de proiectele sale de marire. Calitatea si-o dovedeste in cadrul unor actiuni practice si in functie de modalitatea in care reuseste sa adune in jurul sau oameni pentru proiectul pe care il are. Sunt foarte multi oameni populari, care nu au niciun proiect. Si ca atare, viata politica sufera. Spre exemplu, PSD are oameni valorosi cat toate partidele la un loc, dar nu a stiut sa se stranga in jurul unui lider. Avem nevoie de mai mult curaj din partea liderului Geoana si de o asumare a proiectului de stanga, fara nicio rezerva. Doar asa PSD poate reveni la guvernare! Este nevoie, repet, de lideri puternici, pentru ca numai un lider puternic poate compensa slabiciunile de moment si sa conduca partidul inainte, spre guvernare!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.