“Singura replica pe care o putem da populismului este o activitate pe masura in Parlament. Cu retorica populista, fie ea a presedintelui Basescu sau a liderilor PD, este foarte greu sa lupti. Acesta nu tine cont de institutii si anihileaza aproape tot ceea ce inseamna rigoare si competenta in statul de drept. Din acest punct de vedere, atata vreme cat Parlamentul isi va indeplini rolul si institutiile statului vor capata curaj, populismul nu are un mare efect. Insa, cat timp ne vom baza numai pe o dezbatere publica sustinuta de personaje charismatice sau de vorbe fara continut, atunci are de pierdut nu numai PSD ca partid, cat si Romania”, a precizat in interviul acordat cotidianului ”Cronica Romana”, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu.

De asemenea, purtatorul de cuvant al social-democratilor vorbeste si despre recentul Comitet Executiv National, despre alegerile europarlamentare, despre orgoliile din partid, dar si despre lupta pe beneficiile electorale declansata de partidele politice in urma votarii legii privind majorarea pensiilor.

Domnule Diaconescu, clasa politica se umple de ridicol in incercarea de a puncta electoral pe legea pensiilor. Mai mult, presedintele Basescu ezita in a o promulga...

Gestul presedintelui este generat in primul rand de faptul ca este o lege de impact promovata de PSD si orice politician din Romania incearca in acest moment sa preia initiativa, sa obtina un beneficiu politic din acest act normativ. Consider, insa, ca este contraproductiv, din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand, in niciun caz nu se mai poate pune problema ca romanii sa mai poata fi cumparati, asa cum spera unii sau altii, iar in al doilea rand, acest proiect nu are drept scop sprijinirea vreunui politician si eliminarea unor inechitati sociale. Deci, daca exista cineva care isi face calcule electorale pe marginea beneficiului acestei legi, atunci acea persoana face o greseala uriasa. De asemenea, ma indoiesc ca presedintele Basescu isi va atinge scopurile, pentru ca dupa ce legea a fost votata unanim in Parlament, milioane de pensionari si-au facut calculele in privinta acestor majorari. O deziluzie sau fortarea declansarii unui scandal public care sa blocheze asteptarile acestor oameni ar reprezenta o varianta de neconceput. Repet, orice incercare a vreunui politician de a vulnerabiliza masurile pozitive in domenii vitale ale populatiei nu poate fi decat sortita esecului si poate sa reprezinte un blocaj firesc si anormal. Mai mult, PSD va solicita convocarea Parlamentului intr-o sesiune extraordinara, daca presedintele Traian Basescu va retrimite Legea pensiilor pentru reexaminare. In cazul in care se va ajunge la convocarea unei sesiuni extraordinare, se va discuta numai Legea pensiilor si nu si alte proiecte legislative. Recentele discutii in care s-a acreditat ideea ca s-ar intentiona convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea unui alt pachet de legi, sunt neavizate.

A reprezentat recentul Comitet Executiv National al PSD momentul relansarii partidului in sondaje?

A fost o intalnire utila. Colegii nostri si-au exprimat deschis punctele de vedere fata de principalele teme politice ale zilei si anume promulgarea legii pensiilor, sistemul educational si votul uninominal. Noi am cerut introducerea unui sistem de vot uninominal, mai clasic, mai radical, dar propunerea noastra nu a fost acceptata. Noi doream introducerea acestuia de la alegerile pentru Parlamentul European si chiar la alegerile presedintilor Consiilor Judetene.

Prea multe orgolii in PSD... Credeti ca partidul are forta de a reveni in prim-planul scenei politice?

Nu sunt scandaluri atata vreme cat colegii nostri isi asuma pozitii politice publice, dar pe de alta parte isi intelege fiecare rolul si locul in cadrul partidului. Sigur ca in cadrul Comitetului Executiv National au avut loc dezbateri, uneori polemice, alteori pe un ton mai ridicat, dar asta este bine. Fiecare lider este responsabil pe domeniul sau in fata partidului si mai putin in fata propriilor orgolii. In mod sigur, in toamna cand vom pune in aplicare programul nostru intitulat ”Romania sociala” vom mai avea cateva proiecte de lege legate direct de nivelul de trai si foarte consecventa pe stanga esichierului politic. Sigur ca tot atunci va incepe dezbaterea pentru Bugetul pe 2008 si, in mod evident, trebuie facut ceva urgent si in domeniul absorbtiei fondurilor comunitare, unde ne aflam la nivel incredibil de scazut de absorbtie, ceea ce reprezinta pana la urma, o problema de interes national.

Mai multi lideri ai PSD au criticat dur populismul PD si al presedintelui Basescu. Reprezinta acesta un pericol pentru scena politica romaneasca? Dar pentru PSD?

Singura replica pe care o putem da este o activitate pe masura in Parlament. Cu populismul, fie el al presedintelui Basescu sau al PD, este foarte greu sa lupti. Populismul nu tine cont de institutii si anihileaza aproape tot ceea ce inseamna rigoare si competenta in statul de drept. Din acest punct de vedere, atata vreme cat Parlamentul isi va indeplini rolul si institutiile statului vor capata curaj, retorica populista nu are un mare efect. Insa, cat timp ne vom baza numai pe o dezbatere publica sustinuta de personaje charismatice sau de vorbe fara continut, atunci are de pierdut nu numai PSD ca partid, cat si Romania.

Are PSD cea mai competitiva lista pentru PE?

Consider ca avem cea mai buna lista pentru Parlamentul European. Personalitatile politice care vor candida, ca si proiectele europene care vor fi aplicate, ne indreptatesc la obtinerea a minimum 12 europarlamentari. De fapt, intreaga vara vom avea un grup de colegi care, impreuna cu presedintele partidului, va merge prin tara si va explica populatiei. Ne vom stradui sa explicam cetatenilor diferenta de perceptie in ceea ce priveste alegerile pentru PE fata de temele abordate pe plan national. Va exista, in mod cert, o interferenta, dar exista un slogan in zona familiilor social-democrate europene, care spune sa privesti european si sa aplici local. Modul in care vom reusi sa explicam oamenilor aceste lucruri ne poate garanta succesul. Vom avea un sondaj intern pentru a stabili ordinea pe liste. In continuare vom incerca sa ne luptam ca votul uninominal sa fie inclus si in cadrul alegerilor pentru PE.

Vor gasi viitoarele alegeri PSD in pole position?

In mod normal, acest lucru ar trebui sa se intample daca vom asigura coeziunea si unitatea partidului, dar nu numai in vorbe, ci si in fapte, iar pe de alte parte, promovand politici clare de stanga. Trebuie sa aratam ca avem ceva palpabil de adus cetatenilor si societatii, nu sa facem o opozitie de dragul Opozitiei si sa spunem NU la orice proiect. Daca vom reusi sa asiguram linistea si stabilitatea fiecarui cetatean, atunci, probabil ca vom fi din nou primii la alegeri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.