Sondajele de opinie, unitatea organizatiilor separatiste si influenta Bisericii sunt motivele pentru care UDMR vrea sa reconcilieze curentul moderat si cel radical din maghiarime.

Daca liderii UDMR apreciau in februarie ca "nu este cu putinta" ca independentul Laszlo Tokes sa obtina trei procente la alegerile pentru Parlamentul European, "realitatea", dupa cum a spus senatorul UDMR Peter Ekstein Kovacs, forteaza acum Uniunea sa negocieze cu radicalii din maghiarime lista UDMR pentru PE.

Desi nu au influenta UDMR, formatiunile radicale care il sustin pe Tokes - Consiliul National Secuiesc, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, Uniunea Civica Maghiara, Consiliul Tineretului Maghiar, Tineretul Maghiar Ardelean si Asociatia Civica Maghiara din Bihor - sunt totusi destul de influente sa rupa o parte din electoratul UDMR suficient de mare incat Uniunea sa nu treaca de 5% la alegerile pentru PE.
Refuzul UDMR de includere a lui Tokes pe listele Uniunii pentru PE a atras si adversitatea preotilor. Astfel, Biserica Unitariana, Biserica Reformata, dar si Biserica Catolica au anuntat ca vor face campanie anti-UDMR si isi vor indemna enoriasii sa voteze cu episcopul Tokes.

Sondajele de opinie au contribuit si ele la pasul inapoi facut de UDMR. Senatorul Uniunii, Peter Ekestein Kovacs, ne-a confirmat ca au fost realizate sondaje privind intentia de vot a maghiarilor la alegerile pentru PE care au indicat ca 40% din maghiari nu stiu cu cine vor vota, 40% ar vota cu UDMR, iar 20%, cu Laszlo Tokes, situatie in care UDMR si Laszlo Tokes s-ar anula reciproc si maghiarii nu ar mai intra in PE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.