Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a adoptat ieri, ca principiu, alegerea parlamentarilor prin sistemul votului uninominal mixt prin compensare, propus de Asociatia ProDemocratia.

Votul pentru aceasta varianta a venit din partea PNL, PSD, PD, UDMR, cei doi reprezentanti ai PRM votand impotriva, informeaza NewsIn.

Decizia a fost adoptata dupa ce, cu doar cateva minute inainte, varianta PSD - a sistemului majoritar in doua tururi de scrutin - fusese respinsa. Deputatii PSD Victor Ponta, Anghel Stanciu si Florin Iordache au pledat, fara succes, pentru sistemul majoritar de vot uninominal, pe care, spun ei, il sustine si presedintele Traian Basescu.

Pentru a intelege mai bine ce implica sistemul votului “proportional prin compensare”, Pavel Lucescu explica intr-un comentariu de pe blogul sau de la „Cotidianul” (http://lucescu.blog.cotidianul.ro/2007/06/05/despre-votul-uninominal-varianta-apd-in-mexpress/ ) ca acest sistem combina in proportii egale asa numitul vot uninominal cu cel pe lista. Tehnic, sistemul functioneaza in felul urmator: Jumatate dintre locurile din Parlament (Camera si Senat), ca si cele din consiliile judetene si locale (cu exceptia celor din localitati cu populatie sub 15.000 de locuitori) se aleg in colegii uninominale. Mai exact, in fiecare colegiu cistiga candidatul cu cele mai multe voturi, intr-un singur tur de scrutin. Jumatatea ramasa se completeaza prin distributia mandatelor proportional cu ponderea voturilor adunate de candidatii “uninominali” in contul propriilor partide sau aliante la nivelul unei circumscriptii electorale.

O circumscriptie e formata din mai multe colegii uninominale, fiecare circumscriptie acoperind teritorial cite una din cele opt regiuni de dezvoltare. La alegerile pentru consiliul judetean si consiliul local, circumscriptia e chiar judetul, respectiv localitatea. In opinia APD, adauaga editorialistul, mixul “lista-vot uninominat”, e un compromis de natura sa extraga din ambele sisteme avantajele specifice si sa le diminueze neajunsurile.

Cu alte cuvinte, faptul ca votul uninominal produce un deficit de reprezentativitate (se pierd cel putin 50 la suta din voturile dintr-o circumscriptie), e compensat in mare parte de distributia ulterioara a mandatelor pe sistem de lista. Invers, faptul ca lista ascunde candidatul si-l deresponsabilizeaza in fata electoratului e rezolvat in mare parte prin alegerea celor care cistiga totusi cele mai multe voturi in mod direct.

Varianta sistemului propusa de PSD sta la baza unei legi pe care social-democratii au depus-o in 2005.

Pentru ca un anumit tip de sistemul de vot uninominal sa fie adoptat este nevoie de doua treimi din numarul total al membrilor comisiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.