Politica 6 Iulie 2007 23:54
Aproape 38 la suta dintre deputati si-au schimbat pana acum partidul pe listele caruia au candidat. Statistica migratiilor la Parlament arata ca PD-ul „reformat“ al lui Basescu este principalul magnet al traseistilor politici. Marii perdanti sunt PNL si PRM.

Aproape 38 la suta dintre deputati si-au schimbat partidele pe listele carora au intrat in Parlament. Dupa cum arata “statistica transferurilor” acum, cu un an inainte de alegerile din 2008, migratia alesilor a fost chiar incurajata de liderii politici care nu stiu cum sa faca rost de un vot in plus. Lider la transferuri este PD, desi in 2004 s-a laudat ca preia criteriile societatii civile, neacceptand pe listele parlamentare persoane care s-au plimbat de la un partid la altul. Dar cum criteriile de moralitate nu functioneaza decat in campanie, democratii s-au trezit pana la urma ca principal beneficiar al migratiei politice. La polul opus, se situeaza PNL si PRM carora le-au plecat parlamentarii pe capete. Doar UDMR si grupul minoritatilor se pot lauda ca nu i-a afectat sindromul migratiei politice.

PSD pierde 14, castiga 3

PSD ramane cu cel mai numeros grup parlamentar (104), atat la Camera, cat si la Senat, desi a pierdut vreo 14 deputati si 3-4 senatori. Beneficiarii pierderilor din tabara social-democrata sunt democratii lui Boc care i-au preluat 6 deputati si PNL- care i-a luat vreo trei. Un alt ex-pesedist s-a dus la PRM si vreo doi au migrat la conservatori. Alti doi au optat pentru statutul de independenti. La Senat, PSD i-a pierdut pe Talpes, Apostol, Stanoiu. Pe de alta parte, grupul social-democrat din Camera a punctat vreo trei transferuri. I-a primit in partid pe Anghel Stanciu de la PRM, Florea Voinea de la PC si pe Mircea Stanescu - ex PD.

Liberalii, cei mai afectati

Dupa ce au candidat pe listele Aliantei alaturi de democrati cu un raport de 1,3 la 1, liberalii au ajuns acum in situatia de a sta mai prost numeric decat fostii lor colegi. Mai au 53 de deputati, dupa ce au pierdut vreo 20. Cei mai multi, respectiv 18, au preferat sa-l paraseasca pe Tariceanu pentru a se alatura cuplului Stoica-Stolojan. Liberalii au mai pierdut doua mandate- unul prin deces, altul prin demisie. La grupul PNL nu s-au grabit prea multi out-sideri sa adere. Au venit vreo sapte, adica trei de la PSD, tot 3 de la PC si unul singur de la PRM.
La Senat, liberalii au pierdut 10 membri, dintre care 9 au trecut la partidul lui Stolojan, iar unul a ramas independent. L-au castigat doar pe Mihai Lupoi, plecat de la PRM.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.