Fostul presedinte al PSDR, Sergiu Cunescu, s-a stins din viata miercuri seara, la Spitalul Fundeni din Bucuresti, chiar in ziua in care implinea 82 de ani. Funeraliile lui Sergiu Cunescu vor avea loc miine, la Cimitirul Bellu. Sergiu Cunescu a reprezentat in Romania un model, putind fi inclus fara indoiala in galeria "seniorilor" politicii romanesti de dupa 1989. O galerie din pacate prea firava, care a pierdut deja un Corneliu Coposu sau un Ion Ratiu. Toti trei au fost admirati de cei care buchiseau, in anii ‘90, abecedarul democratiei. Toti trei au fost temuti de cei care invatasera sub Ceausescu acest abecedat scris cu litere chirilice. In lunile tulburi care au urmat revolutiei, Sergiu Cunescu a fost un luptator. A fost unul dintre cei care s-au zbatut sa reaprinda flacara democratiei. A fost unul dintre cei care a incercat sa dezgroape valorile politice zdrobite de tancurile rusesti.

A fost, din pacate, prea putin apreciat.
Sergiu Cunescu s-a nascut in 1923, intr-o familie cu traditii social- democrate. Tatal sau a fost un fruntas social democrat, fost ministru al muncii. Are in tinerete simpatii taraniste, el fiind seful tinerilor taranisti din Institutul Politehnic, institutia de invatamint superior pe care o urmeaza. Dupa 1948, petrece o perioada de timp in inchisorile comuniste. Se angajeaza la Institutul Politehnic din Bucuresti (constructii de masini si tehnologie mecanica). Este coordonatorul a numeroase proiecte de autovehicole, motoare si uzine constructoare de masini. Mai lucreaza ca inginer-sef de conceptie pentru masini grele si locomotive. In ianuarie 1990, Sergiu Cunescu infiinteaza Partidul Social- Democrat Roman, al carui presedinte va fi pina in toamna anului 1999.

La un Congres extraordinar, Sergiu Cunescu este ales presedinte de onoare al formatiunii, presedintia partidului trecind la Alexandru Athanasiu. Sergiu Cunescu a facut parte, intre 1990-1991, din Adunarea Constituanta care a redactat Constitutia din 1991. In 1992 si 1996 este ales deputat in Parlamentul Romaniei, candidind in Capitala. In 1995 devine membru al Comitetului Parlamentar Mixt UE- Romania. Ulterior, devine membru al Comisiei de Politica Externa si de Integrare Europeana din Camera Deputatilor. Dupa fuziunea dintre PSDR si PDSR, din 2001, paraseste prim-planul vietii politice.

Uitat de multi s-a retras

Vestea disparitiei din viata a fostului presedinte al PSDR pare ca a afectat putini politicieni. Doar doi oameni au cinstit ieri memoria marelui disparut- fostul presedinte Emil Constantinescu, care a transmis o declaratie in memoriam Sergiu Cunescu, si fostul lider PSDR Alexandru Athanasiu, actual lider al PSD. In fostul sediu in care si-a desfasurat activitatea cel disparut, unde acum functioneaza Fundatia social democrata Constantin Titel Petrescu, in holul de la parter, este expusa poza indoliata a lui Sergiu Cunescu. In spatele fotografiei, o vaza plina cu flori de cimp si o luminare. Din partea PSD, nici un mesaj, nici o floare.

"A fost un om venit, parca, dintr-o alta lume"

Fost succesor al lui Sergiu Cunescu la sefia PSDR, actual membru PSD, senatorul Alexandru Athanasiu si-a anulat o plecare in strainatate pentru a participa la funeraliile de simbata. L-am rugat pe Athanasiu sa ne vorbeasca despre Sergiu Cunescu.

"Pe Sergiu Cunescu l-am cunoscut in ianuarie 1990. Impreuna cu doi colegi- Victor Ciorbea si Dragos Sitaru- am fost la el acasa, dupa ce, la BBC, anuntase reinfiintarea Partidului Social Democrat. A facut declaratia asta pe 5 ianuarie, daca nu ma insel, iar noi l-am vizitat dupa doua saptamini. I-am propus sa il ajutam la elaborarea documentelor PSDR. Aveam citeva idei, lucrasem la Universitate, unde eram toti asistenti la acea vreme. A fost o discutie placuta. Ne-am revazut in februarie, cind i-am lasat un proiect de program al PSDR, dar n-am continuat colaborarea. M-am revazut cu Sergiu Cunescu in 1992, la Camera Deputatilor, amindoi fiind deputati in legislatura 1992-1996. Am pastrat o relatie civilizata, de colaborare. Cind s-a format Guvernul Ciorbea, eu nu mai eram parlamentar, am primit un telefon de la el, chemindu-ma la partid, sa stam de vorba. Eram membru al PAC la acea data. Am avut atunci o discutie, apoi altele, care s-au finalizat cu acceptarea postului de ministru, pentru care am fost propus de Cunescu. A fost primul moment important de apropiere intre noi.

Am avut mereu o colaborare in termeni amicali, aveam cunostinte de familie comune- a fost ceva dincolo de politica. E drept, la un moment dat ideile noastre legate de viitorul PSDR ne-au despartit, dar asta nu ma impiedica sa-i port un respect vesnic. Pentru mine a fost, in primul rind, un om. A fost de o cinste si o verticalitate pe care am mai intilnit-o rar in politica romaneasca, a fost un om deosebit, un om parca dintr-o alta lume", ne-a spus Athanasiu.

Sergiu Cunescu a plecat dintre noi, lasind in urma opera trainica a redesteptarii democratiei in Romania si chipul omului politic de caracter si virtute. Recunostinta noastra, a celor care i-am impartasit idealurile social-democrate, si credinta ca lupta sa va rodi in anii care vin ne vor insoti permanent. Dumnezeu sa-L odihneasca!


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.