'Raportul de Tara va avea un continut tehnic care va evidentia atat realizarile, cat si elementele de contra-performanta. Este important, cel putin pentru aceasta perioada, ca nu va propune activarea vreunei clauze de salvgardare. Dar, repet, acest element nu este o realizare pentru actualul Guvern. Discutam si in acest raport despre deficiente pe care Romania, ca stat membru al UE, nu a reusit sa le rezolve. Probabil ca se va prelungi perioada de monitorizare. Sunt convins ca cei care se afla la guvernare vor incerca sa prezinte documentul ca un succes. Este un reflex politic de neevitat si in acelasi timp o mare eroare', a precizat in interviul acordat cotidianului 'Cronica Romana', vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei.

Diaconescu vorbeste si despre acuzele pe care PSD le aduce Cabinetului Tariceanu in privinta Justitiei si Agriculturii, despre prioritatea social-democratilor si anume cresterea pensiilor, ca si despre depunerea unei motiuni de cenzura in cazul in care propunerile PSD pe aceasta tema nu vor fi votate.

- Domnule Diaconescu, in calitate de fost ministru al Justitiei si purtator de cuvant al principalului partid de opozitie, cum vedeti Raportul de Tara, care va fi publicat astazi?

- In mod sigur, Raportul de Tara se va centra pe cele doua teme fundamentale fata de care Romania se afla inca in faza post-aderare. Noi inca discutam aspecte legate de disfunctionalitati in Agricultura si Justitie, si trebuie sa spun ca din punctul de vedere al Uniunii Europene, Romania nu este integrata pe aceste domenii. Un stat membru cu drepturi depline al UE, conform Tratatului European, nu poate fi supus procesului de monitorizare. Va fi un document tehnic care va evidentia atat realizarile, cat si elementele de contra-performanta. Cred ca nu va aduce foarte multe lucruri noi. Este important, cel putin pentru aceasta perioada, ca nu va propune activarea vreunei clauze de salvgardare. Dar, repet, acest element nu cred ca este o realizare pentru actualul Guvern. Discutam si in acest raport de deficiente pe care Romania, ca stat membru al UE, nu a reusit sa le rezolve. Probabil ca se va prelungi perioada de monitorizare, de asteptare a Uniunii, in legatura cu dinamica masurilor si deciziilor luate de la Bucuresti.

- Documentul va fi unul in care 'bilele albe' si cele 'negre' vor alterna. Ce reprosuri vor fi aduse Romaniei?

- Documentul reprezinta un argument pentru a amana sau a dilata termenele, o oportunitate pentru actualul Guvern de a-si duce la indeplinire obiectivele. Pe de alta parte, sunt convins ca va reprezenta un semnal de exasperare din partea UE in legatura cu Agricultura si Justitia, ca si lipsa de eficienta a masurilor luate in aceste domenii. Pur si simplu, vorbim de niste masuri care au fost semnalate cu mult timp in urma si care nu au fost indeplinite, desi acest lucru ar fi fost posibil. Este vorba de infiintarea Agentiilor de Plati din Agricultura, de asigurarea functionalitatii sistemului judiciar, nu numai sub aspect declarativ, ci in termeni practici si asta inseamna inlaturarea birocratiei. Este vorba de un sistem judiciar eficient care sa aduca satisfactie, in primul rand, in privinta functionariii statului de drept si relatia cu cetatenii. Vorbim, totodata, si de implementarea masurilor de lupta impotriva coruptiei. Daca abordam acest aspect, UE va cere sa avem institutii solide, care la randul lor pot avea o importanta componenta preventiva. Sa stiti, totusi, ca nimeni nu se asteapta sa umplem tara de puscarii prin acest semnal. De ce sa nu o spunem deschis: este vorba de un comportament cinstit si corect, mai ales din partea celor care detin demnitati de stat. Ne-am concentrat foarte mult pe institutii, pe asteptari in legatura cu pozitii publice in Parlament, dar uitam ca lupta impotriva coruptiei tine de seriozitatea intregii societati romanesti. Toate tarile membre ale UE au in fiecare institutie, care gestioneaza intr-o forma sau alta banul public, segmente de control si avertizare timpurie in conditiile in care functionarii, indiferent de nivel, calca stramb. In Romania, din pacate, nici macar nu exista cultura crearii unei responsabilizari in acest domeniu, ceea ce genereaza in mod evident semnale negative. Nu putem pune egalitate intre a a avea cat mai multe Tribunale si Puscarii cu eficienta luptei impotriva coruptiei.

- Merita Romania un Raport mai bun? Credeti ca actuala Putere va incerca sa-l prezinte ca pe un veritabil succes?

- Sunt convins ca cei care se afla la guvernare vor incerca sa prezinte Raportul ca un succes. Este un reflex politic de neevitat, si in acelasi timp o mare eroare. In al doilea rand, din experienta anilor anteriori, Rapoartele Comisiei Europene au reflectat in mod corect ceea ce se intampla, dar mai ales ce nu se intampla in Romania, din punct de vedere decizional.

- Concret, care sunt acuzele pe care PSD le aduce Cabinetului Tariceanu?

- In primul rand, in legatura cu agricultura, este inexplicabil de ce Guvernul nu a avut capacitatea de a lua masurile administrative care ii erau la indemana pentru crearea unor structuri care ar fi asigurat raspunsul adecvat al Romaniei la solicitarile UE. In al doilea rand, este, de asemenea, inadmisibil, modul in care Executivul a evitat sa acorde subventiile pentru agricultori, fie si in limitele stabilite de Uniune. Nu aveau niciun argument in a avea aceasta atitudine. In legatura cu Justitia, desi ne-am concentrat discutia pe o tema importanta si anume Agentia Nationala de Integritate, am uitat ca sistemul judiciar inseamna mult mai mult. Inseamna modul in care se judeca in Romania, inseamna modul in care sunt respectate drepturile omului, si, nu in ultimul rand, conditiile care sunt oferite magistratilor pentru a-si desfasura activitatea. Discutam mult prea putin de aceste aspecte care, in opinia mea, sunt esentiale. Si inca ceva: in Raport nu se face nicio disociere intre ministrii PNL si cei ai PD.

- Ati amanat depunerea motiunii de cenzura. Conteaza atat de mult problemele pensionarilor pentru PSD?

- Am spus-o foarte clar: aceasta optiune a motiunii de cenzura ramane valabila. Pe de alta parte, mi s-a parut normal ca, prin mijloace politice, sa determinam Guvernul sa adopte masuri concrete privind imbunatatirea nivelului de trai. Nu lupta politica reprezinta principalul nostru obiectiv, ci cresterea pensiilor si ceea ce se intampla in Agricultura si Sanatate. Daca Guvernul mai are posibilitatea prin deciziile care le ia, inclusiv la nivel parlamentar, sa adopte o serie de masuri, consideram ca aceste hotarari sunt mult mai benefice pentru cetatean, decat cine stie ce, lupta politica. Nu avem niciun acord in acest sens cu Guvernul, ceea ce sustinem este public si asteptam si din partea Executivului o reactie publica. Nu avem ce negocia. Repet, daca se va pune problema unor ezitari din partea celor care se afla la Putere in aceasta problema esentiala, iar daca nici o sesiune parlamentara prelungita nu va aduce rezultatele scontate, PSD va depune o motiune de cenzura. Noi, daca am fi introdus acum motiunea de cenzura, Guvernul ar fi cazut, iar masurile privindu-i pe pensionari, agricultori si pe cei care au nevoie de medicamente ar fi fost amanate pana in toamna, ori credem ca aceste masuri sunt cele mai importante si nu accepta amanare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.