Ceruta insistent de presedinte si premier, Strategia postaderare este, in cele din urma, aproape gata. Asta la mai bine de 3 luni de la termenul fixat de Tariceanu si in momentul in care PSD sustine ca ea a devenit inutila.

Forma finala a Strategiei postaderare este la expertii Academiei Romane in etapa de finalizare, a anuntat, ieri, seful Departamentului de Afaceri Exerne, Adrian Ciocanea. Potrivit acestuia, textul ar urma sa fie discutat si aprobat de Grupul Comun de Lucru pentru elaborarea Strategiei Postaderare si, ulterior, supus dezbaterii publice. Potrivit acestuia, strategia nationala postaderare a Romaniei este structurata in doua parti. Prima cuprinde perioada 2007-2013, iar cea de a doua intervalul 2014-2020.

Pentru 2007-2013, strategia prevede: cresterea competitivitatii economiei romanesti si a gradului de valorificare a resurselor sistemului economico-social precum si diminuarea disparitatilor sociale si regionale. In acelasi timp, ea se refera la asigurarea convergentei pentru adoptarea cu succes de catre Romania a monedei euro la 1 ianuarie 2014 si consolidarea pozitiei Romaniei in procesul constructiei europene.

Obiectivele pentru perioada 2014-2020 vizeaza participarea activa la procesul de decizie europeana, implementarea standardelor europene in domeniile economic, institutional, social precum si atenuarea efectelor crizei demografice. Totodata aceasta mai tinteste intarirea clasei de mijloc si consolidarea descentralizarii administrative.

Elaborarea unei strategii postaderare s-a dovedit a fi o misiune extrem de anevoioasa pentru grupul de lucru format din experti guvernamentali si reprezentanti ai partidelor politice, ai Academiei Romane, sindicatelor si patronatelor. O dovedeste si faptul ca grupul condus de Adrian Ciocanea a depasit toate termenele fixate de-a lungul timpului de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Despre necesitatea urgenta a unei asemenea strategii a vorbit insa Leonard Orban, in iarna anului trecut, in chiar prima sa conferinta de presa dupa numirea in functia de comisar european. "Consider ca este absolut necesara adoptarea, cu maxima urgenta, a unei decizii privind sistemul de gestionare a afacerilor europene. Sper ca, la nivel guvernamental cel putin, acest sistem sa fie adoptat de urgenta", declara in decembrie 2006, Orban.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.