Este important, mai ales cand suntem in Opozitie, sa avem o disciplina mai stricta si cred ca aceia care s-au implicat in polemici au inteles foarte bine care este rostul unui mesaj public.

Aparitia brusca si escaladarea unei polemici in interiorul partidului nu numai ca nu face bine PSD, dar creeaza si o confuzie in opinia publica. Alegatorii pot trage, fara probleme, concluzia ca noi nu avem alte teme legate de politici publice, ci doar orgolii sau mai stiu eu ce. Din punct de vedere al mesajului transmis, fiecare lider al partidului are o responsabilitate uriasa. Este normal, de altfel, sa-ti asumi raspunderea cand declaratiile tale aduc prejudicii partidului. Daca insa vom constata ca unele persoane din partid nu sunt interesate de respectarea deciziilor partidului, putem aplica sanctiuni dure, mergand pana la excludere, a declarat in interviul acordat "Cronicii Romane", vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. Acesta mai vorbeste despre hotararea partidului de a ramane in Opozitie, de recentele motiuni simple depuse de social-democrati, dar si despre recenta decizie a PSD de a impune reguli stricte in privinta comunicarii reprezentantilor sai cu mass-media.

PSD a impus masuri drastice in privinta comunicarii reprezentantilor sai cu mass-media. De ce va temeti, domnule Diaconescu?
-
Vreau sa spun, de la bun inceput, ca nimeni nu-si propune sa limiteze dreptul de exprimare politica, si nu numai, al colegilor nostri. Ceea ce se doreste, in primul rand, este ca atunci cand se realizeaza o comunicare publica de orice fel, fie prin interviuri scrise, declaratii televizate sau talk-showuri, reprezentantul PSD sa gaseasca modalitatile necesare de a transmite mesajele omologate ale partidului nostru. Pana la urma, este vorba nu numai de responsabilitate, dar si de bun simt politic, si din acest punct de vedere, tinand cont de faptul ca au aparut si unele disfunctionalitati in acest sens, Biroul Permanent National a simtit nevoia sa reitereze aceasta hotarare. Va repet, nu este vorba de o limitare a declaratiilor politice, ci de o coordonare necesara, existenta de altfel, in toate partidele politice.

Credeti ca aceste reguli stricte vor tempera iesirile publice gen Vanghelie vs. Dancu si Ponta?

In momentul in care o tema de dezbatere interna se transforma intr-un mesaj public, se creeaza confuzii si distorsiuni. Era evident adusa in discutie o problema de transmitere de mesaj si de modul in care acesta este inteles. Este important, mai ales cand suntem in Opozitie, sa avem o disciplina mai stricta din acest punct de vedere si cred ca aceia care s-au implicat in aceasta polemica au inteles foarte bine care este rostul unui mesaj public. Este vorba de unii dintre colegii nostri care uzual comunica public pe diverse canale si tonalitati si este important ca, preliminar, o astfel de tema sa fie dezbatuta in partid. Ori aparitia, brusca, a unei polemici pe acest palier si escaladarea acesteia, nu numai ca nu face bine PSD, dar creeaza si o confuzie in opinia publica. Se poate trage, fara probleme, de catre cetateni concluzia ca noi nu avem alte teme legate de politici publice, ci doar orgolii sau mai stiu eu ce.

- Sa presupunem ca un ziarist doreste sa-i ia un interviu domnului Dancu sau domnului Vanghelie. Care este procedura? Va suna acestia pe dvs. sau pe domnul Geoana si va cer voie, comunicandu-va tema interviului?

Fiecare lider are deplina libertate de exprimare si are dreptul sa intre intr-un raport de comunicare cu ziaristul, cu opinia publica. Singura conditie este aceea ca aparitiile televizate sa fie anuntate la structurile de comunicare ale PSD si, astfel, respectiva persoana poate beneficia si de un sprijin sub aspectul mesajului. Cei care raspund in numele PSD, sa fie in masura sa comunice mesaje si decizii, care corespund punctelor de vedere oficiale ale partidului.Vreau sa va mai spun ca si din punctul de vedere al mesajului, fiecare lider al partidului are o responsabilitate proprie. Din aceasta pozitie evident ca in acest moment exclud posibilitatea ca sub aspecte fundamental politice, un lider sa adopte o pozitie care din greseala sa fie interpretata intr-o forma sau alta. Mai ales atunci cand se transmit mesaje publice diferite fata de ce spun ceilalti purtatori de mesaj ai partidului, este normal ca liderii partidului sa aiba o discutie in acest sens, pentru a avea loc o clarificare in legatura cu ceea ce intentioneaza sa faca respectiva persoana. Este normal sa existe o responsabilitate si sa-ti asumi raspunderea cand declaratiile tale aduc prejudicii partidului si sa acceptam ca toti cei care iau decizii la varful PSD sa le si aplice in mod corespunzator.

Si daca acest tip de scandaluri vor continua?

In conditiile in care se va constata ca unele pesoane din partid nu sunt interesate de respectarea deciziilor partidului, exista doua modalitati pe care le vom aplica. Vom cere explicatii persoanei respective, iar daca lucrurile sunt mai grave, nu vom ezita sa aplicam statutul partidului, ajungandu-se pana la excludere. Si inca ceva: ar fi trebuit sa se inteleaga de mai mult timp ca adversarii nostri politici sunt PNL, PD, spre exemplu si nu colegii de partid. Desi nu putem vorbi acum de eventuale excluderi, in conditiile in care sper ca lucrurile s-au clarificat, nu putem sa nu luam in calcul si asemenea sanctiuni.

PSD a decis sa ramana in Opozitie si sa se comporte ca un partid de aceasta factura, prin initierea unor motiuni simple...

Este natural pentru un partid de opozitie sa intre in acest mecanism. Motiunile simple fac parte din caile de atac ale unui partid de opozitie. Ramanerea PSD in opozitie este cea mai buna decizie pe care PSD o putea lua in acest moment.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.