Democratii anunta ca vor colabora cu PLD doar la nivel parlamentar si politic, pe teme ce tin de agenda cetateanului.

Dar nu mai spun niciun cuvant despre proiectul privind crearea polului de centru-dreapta, subiect anuntat cu mult entuziasm in timpul campaniei pentru referendum.

"Am decis sa reluam discutiile cu PLD. Nu am discutat alte forme de colaborare politica, decat cele strict legate de colaborarea parlamentara si de optimizarea sustinerii politice privind cele mai importante teme aflate pe agenda
cetateanului si tarii", a declarat ieri Emil Boc, facand referire la intalnirea avuta la inceputul saptamanii cu presedintele PLD, Theodor Stolojan. Boc a negat ca s-ar fi discutat despre eventuala fuziune dintre PLD si PD sau despre alte formule de alianta intre cele doua formatiuni.

Nu exista un termen cert

Liderul PLD Valeriu Stoica este destul de pesimist in privinta termenului in care se va realiza proiectul de unificare a formatiunilor de centru-dreapta. Singurul lucru cert este ca nu sunt sanse sa fie incheiata vreo intelegere in acest sens pana in toamna.

"Nu exista un termen stabilit, un calendar, dar, daca ma intrebati, este foarte greu tehnic sa mai schimbam ceva pentru alegerile pentru Parlamentul European. Procedura a inceput, a fost suspendata, si apoi a fost reluata. Tehnic, este foarte greu de vorbit despre o problema de unificare", a spus Stoica, citat de Mediafax. El a precizat ca in noua formula politica alaturi de PD, PLD isi va pastra "identitatea liberala", necesara in vederea solidarizarii liberalilor in jurul acestei formatiuni.

De altfel, Theodor Stolojan a anuntat inca de acum cateva saptamani ca la alegerile pentru PE nu vor participa pe liste comune cu democratii. In privinta discutiilor avute luni seara cu democratii, Valeriu Stoica a afirmat ca intalnirea a fost "foarte utila" si "cu caracter exploratoriu". Acesta a precizat ca "discutia a plecat de la premisa ca este nevoie de un cadru de colaborare, dar nu poate fi creat atat timp cat, cel putin formal, daca nu si practic, Protocolul Aliantei D.A. exista la tribunal".
Inainte de a incheia un nou protocol de colaborare, PD trebuie sa renunte la cel anterior, semnat cu liberalii.

Boc cere instantei desfiintarea Aliantei D.A.

Emil Boc a anuntat ca va incepe saptamana viitoare procedurile judiciare de desfiintare a Aliantei D.A. "Am asteptat pana in ultimul ceas sa vedem daca mai este posibila o refacere a Aliantei D.A. printr-o guvernare PD-PNL-PLD, dar nu este posibil", a declarat Boc.
El a adaugat ca procedura prevede ca una dintre cele doua parti sa ceara instantei desfiintarea Aliantei D.A. "Proba suprema a desfiintarii juridice a aliantei o constituie eliminarea PD de la guvernare de catre PNL, contrar prevederilor protocolului de colaborare", a mai afirmat liderul democrat.

In opinia sa, dupa sentinta de desfiintare, numele "Alianta D.A." ar mai putea fi folosit daca nu este protejat la OSIM. Ruperea efectiva a aliantei a avut loc odata cu investirea Cabinetului Tariceanu II, din care PD nu a mai facut parte.

Mai sunt de impartit sase posturi de parlamentar

Secretarul general , Vasile Blaga, afirma ca, inainte de denuntarea in instanta a protocolului de colaborare, liderii PNL si PD trebuie sa clarifice saptamana aceasta situatia celor sase posturi neocupate in Parlament.
"Dupa ce lamurim aceasta problema, ne asumam riscul fiecare, si PNL, si PD, ne intelegem unii cu altii si vom denunta in instanta protocolul Aliantei", a precizat Vasile Blaga.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.