Cu PSD si PRM, care au declarat oficial ca nu voteaza motiunea, PD nu a avut ieri nici o sansa in incercarea de a darima guvernul Tariceanu.

Cu o intirziere de 40 de minute si cu un minus de 127 de senatori si deputati - fapt rarisim in situatii similare - au demarat dezbaterile motiunii de cenzura introduse de PD, intitulata "Guvernul Tariceanu II trebuie sa plece".

Premierul Tariceanu a avut un discurs de replica atipic. Din start, el a anuntat ca nu a venit "sa apere Cabinetul", ci sa "apere ceea ce vor cetatenii Romaniei", aceasta fiind in mare directia spre care a marsat seful Executivului. De atacat, Tariceanu l-a atacat pe presedintele Basescu, prilejul fiind oferit de pasajele din motiune care sustineau teza demiterii Guvernului in urma rezultatului referendumului din 19 mai si a "diferentelor de programe" dintre presedinte si premier.

"La referendum, romanii au votat doar raminerea in functie a lui Traian Basescu, decizie pe care eu o respect, dar pe care Traian Basescu nu o respecta. El interpreteaza votul ca fiind impotriva Parlamentului si impotriva partidelor politice. (…) Nu vrem sa ajungem ca Venezuela, Cuba sau alte foste republici sovietice. Puterea trebuie exercitata echilibrat, orice altceva ar conduce spre dictatura", a spus premierul. Dupa ce si-a incheiat conturile cu seful statului, premierul a pus accentul pe "viitorul european" al Romaniei, a repetat ca a venit "sa-i slujeasca pe cei 22 de milioane de romani" si a incheiat patetic: "Hai sa construim impreuna o Romanie europeana".

Victor Ponta (PSD), Puiu Hasotti (PNL) si Cezar Preda (PD) au fost primii aruncati in "batalia" luarilor de cuvint. Social democratul Ponta a atacat atit PNL, cit si PD, si a catalogat motiunea ca fiind un act al PD "prin care incearca sa fuga de raspunderea a doi ani de guvernare". "Intre Hardau si Adomnitei, intre Flutur si Remes, intre Tariceanu si Boc si intre eternul si fascinantul Nicolaescu si Cinteza e o alegere groaznica. Sa plece cu totii", a incheiat Ponta. Acesta a anuntat insa ca PSD nu va participa la vot, pentru ca "ar trebui sa se aleaga intre incompetenta si demagogie".

Puiu Hasotti i-a calificat pe semnatarii motiunii drept "cei 119 Nati Meiri" si, dupa ce a dezvaluit ca, in 2002, la Sinaia, Theodor Stolojan i-ar fi spus lui Valeriu Stoica (presedinte PNL la ora respectiva) faptul ca "singurul om cu care nu poate colabora este Traian Basescu", a desfiintat continutul motiunii, calificind-o drept "un trist record de incompetenta in analele Parlamentarismului Romanesc". Cezar Preda a utilizat acelasi ton ca antevorbitorul sau, exprimindu-si in final regretul ca "PD si-a pierdut doi ani timpul cu PNL si cu premierul Tariceanu". Democratii nu au reusit sa adune decit 112 voturi, cu sapte mai putine decit numarul semnatarilor motiunii. Impotriva au votat 115 parlamentari, iar 153 (PRM si PSD) s-au abtinut. Pentru adoptarea motiunii erau necesare 233 de voturi. (Lucian Gheorghiu)

Plictiseala si in sala, si pe holuri

Liderul PSD, Mircea Geoana, a lipsit ieri de la dezbaterea motiunii. Potrivit unor surse din partid, el a invocat in sedinta de dimineata a conducerii partidului ca nu se simte bine. Aceleasi surse ne-au informat ca, in cursul zilei de duminica, lui Mircea Geoana i s-a facut rau acasa, el chemind salvarea. Din informatiile noastre, el a fost si la Spitalul Elias, pentru un control, ocazie cu carei s-ar fi facut si un EKG.

Punctul de atractie, ieri, la Parlament, n-a fost in sala de sedinte. Adevaratele dezbateri s-au mutat pe holuri, la cele doua studiouri improvizate ale Realitatii TV si Antena 3, respectiv la bufet. 147 de absenti s-au constatat la inceputul sedintei. Ulterior insa, la numarul absentilor s-a adaugat si cel al plictisitilor, astfel ca incaperea Parlamentului parea la un moment dat populata doar la tribuna vorbitorilor. Intr-o sedinta ce a premers "dezbaterii" din Parlament, reprezentantii PSD au decis sa se abtina de la vot. Motiv de ironie din partea celor de la PD, care remarcau ca, procedural, nu te poti abtine cind se voteaza cu bile: "Ce-o sa faca? Or sa bage bilele in pantaloni?". La rindul lor, pesedistii si-au exersat ironiile cu liberalii: "Au stat toata dimineata in sedinta pentru a decide la final ca nu vor sustine motiunea". Rezultatul votului parea dinainte stiut. Sigur pe el, Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD, a parasit cladirea Parlamentului inainte sa inceapa sedinta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.