Senatorul PSD Sorin Oprescu a criticat, intr-un interviu acordat ziarului nostru, actuala politica dusa de liderul Mircea Geoana.

Oprescu este de parere ca presedintele partidului face o mare greseala izolandu-se in fruntea partidului si hotarand singur in numele PSD. Mai mult, Oprescu s-a aratat ingrijorat de prezenta ambasadorului SUA la sediul PSD in contextul in care discutiile despre formarea unui nou guvern sunt in toi. Liderul social-democrat, care si-a manifestat in mai multe randuri disponibilitatea de a prelua conducerea PSD, a atras atentia ca Geoana nu comunica nici cu "batranii" PSD, dar nici cu "tinerii" din aripa de la Cluj. In opinia lui Oprescu, aceasta atitudine a presedintelui PSD dauneaza partidului. Mai mult, aduce beneficii importante adversarilor politici.

Senatorul PSD Sorin Oprescu a criticat, intr-un interviu, actuala politica dusa de liderul Mircea Geoana. Oprescu este de parere ca presedintele partidului face o mare greseala izolandu-se si hotarand singur, in numele PSD. Senatorul social-democrat atrage atentia ca Geoana nu comunica nici cu "batranii" PSD, dar nici cu "tinerii" de la Cluj. In opinia lui Oprescu, aceasta atitudine a presedintelui PSD dauneaza partidului. Ba, mai mult, aduce castiguri adversarilor politici.

Va rog sa faceti o analiza asupra a ceea ce s-a intamplat la referendumul pentru demiterea presedintelui. O astfel de analiza lipseste cu desavarsire. Partidele sunt ocupate cu altceva. Are legatura situatia creata atunci cu nebunia politica a ultimelor zile?

Sorin Oprescu: E clar ca nu a existat o strategie postreferendum. Acest lucru a indus o stare de nervozitate mai ales in urma rezultatelor obtinute si mai ales prin prisma faptului ca circa 24% dintre simpatizantii PSD au votat cu Basescu. Nu am gandit o strategie adevarata si adevarat este ca am fost luati prin surprindere de votul general din Parlament, al celor 322. La fel de adevarat este ca nu am avut nici strategie intrareferendum. Nici atunci cand lucrurile erau in desfasurare noi nu stiam ce sa facem. In mod normal trebuia sa urmeze o analiza serioasa a acestor lucruri. Se pare ca ne-am pierdut in chestii de constitutionalitate si nu am stiut sa explicam electoratului lucrurile bine. Dupa, am zis ca o sa incercam sa reparam lucrurile din mers, dar situatia se complica. Basescu s-a intors pe un trend pozitiv, desi era in scadere si vrea sa conserve PD in Opozitie ca sa poata sa traga din toate directiile peste un an cand vor fi alegerile parlamentare la termen. Despre anticipate nu avem ce sa vorbim pentru ca nu si le doreste nimeni, cu exceptia presedintelui. Bine, eu cred ca Basescu tine solutia aceasta in maneca. Cam asta s-a intamplat de la referendum incoace. Dar mai trebuie spus ca schimbarea tintei de catre Basescu a fost magistrala. In loc sa vorbeasca despre motivele pentru care a fost suspendat, a vorbit numai despre dorinta celor 322 si despre faptul ca el este un luptator anticoruptie si ca acesti nemernici vor sa-l faca sa dispara de pe firmamentul politicii romanesti pentru ca si-a permis sa vorbeasca despre marii oligarhi. Or, nu asta era tema. Ba, mai mult, ce s-a intamplat dupa aceea - "Hai sa ne intalnim o data la trei luni in Piata Universitatii!" - inseamna sa terminam cu aparatul democratiei. In acest fel, institutiile statului raman undeva deoparte, iar dialogul presedinte-popor este consacrat si ne indreptam catre o dictatura.

Sa revenim la ce se intampla acum. Consultari, variante de guvern...

S.O.: Ceea ce se intampla acum, de fapt, este plata pentru crearea unei situatii artificiale. In 2004 primul-ministru trebuia sa fie dat de PSD. Situatia ar fi fost alta. Eu nu cred nici in aceasta chemare la insailare a fostei Aliante pentru ca Basescu incearca sa dea impresia ca reconciliaza ireconciliabilul. Si nu cred in varianta asta de Alianta (PNL-PD) pentru ca la noi diferentele astea de opinie cu timpul se visceralizeaza. Si nu se pot rezolva. Nici macar calculul politic nu mai conteaza. Nu stiu inca ce a negociat PSD. Geoana se afla acum in fata unei decizii foarte grele. Nu exista decat doua variante. Intri la guvernare singur si intr-un an si jumatate te comporti ireprosabil fata de populatie - ceea ce este greu pentru oricine - iti aplici proiecte social-democrate si ai speranta sa-ti cresti numarul de simpatizanti si ti-i intorci cu fata catre tine pentru ca nu ai putut sa o faci facand opozitie doi ani - opozitia noastra a fost cantatul la fluier. Ori intri alaturi de PNL. Daca intri cu PNL, nimeni nu mai intelege nimic din electoratul tau. Oamenii lor sunt asezati in pozitiile-cheie, resursele sunt la indemana lor, proiectele pe care tu le aduci in Parlament pot fi mai mult sau mai putin votate. Toata lumea o sa te acuze ca pentru cateva luni ai dorit sa ai si tu reprezentanti in Guvern ca sa poti sa faci ceva. Asta nu-ti face electoratul fericit. Acestea sunt variantele PSD.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.