Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), vicepresedintele PSD, Victor Ponta, deputatul PD, Cosmin Popp si deputatul conservator Dragos Dumitriu au fost audiati, ieri, in cadrul dezbaterii privind reforma constitutionala, organizata de Asociatia Pro Democratia (APD), privind revizuirea Constitutiei.

La aceste audieri, Bogdan Olteanu a sustinut ca reforma constitutionala nu este o constrangere sau o necesitate, ci, mai degraba, o oportunitate pentru ca institutiile statului sa invete sa lucreze in cadrul legal pe care il au, iar oamenii care conduc aceste institutii sa invete sa colaboreze. In plus, Bogdan Olteanu a evidentiat faptul ca ,in ultimele trei luni, reprezentantii institutiilor statului au incalcat spiritul Constitutiei, referindu-se la procesul de suspendare a presedintelui, la faptul ca presedintele nu are drept de veto la numirea unui ministru sau la schimbarea regulilor jocului de catre Curtea Constitutionala in timpul referendumului.

'Cred ca este o greseala ca un parlament sa procedeze mai departe la suspendarea unui presedinte, in ciuda unui aviz negativ al Curtii Constitutionale, si cred ca este o greseala ca in timpul referendumului, Curtea Constitutionala sa modifice regulile', a sustinut Bogdan Olteanu. El a apreciat ca nu este nevoie de o revizuire a Constitutiei de la un capat la altul, ci doar la anumite articole care se refera la relatiile dintre institutiile statului si la drepturile si libertatile cetatenilor. Pe de alta parte, Bogdan Olteanu a spus ca nu crede in cuvintele Constitutiei, ci in intelepciunea oamenilor care le aplica. Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca, din punctul de vedere al formatiunii pe care o reprezinta, 'trebuie pastrat sistemul cu un presedinte ales direct de catre cetateni, dar cu atributii foarte clar delimitate de cele ale Guvernului, respectiv ale premierului, si de cele ale Parlamentului'.'Vom cauta o solutie ca presedintele sa nu mai aiba drept de a desemna chiar pe cine doreste in functia de premier si sa aiba obligatia de a-l desemna pe liderul partidului sau al aliantei care a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegeri', a spus Victor Ponta. In plus, social-democratul a spus ca Ministerul Public nu ar trebui sa mai fie in subordinea Ministerului Justitiei, iar CSM ar trebui sa capete mai multa forta si o organizare mai reprezentativa si mai eficienta. De asemenea, Ponta a afirmat ca trebuie clarificata si problema imunitatii sefului statului. 'Sunt de parere ca presedintele raspunde doar pentru inalta tradare, care, insa, nu este clarificata in textul Constitutiei.Din pacate, nu avem nici macar masuri de sanctionare, in cazul unei inalte tradari', a sustinut Ponta, contrazicandu-l pe Olteanu, care a sustinut ca imunitatea presedintelui Romaniei este foarte clar prevazuta de Constitutie.

Pe de alta parte, Victor Ponta a informat ca PSD a constituit un grup de lucru pe tema reformei constitutionale, din care fac parte, alaturi de el, Titus Corlatean si vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. Din partea PD, deputatul Cosmin Popp a sustinut ca revizuirea Constitutiei nu inseamna 'ca se reinventeaza apa calda', dar poate insemna o provocare. El a spus ca PD militeaza pentru o republica semiprezidentiala, in care presedintele si Parlamentul sa fie votati direct de catre populatie. Deputatul PC, Dragos Dumitriu, a spus ca legea fundamentala este functionala, dar are unele erori. El a opinat ca trebuie schimbata 'perioada mandatului unui deputat', mentionand ca 'parlamentarul ar trebui sa-si piarda mandatul la un anumit numar de absente'. Parlamentarii prezenti la audiere au fost intrebati despre grupurile de interese, in sensul academic al expresiei, pe care ar trebui sa le consulte privind revizuirea Constitutiei. Acestia au raspuns ca ar trebui consultate sindicatele, patronatele, societatea civila, presa, partidele, dar si cetatenii, fara a mentiona mediile academice din domeniul constitutional. La finalul dezbaterii, presedintele APD, Cristian Parvulescu, a declarat, pentru ROMPRES, ca audierea publica 'isi propune sa descopere care sunt principalele cauze ale dilemelor constitutionale de azi - daca exista cauze politice sau cauze sociale ale acestora'. 'Reforma constitutionala, in maniera in care se va realiza, trebuie sa fie rezultatul unei consultari intre grupuri diverse, formate din experti, din reprezentanti ai societatii civile, ai sindicatelor si ai patronatelor, dar si rezultatul unei campanii de informare a cetatenilor care, in ultima instanta, vor vota la referendum', a afirmat Parvulescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.