De asemenea, sursele democrate nu exclud un guvern de uniune nationala. PD, PLD, PNL, UDMR si minoritatile ar putea ajunge la 230 de voturi impreuna, iar pentru ca Guvernul sa treaca ar mai fi nevoie ca premierul sa negocieze, ca la semnaturile de la motiunea de cenzura, cateva voturi de la PC sau PSD. Acest rationament presupune insa ca toti liberalii si cei de la UDMR sa isi dea votul pentru acest Executiv, in conditiile in care liderii liberali au declarat pana in prezent ca nu sunt dispusi sa faca parte dintr-un guvern fara Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu a invitat, din nou, la consultari partidele parlamentare, precum si grupul parlamentar al minoritatilor nationale, tema fiind o formula de guvernare menita sa asigure stabilitatea tarii, pe baza unei sustineri parlamentare transparente. Consultarile ar urma sa aiba loc vineri, 8 iunie. 'Dupa consultarile cu partidele politice, din data de 28 mai, am constatat ca majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate. In aceste conditii, va supun atentiei propunerea de a identifica impreuna un premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD. Viitorului prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata', se arata in scrisoarea pe care seful statului le-a transmis-o marti liderilor partidelor parlamentare. In opinia sa, o asemenea formula 'respecta deopotriva rezultatul scrutinului din 2004 si optiunea larg majoritara exprimata de cetatenii Romaniei cu ocazia Referendumului de la 19 mai'. �Apreciez totodata ca o asemenea formula are capacitatea de a clarifica relatiile dintre putere si opozitie, permitand continuarea sustinuta a reformelor si asumarea raspunderii politice in fata electoratului, pana la data urmatoarelor alegeri generale�, se mai arata in scrisoarea presedintelui Basescu.

PNL: 'O diversiune!'

Invitatia presedintelui Basescu la consultari pentru gasirea unei majoritati parlamentare care sa sustina Guvernul este doar o diversiune prin care se urmareste inlaturarea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Executivului si a PNL, a declarat marti, pentru Rompres, liderul grupului parlamentar liberal de la Camera Deputatilor, Crin Antonescu. 'Din punctul meu de vedere nu este decat o noua diversiune a lui Traian Basescu in scopul de a destabiliza PNL, de a crea probleme interne acestuia si, la urma urmelor, de a-l scoate din scena politica, obiectiv care, pe tot parcursul de pana acum al mandatului sau, a fost primordial pentru presedintele Traian Basescu. O asemenea diversiune nu are insa nicio sansa in PNL la ora actuala', a subliniat Crin Antonescu.

PSD: 'Presedintele are dreptul sa se implice! '

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca presedintele Romaniei are dreptul sa se implice in dezbaterea politica ce priveste identificarea unei majoritati parlamentare care sa asigure un Guvern solid. In context, Cristian Diaconescu a precizat ca �nu vede motive pentru care PSD nu ar merge la consultarile� initiate din nou de seful statului. 'Este o perioada de consultari politice in sensul identificarii unei majoritati parlamentare care sa asigure un guvern solid. Este si dreptul presedintelui ca in aceasta dezbatere sa se implice si sa-si expuna o optiune, pentru ca, in baza Constitutiei, va desemna premierul dupa consultarea cu partidele', a comentat Diaconescu.

PD exclude o coborare cu actualul PNL

Vicepresedintele Partidului Democrat Ioan Oltean spune ca formatiunea din care face parte va analiza cu mare atentie daca formula lansata in discutie de seful statului, PD-PLD-PNL, este una viabila.'Categoric, din punctul nostru de vedere este exclusa o coabitare cu PNL pe actuala structura guvernamentala, cu Calin Popescu Tariceanu prim-ministru. Formula lansata in discutie este deocamdata o propunere, noi o vom analiza foarte serios pentru a vedea in ce masura este ea viabila', a declarat Oltean. El a subliniat ca PD va merge la Cotroceni iar pana vineri va discuta in forurile de conducere varianta lansata si va prezenta sefului statului un punct de vedere foarte clar.

PRM respinge invitatia

Partidul Romania Mare nu va participa la consultarile pe care le initiaza presedintele Traian Basescu pe tema desemnarii unui nou premier, deoarece formarea unei echipe guvernamentale PNL-PD-PLD este o 'noua bataie de joc' din partea sefului statului, a declarat, ieri, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Liderul PRM a subliniat ca parerea sa si a colegilor sai de partid ramane neschimbata: 'Traian Basescu trebuie sa consulte un medic, nu partidele politice. Asadar, il vom ignora, in continuare'. In opinia lui Vadim, 'daca liderii altor partide il vor lua in seama (pe presedintele Basescu - n.r.) si vor gira cu prezenta lor aceasta noua bataie de joc, atunci nu sunt decat niste simple marionete'. Vadim Tudor a mai spus ca, din informatiile pe care le detine, 'din interiorul PNL', Traian Basescu vrea s-o nominalizeze ca premier pe Monica Macovei, fost ministru al justitiei, sustinut de PD.

PC nu vede posibila impacarea PNL-PD

Partidul Conservator va participa la noua runda de consultari initiate de presedintele Traian Basescu, a declarat viceliderul PC, senatorul Sabin Cutas. El si-a manifestat insa indoiala ca temele de dezbatere anuntate de seful statului ar fi si cele pe care acesta si le-ar dori cu adevarat (formarea unui guvern PNL-PD-PLD - n.r.). 'Probabil, cel mai mult si-ar dori ca PD sa fie la guvernare pentru ca doreste reintoarcerea la ciolan si la fondurile Uniunii Europene', a afirmat Cutas.Senatorul PC a precizat ca, avand in vedere istoricul relatiilor PNL - PD, nu exista sanse de guvernare in aceasta formula.