Parlamentarii au votat o lege care le da acces la secrete fara sa le mai fie verificata onestitatea. Pentru ca incalca acorduri externe, Cotroceniul a intors legea in Parlament. Alesii vor sa-si pastreze insa noile privilegii.

La doar o saptamina dupa instalarea la Cotroceni, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a retrimis spre reexaminare Parlamentului proiectul de modificare a legii informatiilor clasificate. Terenul era pregatit de juristii lui Basescu. Motivul: prin proiectul initiat de democratul Costica Canacheu, parlamentarii si-au dat practic acces neingradit la secretele de stat, prevedere ce incalca acordurile Romaniei cu NATO si Uniunea Europeana pe tema securitatii informatiilor. Legea a ajuns la Senat, care este camera decizionala. In ciuda avertismentelor, senatorii cauta tot felul de solutii pentru a-si pastra drepturile pe care si le-au conferit. Comisia juridica a dat deja raport favorabil legii care a pus pe jar NATO si UE. Este foarte posibil ca istoria sa se repete si in plen.

Ideea deputatului Canacheu de a scuti demnitarii de la verificarile Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru a avea acces la secretele de stat a fost primita cu entuziasm de aproape toti parlamentarii. Uniti in cuget ca de fiecare data cind e vorba de a-si acorda un privilegiu, senatorii si deputatii nu au avut nevoie de prea multe dezbateri pentru a trece pe sest o lege care ii fereste de multe dureri de cap. Normal, in conditiile in care prin initiativa lui Costica Canacheu ancheta amanuntita a Oficiului de informatii in viata parlamentarilor este inlocuita cu o serie de simple proceduri supravegheate de ei insisi.

Nu i-a deranjat nici faptul ca deputatul PD, care este si presedintele Comisiei de Aparare din Camera, si-a facut o lege pentru el, in conditiile in care acesta nu detine certificat de acces la secretele de stat.

Chiar daca au dat aviz negativ propunerii, nici Guvernul, nici ORNISS nu s-au agitat prea tare pe acest subiect. Cele doua institutii nu au trimis nici un reprezentant care sa le explice parlamentarilor avizul negativ pe care l-au acordat. S-au rezumat doar sa explice pe patru pagini aproape trase la indigo consecintele unei asemenea decizii.

Pericolul tensionarii relatiilor cu NATO si UE nu a speriat prea tare Executivul sau ORNISS nici dupa ce legea a trecut prin Parlament, acestea aruncind pisica in ograda Cotrocenilor, la presedinte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.