Proiecte legislative respinse in Senat, criticate de Guvern si cu raport de respingere din partea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor sunt adoptate pe banda rulanta de catre deputati, in sedinta de plen.

Desi la nivelul comisiilor se constata ca un proiect este inutil, intrucat nu face altceva decat sa dubleze legislatia in vigoare, cand ajunge in plen, situatia se schimba radical. Vot favorabil dau chiar si deputatii care au hotarat in unanimitate, in comisiile de specialitate, raportul de respingere. Ieri, de exemplu, Camera a aprobat, cu majoritate de voturi, o noua modificare adusa legii privind organizarea si desfasurarea referendumului. De asemenea, majoritatea deputatilor prezenti au fost de acord ca banii pentru referendumurile locale sa fie luati de la bugetul de stat.

Prima initiativa legislativa ii apartine senatorului PD Dan Carlan si se refera la conditiile in care trebuie organizata o consultare populara, la nivel local, in cazul declararii unei noi comune, ori al transformarii unui oras in municipiu. Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins initiativa legislativa in sedinta din 2 mai 2007.

Comisia pentru administratie publica, pentru amenajarea teritoriului si pentru echilibrul ecologic a dat aviz negativ, iar Guvernul a transmis ca nu sustine adoptarea initiativei legislative. In urma dezbaterilor, deputatii din comisia juridica au constatat ca proiectul lui Dan Carlan nu face altceva decat sa dubleze legile deja existente. Si a decis in unanimitate sa propuna plenului Camerei Deputatilor respingerea initiativei legislative privind organizarea si desfasurarea referendumului. In plen, insa, situatia s-a schimbat radical.

Proiectul a fost adoptat cu 204 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere. Chiar si deputatii care fac parte din comisia juridica au votat favorabil. Cum Camera Deputatilor este for decizional, proiectul este trimis spre promulgare.

Un parcurs similar a avut si propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind statutul alesilor locali. Respinsa de Senat pe 3 mai, fara sustinerea Executivului si cu raport de respingere din partea comisiei pentru administratie publica din Camera Deputatilor, initiativa legislativa a intrunit majoritatea voturilor deputatilor prezenti la sedinta de plen de ieri. Proiectul nu a trecut insa, intrucat cu 140 "pentru", 32 "contra", 33 de abtineri nu a fost intrunita majoritatea calificata, necesara modificarii unei legi organice. Initiativa legislativa semnata de cinci senatori PSD propune ca, in privinta cheltuielilor necesare pentru desfasurarea referendumului, acestea sa fie suportate din bugetul de stat, nu din cel local, asa cum este in prezent.
In acest caz, atrage atentia punctul de vedere al Comisiei juridice.

Potrivit stenogramei sedintei din 21 mai, membrii acestui for au constatat ca "prevederile initiativei legislative nu sunt riguros redactate, deoarece se folosesc concepte eronate, precum cel potrivit caruia organizarea si desfasurarea referendumului local se suporta din bugetul statului si nu din bugetul local, asa cum prevede art.61 lit.b) din Legea nr.3/2000, iar, pe de alta parte, ca se folosesc si dispozitii legale abrogate".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.