Aflat la Bruxelles, vicepresedintele PSD Vasile Dincu a fost de acord sa ne acorde un interviu prin intermediul Yahoo! Messenger

Cu PNL sau cu PD?

Ideal ar fi prin noi insine. Si in opozitie. Situatia de acum si, mai ales, cea viitoare ne vor arata ca va fi nevoie poate de o implicare a tuturor in interesul drumului nostru de aderare. Conducatorii politici nu au inteles nimic din rezultatele referendumului, nici invingatorii si nici invinsii (conducatorii partidelor, vorbesc).

Unii nu stiu de ce au pierdut sau nu le vine sa creada, iar altii cred ca au cistigat pentru ca sint o alternativa. Fals! Este o busitura a intregului sistem politic si multe partide se apropie de disparitie. Asocierea la guvernare cu PNL, partid de dreapta si aflat la guvernare, ne poate duce la disolutie. Nici cu PD nu putem sa facem aliante politice. Doar aliante de uniune nationala, pe baze de proiecte clare, noi din partea stinga, ei din dreapta. Altceva nu mai exista cu pondere reala pe scena politica.

Ce inseamna aliante de uniune nationala?

Nu am nici o solutie miraculoasa, nici nu sint sigur ca modelul german functioneaza daca e pus in practica de romani. Daca apar semnalele externe de nefunctionalitate a Guvernului si incep si bobirnace de la Bruxelles, poate vom ajunge la o formula de specialisti din mai multe partide care, pe baza unui program riguros, apolitic, sa fie o echipa care va organiza alegerile care vin.

Nu pot fi tehnocrati pur si simplu, caci ar fi nevoie sa fie sustinuti de o majoritate stabila din Parlament. Alaturi de asta mai trebuie facut si un program pentru recistigarea demnitatii Parlamentului Romaniei si aceasta se poate face tot prin participarea la un proiect de modernizare a Romaniei. Nu sint sigur ca se va ajunge la un lucru intelept. Cei mai multi dintre diriguitorii de partide sint adeptii improvizatiilor si ai smecheriei negociate dupa perdele.

Cine ar trebui sa dea primul-ministru in cazul unui astfel de guvern de uniune nationala?

Nu are importanta, caci rolul lui nu ar mai fi simbolul de cistigator, ci ar fi reprezentativ pentru criza.

Adica un premier apolitic? Modelul Isarescu?

Apolitic ar fi mai greu sustinut de majoritatea parlamentara. Unul politic, dar nu un politruc. Partidul nu ar avea cea mai mare importanta. Programul ar fi cel care ar justifica si negocierile, ar furniza elemente pentru solutia aleasa. Nu mai functioneaza modelul Isarescu, caci partidele vor avea nevoie sa participe la un asemenea eventual program pentru a mai salva ce se poate salva. Partidele vor trebui sa-si demonstreze buna-credinta in viitorul apropiat.

Mircea Geoana a anuntat ieri ca pleaca la negocieri cu partidele pentru o noua majoritate transparenta. Dvs. vorbiti de guvern de uniune nationala. Ce sa intelegem?

Geoana a spus cu alte cuvinte ceea ce spun eu. A vorbit de disponibilitatea de a cauta, alaturi de ceilalti, o solutie. Nu cred ca a spus ca se duce sa faca Guvernul. Daca PSD se arunca acum la o guvernare politica sau la formarea unui guvern monocolor, dispare. Mai ales ca venim dupa un esec major.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.