Implicarea redusa a liberalilor in campania pentru demiterea lui Traian Basescu i-a nemultumit pe liderii PSD. Nu mai departe de luni, intr-o sedinta cu liderii filialelor judetene, Mircea Geoana si-a exprimat indignarea fata de sprijinul 'modest' in campania pentru referendum al formatiunii conduse de Tariceanu.

'Or sa vada ei ce se va intampla dupa. Si noi ne putem schimba pozitia. Vom analiza si vom lua masuri', a avertizat Geoana, potrivit unui cotidian central. La randul sau, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a precizat, intr-un interviu acordat cotidianului nostru, ca PSD, prin demersul de suspendare, nu a dorit sa minimalizeze importanta actului guvernarii.

Domnule Diaconescu, sincer, va asteptati ca aceasta campanie sa fie atat de murdara?

Ar fi fost foarte util ca aceasta campanie sa nu se axeze pe retorica politica dura, pe manifestari de strada, ci pe argumente. Ar fi fost mult mai bine ca in campanie sa fie abordate, pe de o parte, problema modelului de presedinte european pe care il merita romanii, iar pe de alta parte, cea a elementelor de ordin constitutional pe care le-a incalcat flagrant Traian Basescu. Repet, ar fi fost mult mai indicata abordarea acestei pozitii atat din punct de vedere politic, cat si civic, in sensul conturarii unei pozitii clare si nu haotice, care sa fie prezentata opiniei publice. In primul rand, din punctul nostru de vedere, am spus de la bun inceput ca am declansat o procedura de suspendare impotriva lui Traian Basescu. Au fost suspiciuni in privinta modului in care domnia sa isi indeplineste atributiile prezidentiale si astfel opinia publica are ocazia, prin votul de la referendum, sa se exprime clar pe marginea acestui subiect. Foarte multi cetateni, nu numai membri si simpatizanti ai PSD, ne-au trimis numeroase mesaje prin care ne-au dat un semnal incurajator privind reusita demersurilor de suspendare.

Cu toate acestea, nu credeti ca populatia este suprasaturata de escaladarea violentei de limbaj?

In mod cert, populatia este suprasaturata de aceste atacuri virulente.A fost o eroare fundamentala de a lansa asemenea acuzatii si de a intra intr-o asa-zisa dezbatere emotionala in legatura cu o personalitate sau alta. Cred ca ar fi fost foarte normal din partea presedintelui Basescu sa raspunda intrebarilor adresate de opozitie intr-o forma eleganta si mai putin sa mute discutia intr-o zona personalizata care pana la urma nu are nicio legatura cu situatia in care se gaseste acum Romania sau cu votul pe care cetatenii urmeaza sa-l dea peste cateva zile. PSD se astepta, trebuie s-a recunosc, la raspunsuri din partea lui Traian Basescu, la o atitudine evident mai pozitiva, dar se pare ca starea conflictuala este cea care prevaleaza si, indiferent de rezultatul referendumului din 19 mai, va trebui sa facem eforturi formidabile pentru a reusi sa apropiem societatea romaneasca, care, iata, dupa 1990 a intrat a doua oara intr-o zona de scindare si agresivitate, care este contraproductiva si aduce grave prejudicii unui stat membru al UE. In ultimele zile sunt convins ca agresivitatea va atinge cote uriase. Este, totusi, pacat ca nu s-a inteles ca retorica agresiva, jignirile si atacurile la persoana nu au ce cauta intr-o campanie a unui stat membru al UE. Este pacat...

Cum vedeti cele doua variante post-referendum: revenirea la Cotroceni a lui Basescu, respectiv declansarea alegerilor anticipate prezidentiale?

Daca Traian Basescu isi va relua functia de la Palatul Cotroceni, va avea, din nou, responsabilitatea majora de a fi un factor de echilibru. In masura in care va reusi sau nu acest lucru, depinde in primul rand de domnia sa si de modul in care va reusi sa se pozitioneze in acel moment. Daca va fi demis, atunci vom intra intr-o logica electorala si atunci trebuie sa castigam alegerile prezidentiale anticipate.

Care va fi impactul asupra PSD, in cazul in care Basescu va castiga intr-o proportie de 70-80 la suta referendumul?

Se discuta prea usor, tinand cont de miza uriasa a referendumului, de victorii categorice sau infrangeri umilitoare. Sa fie clar: PSD nu are nimic cu Traian Basescu! Nu noi am fost cei care am incalcat Constitutia, nu noi am intrat intr-o relatie conflictuala cu Parlamentul. A fost vorba de un demers initiat de noi, careia i s-a raspuns cu agresivitate. Nu se poate pune problema ca Mircea Geoana, sau un alt lider al PSD, sa aiba de suferit politic, in eventualitatea revalidarii lui Basescu in fruntea statului. Cu atat mai mult cu cat acest demers a fost aprobat de toate structurile de conducere ale partidului.

Liberalii nu s-au prea implicat in campania pentru referendum. Au dorit sa creeze impresia ca sunt preocupati de problemele majore ale guvernarii...

Pot sa le spun colegilor din PNL ca nimeni nu si-a dorit sa deturneze atentia opiniei publice de la adevaratele teme care intereseaza populatia, si anume guvernarea. Fiecare partid a gandit insa, cum a gasit de cuviinta, modul in care se va implica in aceasta campanie. Intre PSD si PNL nu a existat vreo intelegere politica pe vreuna din temele abordate. Noi ramanem in Opozitie si ne vom comporta ca partid de aceasta factura. Cu toate acestea, prefer sa astept rezultatul referendumului din 19 mai, pentru a ma pronunta vizavi de dezamagirea noastra fata de un partid sau altul. Si daca PNL a preferat sa se gandeasca la guvernare, in dauna demersului de suspendare, asta nu poate fi decat un lucru pozitiv. Deoarece creditul pe care noi il acordam Cabinetului Tariceanu nu este nelimitat. Va veni, mai devreme sau mai tarziu, vremea in care vom trage linie!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.