Curtea Constitutionala a decis ca scrutinul din 19 mai sa se desfasoare dupa regulile social democratilor.

Pentru oficializarea variantei PSD la Legea referendumului, care face demiterea presedintelui mai usoara, s-a decretat mobilizarea generala. Astfel, Curtea Constitutionala publica vineri motivatia in Monitorul Oficial. Simbata, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, profitind de faptul ca ziua de 5 mai a fost declarata lucratoare pentru bugetari, s-a prezentat la serviciu si a emis decretul de promulgare a legii. Decret care peste citeva ore era deja publicat in Monitorul Oficial.

Tinind cont ca toate procedurile legale din jurul acestei legi au fost finalizate, se stie acum ca referendumul din 19 mai va fi valabil indiferent citi cetateni vor participa la urne (legea initiala conditiona valabilitatea de un cvorum de 50% + unu din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale - aproape 9,4 milioane), iar pentru ca presedintele sa fie demis sint necesare jumatate plus unu voturi din numarul participantilor la scrutin.

Curtea Constitutionala, examinind continutul sesizarii PD, a constatat ca "nici una dintre obiectiunile de neconstitutionalitate nu este intemeiata". Democratii au contestat numarul de voturi cu care poate fi demis presedintele tarii si non-retroactivitatea aplicarii legii. Judecatorii Curtii au explicat ca au respins primul "cap de acuzare" al PD precizind ca, intr-o decizie anterioara, au aratat ca seful statului poate fi demis cu o majoritate relativa de voturi. In ceea ce priveste intrarea in vigoare a legii, Curtea a precizat ca textul actului normativ "nu contine nici o dispozitie cu privire la data de la care urmeaza sa intre in vigoare si la perioada de timp in care urmeaza sa fie aplicat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.