Asteptat vreme de 15 ani, momentul adevarului n-a sosit. SRI preda o parte din dosarele Securitatii, dar nu si evidenta lor. Deconspirarea securistilor se amina cu 10 ani.

SRI si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au organizat ieri un adevarat ritual, menit sa impresioneze. Un camion, flancat de masini cu luptatori antitero, insotit de membri ai conducerii CNSAS si alai de ziaristi, a strabatut solemn, drumul dintre Arhivele SRI, din Bucuresti, si cele ale CNSAS, din Popesti-Leordeni. A fost primul transport de dosare ale Securitatii: 6 tone de hirtie, incapute pe fundul unui camion. Primii 100 de metri din cei 12 kilometri de arhiva pe care SRI a consimtit s-o puna deja la dispozitia CNSAS. Descarcarea si depozitarea dosarelor au fost derulate cu incetinitorul, pentru ca presa sa aiba timp sa imortalizeze operatiunea in tihna.

20.000 de informatori

Gheorghe Onisoru, presedintele CNSAS, a precizat ca ieri au fost transferate 20.000 de dosare de informatori ai Securitatii. Transporturile vor continua zilnic, pina cind CNSAS va detine 70-80% din arhivele Securitatii. Col. Florin Pintilie, directorul Arhivelor SRI, sustine ca restul contin informatii ce privesc siguranta nationala si vor ramine in grija sa.

O comisie CNSAS-SRI va alege dosarele care pot fi declasificate. Reamintim ca CNSAS a mai primit, in ultimii 5 ani vreo 10.000 de dosare de la SRI. Dar SRI pastreaza aproape doua milioane de dosare intocmite de Securitate informatorilor si celor urmariti. Onisoru a adaugat ca inca nu a reglementat transferarea dosarelor Securitatii aflate la SIE.

CNSAS, la mina SRI

Insa CNSAS nu va putea sa-i deconspire pe cei care au facut politie politica decit cu voie de la SRI. Fiindca SRI da dosarele, nu insa si evidenta lor. Pentru a sti daca o persoana a fost informator sau urmarit de Securitate, CNSAS trebuie sa ceara SRI sa-l caute in cartoteca si sa-i indice numarul de dosar. Altminteri, specialistii CNSAS ar avea nevoie de doua vieti pentru a gasi o persoana, cercetind dosar cu dosar. Florin Pintilie, seful Arhivelor SRI, ne-a declarat: "Nu putem da cartoteca decit dupa ce transferam toate dosarele, pentru ca nu avem evidentele in format electronic. Daca am da evidenta o data cu dosarele, noi nu am mai sti ce ne-a ramas si ce am dat. In plus, in cartoteca sint si informatii ce intereseaza siguranta nationala".

Explicatia este demontata de Constantin Ticu Dumitrescu, initiatorul legii privind deconspirarea Securitatii ca politie politica. "In toate celelalte tari, dosarele si evidentele au fost predate impreuna. Dl Pintilie minte, caci eu am vazut arhiva lor computerizata, iar chestiunea cu 'siguranta nationala>> este o gaselnita pentru a impiedica accesul la dosarele celor care au facut politie politica si au functii publice sau lucreaza in serviciile speciale", ne-a spus Ticu Dumitrescu.

La fel crede si Marius Oprea, director al Institutului de Istorie Recenta. "Fara evidente, nu poti sa verifici daca o persoana a facut politie politica sau a fost urmarita. Dupa predarea cartotecii, in trei luni vor fi deconspirati toti securistii. Dar SRI incearca sa amine acest moment", ne-a declarat Oprea. In opinia sa, vor mai trece inca 10 ani pina la deconspirarea tuturor celor care au facut politie politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.